Színház a gőzben, avagy szaunázz másképp!

A Valentin nap miatt a múlt hétvége teltházas volt minden valamire való helyen. Különleges programot szervezett erre a kiemelt hétvégére Európa egyik első osztályú termálfürdője, az Ausztriában található Alpentherme Gastein. Négy magyar szaunamester tartott show-számba menő felöntéseket a 32000 nm-es fürdő szauna-világában.

Ismerkedés. Együttműködés. Csapatszellem. Fantasztikus szauna-világ. Gyönyörű környezet. Óriási show. Színház. Tapsvihar. Szóbeli elismerések. Kikapcsolódás. De mindezek mellett: Kapcsolatépítés. Rengeteg előkészület. Kemény munka. Koncentráció.

Dióhéjban ennyi jellemzi Egri Csaba, Steierlein Tamás, Zsiga József és Kocsis Ibolya szaunamesterek ott töltött négy napját.

És mielőtt mindenki azt hinné, hogy mennyire egyszerű dolga volt itt minden résztvevőnek, el kell mondjam, hogy a sok-sok munka és felkészülés mellett az sem könnyű, hogy összekovácsolódjon egy olyan csapat, akik előtte nem dolgoztak együtt, sőt még csak nem is ismerték egymást feltétlenül. Itt nemcsak egyéni felöntések voltak, hanem közösek is, azaz kettő-négy szaunamester együtt csinált egy-egy show-t. És mivel mindenkinek más-más a személyisége és a stílusa, meg kellett tanulni együttműködni. Ez bizony nem is olyan könnyű. Szóval ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, ez nem csak egy tündérmese…

Kezdjük talán azzal, hogy milyen is ma hazánkban egy felöntés: a szaunák többsége kicsi, azaz 10-12 főt képes befogadni. Szerencsére már egyre több helyen hoznak létre 40-60 fős szaunákat, de még mindig nem ez a jellemző. Ezeket a sajátosságokat figyelembe véve azt gondolom, hogy a magyar szaunamesterek igyekeznek kihozni a maximumot mindebből. Szauna felöntéseket tartanak, ahol játszanak a zenével, illatokkal, krémekkel és a törölköző-pörgetési technikákkal. Sok helyen már csak szaunalepedőben, papucs nélkül lehet a felöntésen részt venni. (Életem első, komplex szauna felöntéséről ízelítőt itt olvashattok.)

Tőlünk nyugatra régebbre nyúlik vissza a szauna-kultúra. Ez az emberek kulturált viselkedésében is látszik, na meg, hogy óriási szauna-paradicsomokat építenek a termálfürdőkhöz. Ausztriában nagyobb, 20-60 főt befogadó szaunák jellemzőek. Azaz eleve más egy szaunamester helyzete, és több lehetősége van „kibontakozni” és szórakoztatni.

A méretesebb szaunák - az ún. programszaunák – hangszóróval, változatos fénytechnikával és néhol még kivetítővel is fel vannak szerelve. Az elsötétítés is megoldott. Alpentherme Gastein Cascadia nevet viselő szaunavilágában még lángcsóvát is lehetett csinálni az üvegablakokon kívül. Mindezek jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy-egy felöntés ne csak kellemes legyen, hanem igazán emlékezetes is.

Egri Csaba világbajnok szaunamester ötlete és szervezése (részletek itt) nyomán 2016-ban kilenc kiemelkedő, európai wellness-központban mutatkoznak majd be magyar szaunamesterek. A meghirdetett roadshow felöntései látványvilágukban számítanak igazán különlegesnek.

Viszontlátnád Bud Spencer-t, Bob Marley-t, Marthy McFly-t, Jacko-t, Mozart-ot? De magyar menyecskét, swingelő táncosnőt, varázslót, munkásembert és igazi rockert is odavarázsoltak Bad Hofgastein-be a magyarok ezekre a negyed órás felöntésekre.

Nemcsak a zenével és a fényekkel játszottak, hanem kosztümökkel, valamint különböző kiegészítőkkel (esernyő, pajzs, gitár, napszemüveg, paróka, walkman, zászló, kotyogós kávéfőző …) hozták el a színházat a szaunákba. Mindezek mellett természetesen nem maradt el a szauna felfűtése, a különböző aromák használata és a törölköző-pörgetési technikák. A szauna vendégek ez esetben tuti nem arra figyeltek, hogy épp folyik róluk a víz.

Csak ültünk az egyre hevülő hőmérsékletű (pontosabban a felöntések alatti folyamatos páratartalom növelés miatt érezzük ezt így) kabinban, élveztük a zenét - Kék Duna keringő, Monti csárdás,  Michael Jackson, Bob Marley, AC/DC, ismert filmzenék - és a jobbnál jobb illatokat. (Nálam a Nr.1. a rebarbara lett :) .) Eközben figyeltük a szimpla vagy dupla törölközővel való zsonglőrködést, valamint a mini színházat. És valóban, néhol egy filmbe illő történettel találkoztunk. Mindezeket teljesen feldobta látványvilágában az is, hogy sokféle fénytechnika állt a „srácok” rendelkezésére. Még UV lámpát is be lehetett kapcsolni.

