Emlékeztek még Egri Csaba világbajnok szaunamesterünkre? Az ősszel vele készített interjúnk során jövőbeni terveiről is faggattuk a bajnokot.

Akkor Csaba felvázolt nekünk egy nagyon is szimpatikus elképzelést: kihasználva azt, hogy ismertsége nyomán őt magát Európa-szerte hívják vendégszerepelni, 2016-ban leszervez magyar szauna roadshow-kat külföldi, jelentős termálfürdőkbe. Így nemcsak ő, hanem néhány tehetséges szaunamester-társa is lehetőséget kap arra, hogy tapasztalatot bővítsen.

Elmondása szerint külföldön mások a szokások, más a trend, amikben igenis otthonosan kell mozogni ahhoz, hogy a világ élmezőnyébe tartozzanak a magyar szaunamesterek. Teljesen más érzés nagy, 80-110 fős szaunában dolgozni vagy – gondoljunk csak bele, - akár pihenni. Nem az a jó szaunamester, aki minél több felöntést csinál. A lényeg a tapasztalatszerzésen és a tanuláson van.

Az ötletből mára valóság lett. Olyannyira, hogy január 8-10 között lezajlott az első, Szlovéniába szervezett roadshow. Három magyar szaunamester (Egri Csaba, Zsiga József és Steierlein Tamás) mutatkozott be sikeresen a hétvégén a Terme Olimia fürdő szaunavilágában.

Nézzük, hogyan is sikerült mindez - Zsiga József és Steierlein Tamás szavaival:

Zs.J.:„Megérkezésünkkor soha nem tapasztalt vendégszeretettel fogadtak minket, mintha a " király” érkezését várták volna! Döbbenetes szeretet, érdeklődés és segítőkészség kísérte végig az ott töltött napjainkat. Mindenben segítettek minket a szlovèn mesterek és ott dolgozók, a régen nem látott vendégekről nem is beszélve. Ezen a hétvégén tiszteletünkre magyar ételeket és italokat kínáltak az étteremben. Nagyon jól esett, hogy ennyire figyelmesek voltak velünk! A hétvége kilenc, általunk tartott felöntései teltházzal mentek. Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, mint ahogy a szlovén barátaink is. Úgy gondolom, életem egyik legfantasztikusabb hétvégéjét tölthettük itt el, ahol egy mondat összefoglalhatja a magyar-szlovén barátságot: This is the beginning of a beautiful friendship. "

S.T.: „ Ezen a roadshow-n a magyar szaunamestereknek nem megmérettetés, nem versenyzés, hanem bemutatkozás, a publikum szórakoztatása keretében van lehetőségük külföldön is megjelenni. A legnagyobb élmény ilyenkor, hogy ugyanazok a mosolyok, a tapsok, az elismerő kézfogások, mint itthon. Hiába a kulturális, történelmi és nyelvi különbségek, a szaunázás szeretete összehozza a vendégeket, a szaunamestereket. A szaunamesternek remek fejlődési lehetőség a közönséggel való kapcsolattartáson túl, a többféle méretű, elrendezésű szaunában való előadás: tanulás, szakmai fejlődés, barátság a külföldi kollégákkal, és nem utolsó sorban, megmérettetés ismeretlen vendégek előtt. A magyar csapat tagjai minden alkalommal egyre jobban megismerik egymást, összetartanak, segítik egymást, így mindenki a napokat számlálja vissza a következő roadshow állomásig.”

Néhány fotó a mostani látogatásról:

szlov5

szlov3

helyszín

szlov2

szlov1

szlov4

Ezt és a következő roadshow-kat az Egri Csaba által alapított Magyar Szaunamesterek Társasága rendezi. A legtöbb helyre 4-6 szakember fog tudni kijutni, de a márciusi helyszínre úgy tűnik, 10 főt is sikerült leszervezni.

A Társaság facebook oldalán (nyitott csoport) már meg is hirdették azokat az eseményeket, amiket sikerült leszervezni. Itt tud bárki érdeklődő csatlakozni a programhoz, illetve itt lehet szaunamesterként jelezni a részvételi szándékot. A jelentkezési sorrend számít, azaz akit érdekel a lehetőség, mielőbb érdemes jelentkeznie!

A roadshow helyszínek folyamatos szervezés alatt vannak. Jelenleg az alábbiak biztosak:

1. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. január 08-10. Szlovénia / Terme Olimia

2. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. február 12-14. Ausztria, Salzburg / Alpentherme Gastein

3. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. március 25-27. Ausztria, Bad Erlach / Linsberg Asia Spa und Therme

6. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. augusztus 12-14. Németország, Erding / Erding Therme

9. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. december 31. Németország, Sinsheim / Thermen & Badewelt

Egy érdekesség például, hogy a sinsheimi helyszínen került megrendezésre a Szauna VB 2015-ben. Itt lesz lehetősége jó néhány magyar szakembernek, hogy szaunashow-t csináljon szilveszter éjszakáján. Ez óriási dolognak számít, ugyanis itt található a világ legnagyobb férőhelyes szaunája, ahová 200 fő is befér.

Azt, hogy a kezdeményezést mennyire jó elképzelésnek tartják szakmai körökben, mi sem példázza jobban, minthogy a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Szaunamesterek Társasága együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek célja a hazai szaunamesterek nemzetközi ismertségének növelése, felkészülésük támogatása.

Az elmúlt években hatalmasat lépett előre a szaunakultúra szerte a világon. Egri Csaba kezdeményezése hozzájárul ahhoz is, hogy mi, magyarok továbbra is benne maradjunk nemzetközi szinten a szauna köztudatban.

Mindezek után megjött a kedvünk ahhoz, hogy ellátogassunk a következő helyszínre. A wizesblog „színeiben” a februári, ausztriai roadshow-ról szeretnénk majd élménybeszámolót írni. Amit, javaslunk, ne csak utólag olvass. Találkozzunk ott! :)

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found