Munkahelyemen a minap érdekes közérdekű hírt olvastam: másnap egy ismert üdítő italokat és ásványvizet forgalmazó cég kiszáll hozzánk hidratáció mérésre.

A cég képviselői az étterem egy sarkában telepedtek le. A vizsgálat elvégzését 2 db fél literes kiszerelésű saját termék vásárlásához kötötték – hisz semmi sincs ingyen.

A bőr hidratációjának mérésére többféle módszer, eszköz létezik. A kozmetikaiparban és az egészségügyben is használják ezeket. Elterjedtebbek az olyan modern, kombinált eszközök, melyek a hidratáción kívül mérik a bőrrugalmasságot, pH-t, faggyútermelést és bőrpigmentációt is.

Itt most a nemzetközileg elismert Corneometer®-eljáráson alapuló egyik - csak hidratáció mérő - eszközt használták. Ennél állítólag a mérést nem zavarja meg az, ha a bőrön van valamilyen kémiai anyag (krém, smink).

Ez a bőranalizáló készülék kinézetre olyan volt, mint egyes vércukormérők vagy terhességi teszterek: 11-13 cm hosszú, 2 cm átmérőjű, vaskos, enyhén lapított, toll formájú eszköz, apró digitális kijelzővel az oldalán. Elemmel működött. Két apró gomb is volt rajta, a ki/bekapcsolásra és a méréshez. A tetején egy kör alakú szenzor volt, ezt érintették a kézfejhez és az archoz 1-2 másodpercre.

hidrataciomero

(Fénykép készítésére sajnos nem volt lehetőség. A mellékelt fotó egy hasonló eszközről készült. Reklámozni nem szeretnénk, így márkát sem említünk, mutatunk.)

A gép ennek segítségével méri le a bőr felső rétegének állapotát kis elektromos impulzusokon (ami nem érezhető) keresztül. Kicsit tudományosabban: a műszer 0,1 mm mélységig méri a hám dielektromos tulajdonságát, mely a nedvességtartalomtól függően változik, majd a kijelzőn megjelenik a mérési érték 0-99% között.

Volt egy táblázat, ami alapján meghatározták bőrünk hidratáltságát: 35% alatt dehidratált, 35-45% között normál, 45% felett pedig kiváló a nedvességtartalom.

Nálam a kézfejen 36%-os értéket mutatott, az arccsontomnál 40%-ot. Azaz átlagos, de még jobban oda kellene figyelnem a folyadékbevitelre. Egyik kollégámnál 72%-ot mutatott a műszer. Állítólag ilyet ritkán látni.

Ez az érték egyébként nem egyenlő a bőr víztartalmával, mivel a bőrünk felszíni rétegei 10-25% vizet tartalmaznak, de idős korban és bőrszárazság esetén ez az érték 10% alá is csökkenhet.

A méréskor kapott eredmény rámutat testünk hidratációs állapotára is, azaz, akinek túl száraz a bőre, annak teste is dehidratált, és sokkal több folyadékbevitelre volna szüksége.

A gyakran hangoztatott, és talán unalmasnak tartott intelemre itt most mi is felhívjuk a figyelmet: napi 2-3 liter, megfelelő - elsősorban tiszta víz - folyadékbevitelre van szüksége a felnőtt szervezetnek többek között a vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, a tápanyagok oldásához és szállításához, a szervezet állandó hőmérsékletének biztosításához. A kiszáradás, dehidratáció gyakran fejfájásként, fáradékonyságként jelentkezik, és teljesítményünk is romlik. Emellett súlyosabb problémákat is okoz, például vesekőképződéshez is vezethet, és még folytathatnánk…

Ezért hát igyunk rendszeresen még akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak!

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found