A Valentin nap miatt a múlt hétvége teltházas volt minden valamire való helyen. Különleges programot szervezett erre a kiemelt hétvégére Európa egyik első osztályú termálfürdője, az Ausztriában található Alpentherme Gastein. Négy magyar szaunamester tartott show-számba menő felöntéseket a 32000 nm-es fürdő szauna-világában.

Ismerkedés. Együttműködés. Csapatszellem. Fantasztikus szauna-világ. Gyönyörű környezet. Óriási show. Színház. Tapsvihar. Szóbeli elismerések. Kikapcsolódás. De mindezek mellett: Kapcsolatépítés. Rengeteg előkészület. Kemény munka. Koncentráció.

Dióhéjban ennyi jellemzi Egri Csaba, Steierlein Tamás, Zsiga József és Kocsis Ibolya szaunamesterek ott töltött négy napját.

És mielőtt mindenki azt hinné, hogy mennyire egyszerű dolga volt itt minden résztvevőnek, el kell mondjam, hogy a sok-sok munka és felkészülés mellett az sem könnyű, hogy összekovácsolódjon egy olyan csapat, akik előtte nem dolgoztak együtt, sőt még csak nem is ismerték egymást feltétlenül. Itt nemcsak egyéni felöntések voltak, hanem közösek is, azaz kettő-négy szaunamester együtt csinált egy-egy show-t. És mivel mindenkinek más-más a személyisége és a stílusa, meg kellett tanulni együttműködni. Ez bizony nem is olyan könnyű. Szóval ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, ez nem csak egy tündérmese…

Kezdjük talán azzal, hogy milyen is ma hazánkban egy felöntés: a szaunák többsége kicsi, azaz 10-12 főt képes befogadni. Szerencsére már egyre több helyen hoznak létre 40-60 fős szaunákat, de még mindig nem ez a jellemző. Ezeket a sajátosságokat figyelembe véve azt gondolom, hogy a magyar szaunamesterek igyekeznek kihozni a maximumot mindebből. Szauna felöntéseket tartanak, ahol játszanak a zenével, illatokkal, krémekkel és a törölköző-pörgetési technikákkal. Sok helyen már csak szaunalepedőben, papucs nélkül lehet a felöntésen részt venni. (Életem első, komplex szauna felöntéséről ízelítőt itt olvashattok.)

Tőlünk nyugatra régebbre nyúlik vissza a szauna-kultúra. Ez az emberek kulturált viselkedésében is látszik, na meg, hogy óriási szauna-paradicsomokat építenek a termálfürdőkhöz. Ausztriában nagyobb, 20-60 főt befogadó szaunák jellemzőek. Azaz eleve más egy szaunamester helyzete, és több lehetősége van „kibontakozni” és szórakoztatni.

A méretesebb szaunák - az ún. programszaunák – hangszóróval, változatos fénytechnikával és néhol még kivetítővel is fel vannak szerelve. Az elsötétítés is megoldott. Alpentherme Gastein Cascadia nevet viselő szaunavilágában még lángcsóvát is lehetett csinálni az üvegablakokon kívül. Mindezek jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy-egy felöntés ne csak kellemes legyen, hanem igazán emlékezetes is.

Egri Csaba világbajnok szaunamester ötlete és szervezése (részletek itt) nyomán 2016-ban kilenc kiemelkedő, európai wellness-központban mutatkoznak majd be magyar szaunamesterek. A meghirdetett roadshow felöntései látványvilágukban számítanak igazán különlegesnek.

Viszontlátnád Bud Spencer-t, Bob Marley-t, Marthy McFly-t, Jacko-t, Mozart-ot? De magyar menyecskét, swingelő táncosnőt, varázslót, munkásembert és igazi rockert is odavarázsoltak Bad Hofgastein-be a magyarok ezekre a negyed órás felöntésekre.

Nemcsak a zenével és a fényekkel játszottak, hanem kosztümökkel, valamint különböző kiegészítőkkel (esernyő, pajzs, gitár, napszemüveg, paróka, walkman, zászló, kotyogós kávéfőző …) hozták el a színházat a szaunákba. Mindezek mellett természetesen nem maradt el a szauna felfűtése, a különböző aromák használata és a törölköző-pörgetési technikák. A szauna vendégek ez esetben tuti nem arra figyeltek, hogy épp folyik róluk a víz.