Annak bizonyságát, hogy mindez nemcsak nekem tetszett baromira, rögtön láthattuk: mosolygó arcok, ritmikus taps, éneklő „közönség” minden egyes felöntésen. A programok után pedig gratulációk és érdeklődő beszélgetések voltak.

És akkor beszéljenek most már helyettem a képek.

 thumb 444 headerimages

A fotón a Bad Hofgastein-i Alpentherme Gastein termálfürdő látható, a hátsó, szaunavilág felől fényképezve. Ez volt a helyszíne a 2. Hungarian Sauna Roadshow-ként meghirdetett eseménynek. A szaunavilágon belül kisebb szauna-kabinok, gőzfürdő, szolárium, gyönyörűen kivitelezett víz-bár, klasszikus bár/pub, étterem, vízágyas és normál pihenő helyiségeket találunk. A kinti részen három,  kb. 25-35 főt befogadó, külső szaunakabin a teljes felületén színeit váltogatva világít - itt épp rózsaszínben pompázik. Mellettük külön, egy nyitott zuhanyzó-ház. A szauna felöntéseket a létesítmény legnagyobb, 60 fős szaunájában tartják - a fotó jobb alsó sarkában látható Cascadia fantázia nevű épületben. 

 6

Itt a fiúk (balról jobbra: Egri Csaba, Zsiga József és Steierlein Tamás) jól megérdemelt söreikkel napfürdőznek a sikeres első felöntés után. A háttérben az udvari két medence, egy melegvizes, és egy merülő-medence foglal helyet. 

CascadiaPan1

A Cascadia önmagában egy 600 nm-es, kétszintes épület infraszaunával, galériás pihenőszobával, tágas zuhanyzó-résszel és a felöntésekre használt programszaunával. A fotón ez utóbbit láthatjuk. A magyar szaunamesterek által tartott show-k színhelyéül is ez szolgált. A két óriási erkélyajtó egy mini, mesterséges vízesésre néz, amelyet hangulatvilágítással színre is lehet festeni. Szellőztetésre is ezt használják - minden program előtt és után is kissé lehűtik a levegőt -, de az elsötétítés is megfelelően megoldott, ha a felöntés úgy kívánja.

csm sauna cascadia eis alpentherme gastein f6af440046.adaptive

A Cascadia kellemes hangulatú zuhanyzó-részének egyik részlete. Innen nyílik közvetlenül a programszauna kabinja.

20160211 2251391

A csapat már az első este/éjjel is összegyűlt egyeztetésre: Zsiga József, Kocsis Ibolya, Steierlein Tamás és Egri Csaba (balról jobbra).

20160211 2342461

És már ekkor elkezdődött a munka is: a közös felöntésekhez kellett összevágni a zenét, kitalálni a koreográfiát, jelmezeket. A képen Kocsis Ibolya és Zsiga József.

FB IMG 14553662911361  FB IMG 14553661507501

A legelső felöntés 'Überraschung', azaz Meglepetés néven futott: Kocsis Ibolya magyaros népzenére izzította a hangulatot. Későbbi egyéni felöntésén swing-et is táncolt. Igazi nőt képviselt a csapatban.

A következő képen Egri Csaba és Steierlein Tamás (balról-jobbra), akik Amadeus Mozart-ként mutatkoztak be egy közös felöntésen.

FB IMG 14553660397231

Steierlein Tamás tart próbát az egyik egyéni felöntése előtt. Tamást szaunás körökben 'The Celtic' (A Kelta) néven ismerik. Jellegzetes szauna öltözéke illik is ehhez. Törölköző-pörgetési technikája és mozgása tökéletesen követi a zene ritmusát.

FB IMG 14553662741871

Zsiga Józsefet óriási színésznek ismertem meg (persze ezt csak a szauna felöntéseire értem). Majdnem minden programjához - illetve szaunás szaknyelven mondva - "karakteréhez" történetet kreál, és játszik el. Itt éppen a XIX. század eleji angol munkásosztály hétköznapjainak életéhez repít minket vissza. Némely felöntésen hirtelen olyan dolgokat improvizált, hogy még önmagát is meglepte :) Igazi showman!

image5  FB IMG 14553661405391

Bud Spencert (Egri Csaba - első képen jobbra) és Terence Hillt (Zsiga József - balra) épp egy próba alatt sikerült elcsípnem.

A másik fotón Kocsis Ibolya és Steierlein Tamás próbálgatják egy közös felöntésen előadott keringőjüket. Ezt a programot UV fényben adták elő. Igazán látványos volt!

