Márai Sándor intelmei

A fürdõzésrõl

Amikor csak teheted – de soha nem úgy, hogy munkádtól lopod el az idõt és rossz lelkiismerettel, sietve cselekszel! –, menj el a hõvizû közfürdõk valamelyikébe, hetenként kétszer-háromszor. A fürdõzés nagyon régi emberi szokás, s nemcsak a testet edzi és üdíti, hanem a lelket is. Fürödj lassan, tested törvényei szerint, megfontoltan és ráérõen. A gyógyvizek átjárják tested és élénkítik lelked, megnyugtatják munkától és világtól elkínzott idegeid. A gyógyfürdõk afféle nedves kolostorok, ahol zavartalanul átadhatod tested és lelked a józan és méltányos pihenésnek. A kénes, vasas vizek a bõr pórusain át hatnak a belsõ szervekre és idegrendszerünkre; a fürdõ légköre, a fátyolos-párás környezet megszabadít a külsõ világ olcsó képzeteitõl. Fürödj tehát rendszeresen és módszerrel, mint a rómaiak.

Ne törõdj vele, ha e szokásodat lenézik a spártaiak; gondolj arra, hogy Spárta egyetlen önálló gondolkozót sem adott a világnak, s végül így is, úgy is elpusztult. Fürödj nyugodt lelkiismerettel. Fürödj módszeresen, váltogasd a forró és langyos, majd hideg medencéket és tusokat, engedd át tested a dögönyözõk kézügyességének, üldögélj hosszan a meleg vízben, tûrd el, hogy hidegvizes turbánnal göngyöljék be koponyádat, add át tested és lelked a meleg víz, a langyos csend nyugalmának, gondolkozzál, tanulj vízi türelmet, pihenj. A hurik ölében sem lehet úgy pihenni, mint egy hõvizû gyógyfürdõ medencéjében. S a forró léggel hevített kamrában ne maradj soha két, három percnél tovább. S adjál a személyzetnek jelentõs borravalót. S tudjad, hogy halandó vagy, de addig is tartozol testednek valamivel. Például a gyógyfürdõvel, hetenként kétszer; legföljebb háromszor.

Comment (0) Hits: 728

Az európai nyaralók népszerű célpontjai

Az EUROSTAT már ezt is méri, hová megyünk szívesen nyaralni és mennyit költünk ott a nyaralásra.

Az átlagos nyaralók 58%-a az EU-n belül nyaral, ha nem is saját országában. A legkedveltebb célpontok sorrendben Spanyolország, Olaszország és Franciaország.

Azt hiszem ez a dobogós hármas vitathatatlan, szinte bárki, aki teheti a mediterrán országok napsütötte tengerpartjai keresi fel pihenés céljából. Bár a magyar utazóknak természetesen Horvátország és Görögország is kedvelt célpont.

Az áltagos nyaraló 4 éjszakát tölt el es 53 Eurót költ naponta a pihenésére. Persze nem ezeken a helyeken, a szórás ugyanis hatalmas.

 

topd estinations

És ha nem az EU-ban maradok, a toppok között találjuk USA-t, Törökországot és Marokkót.

Kellemes nyaralást minden olvasónak!

Comment (0) Hits: 801

Egyre tisztább fürdővizek Európában

Friss ropogós jelentésben közöl riportot az Európai Környezetvédelmi ügynökség (EEA). A riport 2016-os adatokon alapul, a fürdőhelyek vizének minősége folyamatosan javul egész Európában. Ahogy kiadványukban írják, ez nem véletlen, hanem szakértők folyamatos kemény munkájának eredménye. Nézzünk néhány adatot ebből a riportból.

A magyar fürdővizek közel kitűnőek

Egy interaktív térkép segítségével böngészhetjük az adatokat, jó segítség nyaralás tervezése előtt. A hazai helyzet elég jó, pár kivételtől eltekintve a mert adatok alapján a fürdővíz minősége kitűnő, de pár helyen a mérés nem megoldható, vagy biztosított. Hol mértek gyenge minőséget? Gergelyiugornya környékén, Tiszakécskén, Makón. Ők pirosak a térképen és új belépők, korábbi jelentésben nem voltak ebben a kategóriában. 2015-ben egy helyet soroltak be a gyenge minőségű vízzel, de mára ők is javítottak. Ezek nagyon jó hírek.