Csak ültünk az egyre hevülő hőmérsékletű (pontosabban a felöntések alatti folyamatos páratartalom növelés miatt érezzük ezt így) kabinban, élveztük a zenét - Kék Duna keringő, Monti csárdás,  Michael Jackson, Bob Marley, AC/DC, ismert filmzenék - és a jobbnál jobb illatokat. (Nálam a Nr.1. a rebarbara lett :) .) Eközben figyeltük a szimpla vagy dupla törölközővel való zsonglőrködést, valamint a mini színházat. És valóban, néhol egy filmbe illő történettel találkoztunk. Mindezeket teljesen feldobta látványvilágában az is, hogy sokféle fénytechnika állt a „srácok” rendelkezésére. Még UV lámpát is be lehetett kapcsolni.

Annak bizonyságát, hogy mindez nemcsak nekem tetszett baromira, rögtön láthattuk: mosolygó arcok, ritmikus taps, éneklő „közönség” minden egyes felöntésen. A programok után pedig gratulációk és érdeklődő beszélgetések voltak.

És akkor beszéljenek most már helyettem a képek.

 thumb 444 headerimages

A fotón a Bad Hofgastein-i Alpentherme Gastein termálfürdő látható, a hátsó, szaunavilág felől fényképezve. Ez volt a helyszíne a 2. Hungarian Sauna Roadshow-ként meghirdetett eseménynek. A szaunavilágon belül kisebb szauna-kabinok, gőzfürdő, szolárium, gyönyörűen kivitelezett víz-bár, klasszikus bár/pub, étterem, vízágyas és normál pihenő helyiségeket találunk. A kinti részen három,  kb. 25-35 főt befogadó, külső szaunakabin a teljes felületén színeit váltogatva világít - itt épp rózsaszínben pompázik. Mellettük külön, egy nyitott zuhanyzó-ház. A szauna felöntéseket a létesítmény legnagyobb, 60 fős szaunájában tartják - a fotó jobb alsó sarkában látható Cascadia fantázia nevű épületben. 

 6

Itt a fiúk (balról jobbra: Egri Csaba, Zsiga József és Steierlein Tamás) jól megérdemelt söreikkel napfürdőznek a sikeres első felöntés után. A háttérben az udvari két medence, egy melegvizes, és egy merülő-medence foglal helyet. 

CascadiaPan1

A Cascadia önmagában egy 600 nm-es, kétszintes épület infraszaunával, galériás pihenőszobával, tágas zuhanyzó-résszel és a felöntésekre használt programszaunával. A fotón ez utóbbit láthatjuk. A magyar szaunamesterek által tartott show-k színhelyéül is ez szolgált. A két óriási erkélyajtó egy mini, mesterséges vízesésre néz, amelyet hangulatvilágítással színre is lehet festeni. Szellőztetésre is ezt használják - minden program előtt és után is kissé lehűtik a levegőt -, de az elsötétítés is megfelelően megoldott, ha a felöntés úgy kívánja.

csm sauna cascadia eis alpentherme gastein f6af440046.adaptive

A Cascadia kellemes hangulatú zuhanyzó-részének egyik részlete. Innen nyílik közvetlenül a programszauna kabinja.

20160211 2251391

A csapat már az első este/éjjel is összegyűlt egyeztetésre: Zsiga József, Kocsis Ibolya, Steierlein Tamás és Egri Csaba (balról jobbra).

20160211 2342461

És már ekkor elkezdődött a munka is: a közös felöntésekhez kellett összevágni a zenét, kitalálni a koreográfiát, jelmezeket. A képen Kocsis Ibolya és Zsiga József.

FB IMG 14553662911361  FB IMG 14553661507501

A legelső felöntés 'Überraschung', azaz Meglepetés néven futott: Kocsis Ibolya magyaros népzenére izzította a hangulatot. Későbbi egyéni felöntésén swing-et is táncolt. Igazi nőt képviselt a csapatban.

A következő képen Egri Csaba és Steierlein Tamás (balról-jobbra), akik Amadeus Mozart-ként mutatkoztak be egy közös felöntésen.