3  4

Az első képen Egri Csaba igazi rockernek, Zsiga József Marthy McFly-nak (a Vissza a jövőben c. filmből), Steierlein Tamás Jacko-nak és Kocsis Ibolya egy jó kis swing-hez (balról jobbra) öltözve. Csaba AC/DC-re óriási, és igen erőteljes show-t tartott. Egyik kelléke egy látványos, világító fényfűzér volt, amit irtózatos erővel tekert a saját és a vendégek feje felett a sötétben. Az ő felöntéseire a hasonlóan erőteljes fellépés egyébként is jellemző. Nem hiába erőventillációs világbajnok (2015) ...

A második fotón egy kelta harcos (Steierlein Tamás) és egy barbár harcos (Zsiga József - szemben) próbálja közös felöntését.

2

Kivétel nélkül mindannyian zsonglőrködtek dupla törölközővel is. Különböző technikák vannak, amik nagyon jól tudnak mutatni a felöntések alatt. Itt Kocsis Ibolya swing típusú zenére gyakorol.

 image 3270245c7ebbbfea0c6b2a9324c6caae230cae5ddb969512e7e19d09286ddedc V1

Két felöntés között is próbáltak a szaunamesterek. (Balról jobbra) Egri Csaba Kocsis Ibolyával táncol, míg Steierlein Tamás a koreográfia ráeső részét gyakorolja.

 20160214 1754381

Egy közös csapatkép a Cascadia bejáratával szemben a második napról (Steierlein Tamás, Zsiga József, Kocsis Ibolya és Egri Csaba - balról jobbra). Egy mindenkiért, ...

12705189 1125758127459045 5932858108100053346 n

A helyi szaunamesterekkel fotózkodtak a mieink. Balról jobbra haladva a képen Zsiga József, Pavel Prokopenko, Steierlein Tamás, Kocsis Ibolya, Egri Csaba valamint Markus Pfandlbauer. Segítőkész vendéglátóknak bizonyultak, jó társaság alakult.

 5

Az egyik legelső csapatkép, amikor még csak körülnéztünk az Alpentherme Gastein épületében. (Zsiga József, Egri Csaba, Kocsis Ibolya és Steierlein Tamás - balról jobbra)

image e61f2492cad89c870db6f05ed255e8624ae255ba88b04a3c7810ab713c90f557 V1

Egyik délelőtt kicsit tudtunk kirándulni is a környéken. Ez a kép Bad Gastein-ben készült, a híres vízesés előtt. (Zsiga József, Kocsis Ibolya, jómagam, Steierlein Tamás - balról jobbra)

A pozitív visszajelzések hatására, a fürdő vezetősége jelezte Egri Csabának, hogy szeretnék ezt a programot megismételni. Úgyhogy most úgy tűnik, újra kimehet majd egy csapat magyar szaunamester Alpentherme Gastein-be szauna show-t csinálni. Csak így tovább!

Óriási, hogy volt szerencsém részt venni mindebben. Köszönöm Nektek, Ibo és Fiúk, hogy benézhettem a kulisszák mögé! Örök emlék!

Comment (0) Hits: 2561

Magyar szaunamesterek európai roadshow-ja

Emlékeztek még Egri Csaba világbajnok szaunamesterünkre? Az ősszel vele készített interjúnk során jövőbeni terveiről is faggattuk a bajnokot.

Akkor Csaba felvázolt nekünk egy nagyon is szimpatikus elképzelést: kihasználva azt, hogy ismertsége nyomán őt magát Európa-szerte hívják vendégszerepelni, 2016-ban leszervez magyar szauna roadshow-kat külföldi, jelentős termálfürdőkbe. Így nemcsak ő, hanem néhány tehetséges szaunamester-társa is lehetőséget kap arra, hogy tapasztalatot bővítsen.

Elmondása szerint külföldön mások a szokások, más a trend, amikben igenis otthonosan kell mozogni ahhoz, hogy a világ élmezőnyébe tartozzanak a magyar szaunamesterek. Teljesen más érzés nagy, 80-110 fős szaunában dolgozni vagy – gondoljunk csak bele, - akár pihenni. Nem az a jó szaunamester, aki minél több felöntést csinál. A lényeg a tapasztalatszerzésen és a tanuláson van.

Az ötletből mára valóság lett. Olyannyira, hogy január 8-10 között lezajlott az első, Szlovéniába szervezett roadshow. Három magyar szaunamester (Egri Csaba, Zsiga József és Steierlein Tamás) mutatkozott be sikeresen a hétvégén a Terme Olimia fürdő szaunavilágában.

