Amikor beköszönt a hűvös, szeles idő, egyre többen szeretnek szaunába menni. Pedig jótékony hatását egész évben lehetne élvezni: javítja a vérkeringést, az immunrendszer igénybevételével erősíti azt, segíti a méregtelenítést és jó stressz oldó.

A szaunázás több ezer éve létezik. Mi az északi népekhez kötjük, de nagy valószínűséggel már a maják és az indiánok is a mai finn szauna elődeit használták. Ők ugyan még más célra. A szauna régen egy többfunkciós helyiség volt: elsősorban tisztálkodásra használták, de itt gyógyítás – ideértve például a gyermekszüléseket – is folyt, valamint húst is szárítottak itt.

szauna rajz

Svéd bastu (kis fürdőház). Ur Lorenzo Magalottis svéd útinaplójából (1674, firenzei kézirat)

Ma már rengeteg fajtája létezik, a legismertebb a száraz (finn) szauna és a gőzfürdő. Jobb fürdőkben, szállodákban szaunamesterekkel is összefuthatunk, akik nemcsak felügyelik a helyet és a higiéniát, hanem feladatuk közé tartozik a felöntés, valamint a vendégek szórakoztatása. Korábban volt részem tengeri sós-mézes kencét is kapni egyiküktől.

A szauna szeánszokat is ők tartják. Ezek kb. 15 perces programok, aminek vicces-különleges nevet adnak figyelemfelkeltés gyanánt. Találkozhatunk például: Tűzfészek (nádcukros-mentakristályos), Buddha álma (sós alapú megtisztulás), Grease: jeges őrület Travoltával, Jég és Föld között (intenzív borzongás, jeges-vizes nyakon öntéssel), Őszi mámor (kivis hidratálás), Étvágyhozó sörömök (mézes-barnasörös hidratálás) vagy épp a Kávészünet (csokis-kávés álmodozás a gőzben) ésatöbbi.

A budapesti Aquaworld-ben rendszeresen szerveznek szauna szeánszokat. Bejelentkeztem hát egyre én is. (Előzetes regisztráció szükséges.) Igyekeztem valami érdekeset választani, végül Borbély Nauzika szaunamester által tartott szilvalekváros-pekmezes felöntésre esett a választásom. Direkt nem néztem utána, mi lehet az a pekmez, így még érdekesebbnek ígérkezett.

Meg is jelentem az Aquaworld-ben húsz perccel a kezdés előtt. Gyors jegyvétel a szaunavilágba (1950,- + 500,- Ft a szeánsz), átöltözés. A szauna részlegen fürdőlepedőt kaptam, fürdőruhában ugyanis nem engednek szeánszozni. Ennek higiéniai oka az, hogy a fürdőruhából a nagy meleg hatására kipárolog a klór (ha medencehasználat után megyünk), amit a levegőbe kerülve nem szívesen szippantanánk fel. Emellett nem kellemes érzés nedves fürdőruhában sem ücsörögni a forróságban.

Ezt a szauna szeánszot a török-magyar gőzfürdőben tartották meg. Itt ugyan csak 45°C van, viszont a relatív páratartalom akár a 80%-ot is elérheti, így hőérzetünk ennél jóval magasabb. Tizenegyen gyűltünk össze, és sorakoztunk szépen, egymás mellett a padon. Bejött a szaunamester, és szövegelni kezdett a szaunázás jótékony hatásairól, valamint arról, mit miért csinál éppen.

Először vizet és különböző illóolajokat locsolt a forró kövekre. Kellemes vanília illat lengte be a helyiséget, pedig citromfű és kakukkfű is került a kőre, náthás tünetek csillapítása végett. Egy óriási zászlóval egyenletesre oszlatta a keletkező gőzfelhőt. Nagyjából 2 perc múlva akkora gőzben ücsörögtünk, hogy a mellettem ülőnek is szinte csak a sziluettjét tudtam kivenni. Annyit azért érzékeltem, hogy többen elengedték magukat, és nekivetkőztek.

szaunaszeánsz

Uborkás ventilláció egy szauna szeánszon.

Két-három olyan kör következett, amikor Nauzika egyenként elénk állt és egy törölközőt a feje fölött megforgatva, majd azt hirtelen lecsapva, ránk zúdította a felső, forró levegőt. Először kissé égetett, de lúdbőrőztem. Fura érzés, de kellemes. Állítólag ilyenkor endorfin (azaz boldogság-) hormonok szabadulnak fel, ami a stresszoldásban segít.

Miután így jól kinyíltak a bőr pórusai, megkaptuk A KENCÉT: esetünkben az apró darabos szilvalekvár, kókuszreszelék, tejszín és pekmez keverékét. Egy kis, műanyag tégelyben könnyed, krémes állagúra volt keverve. Ezt meg lehetett (sőt, kellett!) kóstolni. J Nagyon finom íze volt. Ezt kellett először a végtagjainkra, majd a testfelületre kenni. Na, és végre megtudhattuk, mi az a pekmez: főzéssel besűrített szőlőmust. Mustból készült méznek is nevezik.

Mialatt mi ezzel foglalatoskodtunk, újabb vizes felöntés és zászlós hevítés következett. Majd két kör akrobatikus, törölközős levegő-lecsapkodás, alapos lúdbőrözés-érzettel. Itt már igazán oldott lett a hangulat. Kérdések, poénok hangzottak, többen jelezték, hogy kérnek még kencét, „lecsapást”.

fadézsa

A felöntés kellékei: hánccsal összefogott fadézsa és egyben kifaragott fakanál.

Kicsit gyanús volt, hogy amikor a következő pillanatban megkérdezte a szanuamester, hogy trópusi zuhany mehet-e mindenkinek, néhányan felálltak és kisiettek a gőzkamrából. Én maradtam bátran. Az első része kellemes volt, repetát is kérünk belőle: ekkor normál (nem meleg) csapvizes slaggal gyors egymásutánban többször is körbespriccelt a plafonra. Össze-vissza estek vissza ránk a némileg felmelegedett vízcseppek. Ez ott, a sűrű gőzben ülve valami fantasztikus trópusi érzés volt. Na, de ezután a hideg slagot közvetlenül a lábunkra irányították, ami nekem személy szerint baromira nem tetszett. És csak ezután jött az igazai feketeleves: az ember a testére kapta a vízsugarat. Na, ennek a második köréből aztán már kimaradtam, szerencsére levette a szaunamester, kinek volt ez igencsak kellemetlen, és minket kihagyott a „jóból”.

Ezután vége is lett a szauna szeánsznak. Mehettünk a tepidáriumba vagy egyéb szaunákba tovább relaxálni.

Az Aquaworld szauna világa szerintem kifejezetten jó. Többféle szauna-kamra, pihenőrész, hatalmas Kneipp taposó medence, eldugott zuhanyfülkék. Ha nincs tömeg, kifejezetten jól el lehet itt tölteni az időt.

A szauna szeánszot pedig mindenkinek érdemes egyszer kipróbálnia. Igazi társas program, még akkor is, ha egyedül érkezik az ember. Én kellemesen feltöltődtem.

A fotók forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szauna

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found