2016 Mo

Irány a tenger, bármerre

Az Európában utazni vágyók bármely irányba indulhatnak. A legkritikusabb adatok Albániából érkeztek, egyelőre nem a legnépszerűbb úticél a magyar nyaralóknak, de Horvátország, Görögország, Olaszország vízpartjai továbbra is tökéletesek.

bathing water 2017a LR

 

Comment (0) Hits: 753

Kerüljük a műanyag flakonokat!

poharEgyre több a kétely és a fogyasztók már eligazodni se tudnak ebben a témában. Az bizonyított, hogy nem olyan stabilak a műanyag termékek, napfény, hő hatására a kötések felbomlanak, a szerkezet sérül és fizikailag is leválhatnak részek egy műanyag termékből.

Csak gondoljunk az alábbi példákra: nyári napra kirakott kerti szék, BpA palackok, műanyag szatyrok. Egyes gyártók például a sport, vízszűrő-kancsó készítők, az otthoni szóda készítő eszközök műanyag palackjaira már ráírják, hány évig érdemes a terméket használni, aztán biztonsági okokból érdemes lecserélni őket.

"A Nature Communications lapján közzétett munka eredménye szerint a BpA-mentes műanyag palackokban sokszor megtalálható BHPF sem teljesen veszélytelen, ez ugyanis éppen ellenkező hatást vált ki. Amíg az Európai Unióban jelenleg is vizsgált biszfenol A az ösztrogénhez hasonló hatást fejt ki egyes sejteknél, addig a BHPF az élesztősejtek esetében blokkolja ezt a hormont... A kínai szakemberek ezért arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyiben mutatható ki a BHPF jelenléte az emberi szervezetben, itt pedig 100 diákból 7 jelzett pozitív eredményt, a bevizsgált három BpA-mentes bébi üvegből vett vízminta pedig szintén tartalmazta azt. " (Forrás: Sg.hu)

Ha teheted, válaszd az üveget, nemcsak a műanyag veszélyeitől véded meg magad és a családod, de a környezeti terhelés is alacsonyabb.

Comment (0) Hits: 1260

Egészséges táplálkozás és a wellness kapcsolata

saladItt egy újabb felmérés, amibe Te is besegíthetsz! Természetesen a felmérés eredményeit itt a wizesblog.hu oldalon is leolvashatjátok majd.

A kutatást Bogár Nóra Bianka készíti, a Budapesti Metropolitan Egyetem egészségturizmus szakának végzős hallgatója. Sokan vagyunk úgy vele, hogy bizonyos diétát tartunk, vagy speciális étrendet követünk, legyen az paleo, vega, vegán, gluténmentes, tejmentes, cukormentes stb., de ugyanakkor élvezni szeretnénk a wellness hotelek szolgáltatásait.

Megfelelő menüt a vendégeknek összeállítani nem egyszerű. A kérdőív kitöltésével Te is hozzájárulhatsz az igények megismeréséhez:

Egészséges táplálkozás és a wellness kapcsolata

(Fotó: Michael Stern | flickr.com)

Comment (0) Hits: 1155

Műugró sátor és az ívek

Remélem mindannyian túl vagyunk az év végi lustálkodás és feltöltődés, akár gasztronómiai értelemben is, időszakán és újra kezdetét veszi a sport, wellness, egy aktívabb időszak.

Kedvcsinálónak Varga Zsuzsanna képei a Széchy Tamás uszoda műugró sátorból, frissen és ropogósan, fogadjátok szeretettel. Te a héten már sportoltál?

ivek a medenceben

tukrozodes

 

palya

 

ivek ii.

kod

 

 

Comment (0) Hits: 1111