Nézzük, hogyan is sikerült mindez - Zsiga József és Steierlein Tamás szavaival:

Zs.J.:„Megérkezésünkkor soha nem tapasztalt vendégszeretettel fogadtak minket, mintha a " király” érkezését várták volna! Döbbenetes szeretet, érdeklődés és segítőkészség kísérte végig az ott töltött napjainkat. Mindenben segítettek minket a szlovèn mesterek és ott dolgozók, a régen nem látott vendégekről nem is beszélve. Ezen a hétvégén tiszteletünkre magyar ételeket és italokat kínáltak az étteremben. Nagyon jól esett, hogy ennyire figyelmesek voltak velünk! A hétvége kilenc, általunk tartott felöntései teltházzal mentek. Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, mint ahogy a szlovén barátaink is. Úgy gondolom, életem egyik legfantasztikusabb hétvégéjét tölthettük itt el, ahol egy mondat összefoglalhatja a magyar-szlovén barátságot: This is the beginning of a beautiful friendship. "

S.T.: „ Ezen a roadshow-n a magyar szaunamestereknek nem megmérettetés, nem versenyzés, hanem bemutatkozás, a publikum szórakoztatása keretében van lehetőségük külföldön is megjelenni. A legnagyobb élmény ilyenkor, hogy ugyanazok a mosolyok, a tapsok, az elismerő kézfogások, mint itthon. Hiába a kulturális, történelmi és nyelvi különbségek, a szaunázás szeretete összehozza a vendégeket, a szaunamestereket. A szaunamesternek remek fejlődési lehetőség a közönséggel való kapcsolattartáson túl, a többféle méretű, elrendezésű szaunában való előadás: tanulás, szakmai fejlődés, barátság a külföldi kollégákkal, és nem utolsó sorban, megmérettetés ismeretlen vendégek előtt. A magyar csapat tagjai minden alkalommal egyre jobban megismerik egymást, összetartanak, segítik egymást, így mindenki a napokat számlálja vissza a következő roadshow állomásig.”

Néhány fotó a mostani látogatásról:

szlov5

szlov3

helyszín

szlov2

szlov1

szlov4

Ezt és a következő roadshow-kat az Egri Csaba által alapított Magyar Szaunamesterek Társasága rendezi. A legtöbb helyre 4-6 szakember fog tudni kijutni, de a márciusi helyszínre úgy tűnik, 10 főt is sikerült leszervezni.

A Társaság facebook oldalán (nyitott csoport) már meg is hirdették azokat az eseményeket, amiket sikerült leszervezni. Itt tud bárki érdeklődő csatlakozni a programhoz, illetve itt lehet szaunamesterként jelezni a részvételi szándékot. A jelentkezési sorrend számít, azaz akit érdekel a lehetőség, mielőbb érdemes jelentkeznie!

A roadshow helyszínek folyamatos szervezés alatt vannak. Jelenleg az alábbiak biztosak:

1. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. január 08-10. Szlovénia / Terme Olimia

2. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. február 12-14. Ausztria, Salzburg / Alpentherme Gastein

3. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. március 25-27. Ausztria, Bad Erlach / Linsberg Asia Spa und Therme

6. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. augusztus 12-14. Németország, Erding / Erding Therme

9. Hungarian Sauna Roadshow: 2016. december 31. Németország, Sinsheim / Thermen & Badewelt

Egy érdekesség például, hogy a sinsheimi helyszínen került megrendezésre a Szauna VB 2015-ben. Itt lesz lehetősége jó néhány magyar szakembernek, hogy szaunashow-t csináljon szilveszter éjszakáján. Ez óriási dolognak számít, ugyanis itt található a világ legnagyobb férőhelyes szaunája, ahová 200 fő is befér.

Azt, hogy a kezdeményezést mennyire jó elképzelésnek tartják szakmai körökben, mi sem példázza jobban, minthogy a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Szaunamesterek Társasága együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek célja a hazai szaunamesterek nemzetközi ismertségének növelése, felkészülésük támogatása.

Az elmúlt években hatalmasat lépett előre a szaunakultúra szerte a világon. Egri Csaba kezdeményezése hozzájárul ahhoz is, hogy mi, magyarok továbbra is benne maradjunk nemzetközi szinten a szauna köztudatban.

Mindezek után megjött a kedvünk ahhoz, hogy ellátogassunk a következő helyszínre. A wizesblog „színeiben” a februári, ausztriai roadshow-ról szeretnénk majd élménybeszámolót írni. Amit, javaslunk, ne csak utólag olvass. Találkozzunk ott! :)

Comment (0) Hits: 1451

Wellness az ókorban

Két hete nyitotta meg kapuit Fürdőkultúra Aquincumban címmel a fővárosi Aquincumi Múzeum legújabb időszaki kiállítása, mely egy évig lesz látható. Első látásra picit csalódtam, mert a kiállító terem nem volt nagyobb 30 m2-nél. De jobban utána gondolva rájöttem, hogy végül is a fürdőzés kellékei igazán nem foglalnak olyan nagy teret, mégis mire számítottam?! Az ismeretek - angol és magyar nyelven való - kiírása viszont bőséggel kárpótolt. Egyszerűen minden olyat olvashatunk a falakon, ami az akkori fürdőzéssel kapcsolatos. Szépen összeszedett és rendszerezett tárlat.