FB IMG 14553660397231

Steierlein Tamás tart próbát az egyik egyéni felöntése előtt. Tamást szaunás körökben 'The Celtic' (A Kelta) néven ismerik. Jellegzetes szauna öltözéke illik is ehhez. Törölköző-pörgetési technikája és mozgása tökéletesen követi a zene ritmusát.

FB IMG 14553662741871

Zsiga Józsefet óriási színésznek ismertem meg (persze ezt csak a szauna felöntéseire értem). Majdnem minden programjához - illetve szaunás szaknyelven mondva - "karakteréhez" történetet kreál, és játszik el. Itt éppen a XIX. század eleji angol munkásosztály hétköznapjainak életéhez repít minket vissza. Némely felöntésen hirtelen olyan dolgokat improvizált, hogy még önmagát is meglepte :) Igazi showman!

image5  FB IMG 14553661405391

Bud Spencert (Egri Csaba - első képen jobbra) és Terence Hillt (Zsiga József - balra) épp egy próba alatt sikerült elcsípnem.

A másik fotón Kocsis Ibolya és Steierlein Tamás próbálgatják egy közös felöntésen előadott keringőjüket. Ezt a programot UV fényben adták elő. Igazán látványos volt!

3  4

Az első képen Egri Csaba igazi rockernek, Zsiga József Marthy McFly-nak (a Vissza a jövőben c. filmből), Steierlein Tamás Jacko-nak és Kocsis Ibolya egy jó kis swing-hez (balról jobbra) öltözve. Csaba AC/DC-re óriási, és igen erőteljes show-t tartott. Egyik kelléke egy látványos, világító fényfűzér volt, amit irtózatos erővel tekert a saját és a vendégek feje felett a sötétben. Az ő felöntéseire a hasonlóan erőteljes fellépés egyébként is jellemző. Nem hiába erőventillációs világbajnok (2015) ...

A második fotón egy kelta harcos (Steierlein Tamás) és egy barbár harcos (Zsiga József - szemben) próbálja közös felöntését.

2

Kivétel nélkül mindannyian zsonglőrködtek dupla törölközővel is. Különböző technikák vannak, amik nagyon jól tudnak mutatni a felöntések alatt. Itt Kocsis Ibolya swing típusú zenére gyakorol.

 image 3270245c7ebbbfea0c6b2a9324c6caae230cae5ddb969512e7e19d09286ddedc V1

Két felöntés között is próbáltak a szaunamesterek. (Balról jobbra) Egri Csaba Kocsis Ibolyával táncol, míg Steierlein Tamás a koreográfia ráeső részét gyakorolja.

 20160214 1754381

Egy közös csapatkép a Cascadia bejáratával szemben a második napról (Steierlein Tamás, Zsiga József, Kocsis Ibolya és Egri Csaba - balról jobbra). Egy mindenkiért, ...

12705189 1125758127459045 5932858108100053346 n

A helyi szaunamesterekkel fotózkodtak a mieink. Balról jobbra haladva a képen Zsiga József, Pavel Prokopenko, Steierlein Tamás, Kocsis Ibolya, Egri Csaba valamint Markus Pfandlbauer. Segítőkész vendéglátóknak bizonyultak, jó társaság alakult.

 5

Az egyik legelső csapatkép, amikor még csak körülnéztünk az Alpentherme Gastein épületében. (Zsiga József, Egri Csaba, Kocsis Ibolya és Steierlein Tamás - balról jobbra)

image e61f2492cad89c870db6f05ed255e8624ae255ba88b04a3c7810ab713c90f557 V1

Egyik délelőtt kicsit tudtunk kirándulni is a környéken. Ez a kép Bad Gastein-ben készült, a híres vízesés előtt. (Zsiga József, Kocsis Ibolya, jómagam, Steierlein Tamás - balról jobbra)

A pozitív visszajelzések hatására, a fürdő vezetősége jelezte Egri Csabának, hogy szeretnék ezt a programot megismételni. Úgyhogy most úgy tűnik, újra kimehet majd egy csapat magyar szaunamester Alpentherme Gastein-be szauna show-t csinálni. Csak így tovább!

Óriási, hogy volt szerencsém részt venni mindebben. Köszönöm Nektek, Ibo és Fiúk, hogy benézhettem a kulisszák mögé! Örök emlék!

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found