Ismered Csontvárynak ezt a festményét: Római híd Mosztárban? Tájképeivel mindig is varázsolt: szerettem volna élőben is látni azokat.

01mosztar

                                                           forrás: www.csontvary.com

Pár napja aztán fél füllel hallgatva a híreket, felpillantottam a képernyőre, és ott volt! A HÍD. Azóta megismertem történetét is.

A mai Bosznia-Hercegovina déli részén található Mostar nevű városban épült a XVI. században. Az egyíves híd – ívének legmagasabb pontja 27 méter magas – építészetileg egyedülálló megoldás volt a maga korában.  Túlélte a török elleni harcokat, a világháborúkat, de végül a délszláv háborúban egy horvát tank a Neretva folyóba bombázta. 2005-ben épült újra, az UNESCO kulturális örökség részeként.

Több mint 400 éves hagyomány a helyiek körében, hogy nyaranként rendeznek itt egy hídugró versenyt. Az első helyezett egy évig ingyen sörözhet egy helyi bárban :) A folyóba csobbanó „mostari fecskékről” elsőként az oszmán történész-utazó Evlia Cselebi tesz említést 1644-ben.

bridge jumper

                                                               forrás: google

A mostari gyerekek már 5-6 éves koruktól tanulnak a folyóba ugrani előbb 2-3 méterről, majd néhány év múlva már rutinszerűen a hídról - vízállás-függően - 24-27 méter magasból.

Szerintem ez a világ legszebb ugródeszkája.

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found