Kezdjünk is bele! Néhány érdekesség ízelítőül:

A víz a rómaiaknak sok mindent jelentett: „felettébb szükséges mind az élethez, mind az élvezetekhez, mind a mindennapi használatra”(Vitruvius írása, kétezer évvel ezelőttről). A fürdőépületeket a görögöktől másolták, de míg azok szigorúan csak testedzés utáni tisztálkodásra használták ezeket, a rómaiak igazi fürdőkultúrát alakítottak ki: a fürdőzés higiéniai szempontok mellett a pihenés, feltöltődés és a társadalmi érintkezés helyszínévé is vált. Az Aquincumban tucat számra található fürdők lármás élettel teltek voltak egykor.

A főváros területén az első ókori fürdőt 1778-ban egy meszesgödör ásása során találták – mint legtöbbször, itt is - teljesen véletlenül. Azóta csak a hajdani Aquincumban (a katonavárost és a polgárvárost együtt nézve) már húsz fürdő és hozzá tartozó épületrész feltárása történt meg.

aquincum

A felső részen a polgárváros, lentebb, a mai Óbuda területén a katonaváros és a légiótábor van kiemelve. (Mindkettő szélén körrel jelölték az Amfiteátrumot.)

A rómaiak nagy becsben tartották a termálvizet, jótékony hatásukat már akkor ismerték. A (gyógy)forrásoknál forrásfoglalatokat építettek, és e köré kútházakat emeltek, melyek kis szentélyként is funkcionáltak, sokukból oltárok kerületek elő.

kuthaz

Kútházak és a forrásfoglalatok makettje.

forrasfoglalat

Kiállított, méretarányos forrásfoglalat-minta.

A Római Birodalomban a tisztasági fürdők egységesen épültek. Az épületek három fő fürdőhelyiségből álltak: a frigidariumból (fűtetlen, hideg vizes medencékkel), a caldariumból (forró vizes medencékkel, magas hőmérséklet és páratartalom jellemezte) melyhez egy öltözőhelyiség is kapcsolódott, valamint a tepidariumból. Ez utóbbi a meleg és hideg fürdő között helyezkedett el, és állhatott benne akár langyos vizű medence is, de ez nem volt kötelező eleme. Innen nyílhatott még egy magas hőmérsékletű, alacsony páratartalmú izzasztóhelyiség (száraz szaunához hasonló) is.

furdoepulet

Egy ókori fürdő látványterve.

Tulajdonjog és a fürdőt használók szerint a római fürdők háromfélék lehettek: magánfürdők, közfürdők és katonai fürdők. Ez utóbbiban például a tepidariumból két „száraz szauna” helyiség is nyílt, hiszen orvosi leírások szerint ennek hatása olyan volt a testre, mint „a vas edzése”. Azt hiszem, nyugodtan kimondhatjuk, hogy már ekkor elismerték a szaunázás pozitívumait.

Olvashatunk érdekességeket a fürdőépítészetről is, hiszen ezekben az épületekben korszerűen kellett megoldaniuk a fűtést, a vízmelegítést, a vízellátást és a szennyvízelvezetést is. Egy dolog például, amit sosem gondoltam volna: a fürdőmedencékből kikerülő szennyvizet gyakran a fürdőhöz kapcsolódó illemhelyen is keresztülvezették, biztosítva ezzel azok folyamatos vízöblítését.

padlo

Ilyen padlótéglák alatt áramoltatták a felmelegített levegőt. Emellett a falakban is üreges téglát használtak, amibe szintén forró levegő keringett.

Az emberek minden alkalommal vitték magukkal a fürdőfelszerelést: törölköző, papucs, fésű, tükör, fülpiszkáló, csipesz, olívaolaj vagy egyéb illóolaj, kenőcs (pl. méhviasz), vakarókés (a testre tapadt olaj és piszok eltávolítására), merítő edényke, horzsakő.

furdofelszereles

A fürdőfelszerelés. A módosabb polgárok rabszolgával vitették mindezt, aki még az öltözködésben, kencék felvitelében is segített nekik.

A fürdők személyzetének létszáma is meglepő, nagyjából úgy osztották fel a feladatokat, mint ahogyan az egy mai, modern gyógyfürdőben vagy wellness-központban van. Még gyógymasszőr és orvos is szolgált bennük.

Érdemes megnézni ezt a kiállítást; a fentieken kívül számos információ és egyéb tárgyak, szerkezetek is megtekinthetők – többek között „kipróbálhatjuk” (na, nem teljesen szó szerint J) az ókori fürdők illemhelyiségéből lemásolt, élethű WC-deszkás padozatot is.

A jegyár 1000 Ft, és ezzel a jeggyel Budapest másik három múzeumába is bemehetünk ingyenesen egy hónapon belül. Ha lehet, ide szép időben menjünk, mert akkor bolyonghatunk kicsit a kinti romterületen is. Ez hazánk legnagyobb területű római régészeti parkja. Megéri.

