Az internet tele van hihetetlen sztorikkal. De az Atom-tóként emlegetett Chagan-tó nálam tényleg kiütötte a biztosítékot. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy (elvileg) felelős emberek hogyan gondolhatták azt, hogy egy atombombával valami jót is létre lehet hozni. Pedig a hidegháborúban amerikai és szovjet részről is indultak a békés felhasználást próbálgató programok – az atomfegyverek őrült tempójú fejlesztése mellett természetesen. Mindez teljesen hivatalosan ment, projektek voltak rá kiírva. Az USA részéről (Operation Plowshare elnevezéssel) 27 kísérleti atomrobbantásról tudunk, amikor is tájat próbáltak rendezni: Panama-csatorna kiszélesítése, kikötők építése, olajkutak fúrása. A szovjetek persze nem akarván lemaradni erről sem, a Nukleáris Robbantások a Nemzetgazdaságért nevű program égisze alatt 156 db ilyen kísérletet hajtottak végre egészen 1989-ig. Elképesztő szám!

Ennek egyik hozománya, egy atomrobbantással létrehozott mesterséges tó, melyet Kazahsztán egyik elhagyatott részén álmodtak meg az elvtársak 1965 januárjában. Így keletkezett a Chagan-tó medre, mely 400 m átmérőjű, és legmélyebb pontján 100 m mély. Nevét onnan kapta, hogy a hasonló nevű közeli folyóból töltötték fel vízzel egy csatornán keresztül. A szovjet propaganda mindezt óriási dicsőségként állította be. Lásd ezt a korabeli híradást, aminek a végén még egy magas rangú miniszter is lubickolt egyet a tó vizében – akkor még - boldogan. (Később valószínűleg eltüntették őt a hivatalból, miután sugárfertőzött lett…)

lake chagan

A tó vize létrehozásához híven rendkívül radioaktív, százszorosa a megengedett határértéknek. Élővilág nincs benne, környéke is kihalt. A környéket a katasztrófaturizmus ugyan felkapta, de csak megfelelő védőruházatban ajánlott a közelébe menni. A turisták szerint a víznek undorító szaga van.

forrás: http://whenonearth.net/lake-chagan-the-worlds-most-radioactive-lake/

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found