Comment (0) Hits: 1239

Öt pompás, fedett gyógyfürdő - mert strandolni télen is jó

A Pancsoló kislány című dal örök klasszikus. De ugyan miért is ne strandolhatnánk télen is?!

Kevés lazítóbb dolog van így, tél közeledtével, mint elnyúlni a meleg vízben és relaxálni kicsit. Ezt még fokozhatjuk, ha egészségünk érdekében gyógyfürdőket keresünk fel.

Összeállításunkban öt kiváló, de kevésbé ismert vidéki, fedett fürdőt ajánlunk. Arra is figyeltünk, hogy a gyerekesek se járjanak pórul, ha meglátogatják valamelyiket. És nem utolsó sorban: a kisebb fürdőhelyek előnye, hogy nem szállhatnak el annyira az áraikkal.

Bátran kijelenthetjük, hogy ár-érték arányban ezek a fürdők magasra teszik a lécet. Modernek, tiszták, szépek, minden korosztálynak kínálnak valamit, és emellett megfizethetőek. Mindenhol van kedvezményes belépési időszak, valamint pénztárcabarát családi jegy. A 3 éves kor alatti gyerkőcöknek pedig ingyenes a belépés. (De figyelem, gyerekeket a gyógyvízbe ne engedjünk!)

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

Az ősszel rendezett Év Fürdője szavazáson ez a fürdő nyerte el Az Év Feltörekvő Fürdője 2015 címet.

Kecskeméttől 50 kilométerre épült meg néhány éve ez a mediterrán hangulatot idéző, háromszintes, téli (és nyári) vízi birodalom. Kilenc medencéjük közt élménymedence, több gyógymedence, pancsoló és pezsgőfürdő is van. Óriási méretéről beszéljenek a számok: 1200 személyes öltözővel és több, mint 700 m²-es pihenő galériával büszkélkedhet.

Szaunaszigete egy infra-, egy aroma és egy finn szaunából áll merülőmedencével és érdekes, barlanghatású zuhanyfülkével. Rendszeresen tartanak felöntéseket.

A gyógyászati központban gyógysó-szoba, valamint krioszauna is működik. Ez utóbbi a hagyományos szauna ellentettje: a hőmérséklet mintegy 30 másodperc alatt csökken -20 Celsius fokról akár -170 Celsius fokra, majd az elért hőmérséklet 1-3 perces időtartamig változatlan marad.

A felnőtt belépő ára 1800 Ft. Tájékozódni itt tudtok.

cserkeszolo2

cserkeszolo

Kumánia Gyógy- és Strandfürdő

Kisújszálláson, Szolnoktól 50 km-re nyugatra, a 60-as évek végén épült strandfürdő, amelyet folyamatosan bővítettek, ám sokáig megmaradt helyi jelentőségű fürdőnek. 2011-2012-ben uniós segítséggel a fürdő teljesen megújult: nőtt a fedett medencék száma, emellett számos wellness szolgáltatással, sportolási lehetőséggel bővült. Külön gyógyászati részlege is van, ahol OEP finanszírozott kezeléseket is igénybe lehet venni.

Öt fedett medencéjük között a gyógyvizes medencék mellett jacuzzi, csúszdamedence és pancsoló is található. A fürdő területén a két kültéri medence mentén sportpályák, sőt még egy csónakázó-tó is van csónakázási és vizibiciklizési lehetőséggel. A kínálat tehát csöppet sem szegényes. A szaunavilág nagyon korrekt, még szaunabárral is fel van szerelve.

A felnőtt napi belépő ára 1100 Ft. Elérhetőséget, további információkat itt találtok.

kisujszallas2

kisujszallas3

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő

Hajdúszoboszlótól alig húsz kilométerre nőtt ki a földből néhány éve ez a 3500 m² fedett fürdővilág. A fürdő környezete sem mindennapi, a Semsey-kastély parkján át lehet bejutni.

Balmazújvárosban a már 1951 óta üzemelő gyógyvizes strandot a 2000-es évektől fejlesztik folyamatosan. Mára teljes gyógy-, wellness- és szabadidő komplexum és ökofürdő, a maga 1300 m² vízfelületével.

A fedett részen élmény- és gyógymedencék, jacuzzi, bohócfigurás pancsoló és egy játszóház is helyet kapott. Szauna falu elnevezéssel tagadhatatlanul impozáns szaunavilágot hoztak itt létre. Igazi kuriózum a több száz éves finn ezüstfenyők felhasználásával megépített kültéri rönkház szauna. Szaunamesterek felöntéseket is tartanak.

A felnőtt belépő 1450 Ft. További információk a fürdő honlapján olvashatók.

balmazujvaros2

balmazujvaros3

Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Az agárdi termálfürdő a legfiatalabb az itt felsoroltak között. 1984-ben nyitotta csak meg kapuit, ekkor bukkantak ugyanis a mélyben az 58ºC-os gyógyhatású vízre a Bika-völgyben. Az utóbbi 15 év többszöri, komoly fejlesztéseinek eredményeként egyedi kivitelezésű, kupolás létesítmény épült, plusz medencékkel, élményelemekkel és kültéri csúszdaparkkal bővült a kínálat.

Mindemellett egy korszerű – bár nem túl nagy - szauna kertet is létrehoztak, ahol rendszeresen tartanak szaunafelöntéseket. Gyógyászati kezelések is igénybe vehetők.

Hatalmas zöld terület tartozik a fürdőhöz, ahol kialakításra került egy óriási, 500 m²-es játszótér és kalandpark - a nagyobbaknak. Ez persze télen kevésbé érdekes információ, de elég egyedülálló a maga nemében. Télen az épületen belüli játszóházat lehet igénybe venni külön díj fizetése nélkül.

A felnőtt egész napos belépő 2700 Ft-ba kerül. További információk a fürdő honlapján.

agard

agard3

 Tamási Termálfürdő

A Siófoktól délre található fürdő Tolna megye egyik legmodernebbje lett a 2011-es bővítés után. A fedett részen összesen 12 medence található: kalandmedence, babapancsoló, élménymedence, jacuzzi, csúszdamedence és egy külön akadálymentes ’Ability’ fürdőrészleg. Az első emeleten, zöldtetős terasz által közrefogva két termálmedencében és egy meleg vizes relax medencében fürdőzhetünk.

A gazdag szaunarészlegen sóbarlangot is találunk, és szaunaszeánszokat is szerveznek. A honlap tanúsága szerint hamarosan megnyitják a gyógyászati részleget is.

Hét hektáros területen helyezkedik el, tavasztól-őszig számos sportolási lehetőség is adott. A termálfürdő egész évben igyekszik nem megszokott módon szórakoztatni: koncerteket, csúszda versenyeket, hab- és fény partikat, Halloween partit, karácsonyi- és szilveszteri partikat rendeznek itt.

A felnőtt belépő itt 2700 Ft. A honlapon megtaláljátok a részleteket.

 tamasi

tamasi2

 

"Jaj, úgy élvezem én a strandot
Ottan annyira szép és jó,
Annyi vicceset látok, hallok
És még Bambi is kapható..."

Kellemes feltöltődést kívánunk! Írjátok majd meg nekünk a tapasztalatokat.

A fotók a gyógyfürdők saját honlapjáról származnak.

Comment (0) Hits: 2424

A tél öröme - Szauna szeánszon

Amikor beköszönt a hűvös, szeles idő, egyre többen szeretnek szaunába menni. Pedig jótékony hatását egész évben lehetne élvezni: javítja a vérkeringést, az immunrendszer igénybevételével erősíti azt, segíti a méregtelenítést és jó stressz oldó.

A szaunázás több ezer éve létezik. Mi az északi népekhez kötjük, de nagy valószínűséggel már a maják és az indiánok is a mai finn szauna elődeit használták. Ők ugyan még más célra. A szauna régen egy többfunkciós helyiség volt: elsősorban tisztálkodásra használták, de itt gyógyítás – ideértve például a gyermekszüléseket – is folyt, valamint húst is szárítottak itt.

szauna rajz

Svéd bastu (kis fürdőház). Ur Lorenzo Magalottis svéd útinaplójából (1674, firenzei kézirat)

Ma már rengeteg fajtája létezik, a legismertebb a száraz (finn) szauna és a gőzfürdő. Jobb fürdőkben, szállodákban szaunamesterekkel is összefuthatunk, akik nemcsak felügyelik a helyet és a higiéniát, hanem feladatuk közé tartozik a felöntés, valamint a vendégek szórakoztatása. Korábban volt részem tengeri sós-mézes kencét is kapni egyiküktől.

A szauna szeánszokat is ők tartják. Ezek kb. 15 perces programok, aminek vicces-különleges nevet adnak figyelemfelkeltés gyanánt. Találkozhatunk például: Tűzfészek (nádcukros-mentakristályos), Buddha álma (sós alapú megtisztulás), Grease: jeges őrület Travoltával, Jég és Föld között (intenzív borzongás, jeges-vizes nyakon öntéssel), Őszi mámor (kivis hidratálás), Étvágyhozó sörömök (mézes-barnasörös hidratálás) vagy épp a Kávészünet (csokis-kávés álmodozás a gőzben) ésatöbbi.

A budapesti Aquaworld-ben rendszeresen szerveznek szauna szeánszokat. Bejelentkeztem hát egyre én is. (Előzetes regisztráció szükséges.) Igyekeztem valami érdekeset választani, végül Borbély Nauzika szaunamester által tartott szilvalekváros-pekmezes felöntésre esett a választásom. Direkt nem néztem utána, mi lehet az a pekmez, így még érdekesebbnek ígérkezett.

Meg is jelentem az Aquaworld-ben húsz perccel a kezdés előtt. Gyors jegyvétel a szaunavilágba (1950,- + 500,- Ft a szeánsz), átöltözés. A szauna részlegen fürdőlepedőt kaptam, fürdőruhában ugyanis nem engednek szeánszozni. Ennek higiéniai oka az, hogy a fürdőruhából a nagy meleg hatására kipárolog a klór (ha medencehasználat után megyünk), amit a levegőbe kerülve nem szívesen szippantanánk fel. Emellett nem kellemes érzés nedves fürdőruhában sem ücsörögni a forróságban.

Ezt a szauna szeánszot a török-magyar gőzfürdőben tartották meg. Itt ugyan csak 45°C van, viszont a relatív páratartalom akár a 80%-ot is elérheti, így hőérzetünk ennél jóval magasabb. Tizenegyen gyűltünk össze, és sorakoztunk szépen, egymás mellett a padon. Bejött a szaunamester, és szövegelni kezdett a szaunázás jótékony hatásairól, valamint arról, mit miért csinál éppen.

Először vizet és különböző illóolajokat locsolt a forró kövekre. Kellemes vanília illat lengte be a helyiséget, pedig citromfű és kakukkfű is került a kőre, náthás tünetek csillapítása végett. Egy óriási zászlóval egyenletesre oszlatta a keletkező gőzfelhőt. Nagyjából 2 perc múlva akkora gőzben ücsörögtünk, hogy a mellettem ülőnek is szinte csak a sziluettjét tudtam kivenni. Annyit azért érzékeltem, hogy többen elengedték magukat, és nekivetkőztek.

szaunaszeánsz

Uborkás ventilláció egy szauna szeánszon.

Két-három olyan kör következett, amikor Nauzika egyenként elénk állt és egy törölközőt a feje fölött megforgatva, majd azt hirtelen lecsapva, ránk zúdította a felső, forró levegőt. Először kissé égetett, de lúdbőrőztem. Fura érzés, de kellemes. Állítólag ilyenkor endorfin (azaz boldogság-) hormonok szabadulnak fel, ami a stresszoldásban segít.

Miután így jól kinyíltak a bőr pórusai, megkaptuk A KENCÉT: esetünkben az apró darabos szilvalekvár, kókuszreszelék, tejszín és pekmez keverékét. Egy kis, műanyag tégelyben könnyed, krémes állagúra volt keverve. Ezt meg lehetett (sőt, kellett!) kóstolni. J Nagyon finom íze volt. Ezt kellett először a végtagjainkra, majd a testfelületre kenni. Na, és végre megtudhattuk, mi az a pekmez: főzéssel besűrített szőlőmust. Mustból készült méznek is nevezik.

Mialatt mi ezzel foglalatoskodtunk, újabb vizes felöntés és zászlós hevítés következett. Majd két kör akrobatikus, törölközős levegő-lecsapkodás, alapos lúdbőrözés-érzettel. Itt már igazán oldott lett a hangulat. Kérdések, poénok hangzottak, többen jelezték, hogy kérnek még kencét, „lecsapást”.

fadézsa

A felöntés kellékei: hánccsal összefogott fadézsa és egyben kifaragott fakanál.

Kicsit gyanús volt, hogy amikor a következő pillanatban megkérdezte a szanuamester, hogy trópusi zuhany mehet-e mindenkinek, néhányan felálltak és kisiettek a gőzkamrából. Én maradtam bátran. Az első része kellemes volt, repetát is kérünk belőle: ekkor normál (nem meleg) csapvizes slaggal gyors egymásutánban többször is körbespriccelt a plafonra. Össze-vissza estek vissza ránk a némileg felmelegedett vízcseppek. Ez ott, a sűrű gőzben ülve valami fantasztikus trópusi érzés volt. Na, de ezután a hideg slagot közvetlenül a lábunkra irányították, ami nekem személy szerint baromira nem tetszett. És csak ezután jött az igazai feketeleves: az ember a testére kapta a vízsugarat. Na, ennek a második köréből aztán már kimaradtam, szerencsére levette a szaunamester, kinek volt ez igencsak kellemetlen, és minket kihagyott a „jóból”.

Ezután vége is lett a szauna szeánsznak. Mehettünk a tepidáriumba vagy egyéb szaunákba tovább relaxálni.

Az Aquaworld szauna világa szerintem kifejezetten jó. Többféle szauna-kamra, pihenőrész, hatalmas Kneipp taposó medence, eldugott zuhanyfülkék. Ha nincs tömeg, kifejezetten jól el lehet itt tölteni az időt.

A szauna szeánszot pedig mindenkinek érdemes egyszer kipróbálnia. Igazi társas program, még akkor is, ha egyedül érkezik az ember. Én kellemesen feltöltődtem.

A fotók forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szauna

Comment (0) Hits: 2562