Régóta ismert tény, hogy a Nap tisztítja a vizet. Az UV-C sugárzást ivóvíz-fertőtlenítésre egy ideje vízművekben is alkalmazzák a vegyszeres tisztítás (klórozás) kiegészítésére, mivel szétroncsolja a mikroorganizmusok DNS-ét és meggátolja szaporodásukat. Ezt a baktériumölő hatásfokot laboratóriumi elemzésekkel mérik, de egy könnyen használatos készülékkel, a WADI-val ezt ma már magánemberként is egyszerűen megtehetjük.

A WADI egy napelemmel működő kis eszköz, amit a 2010-ben alakult Helioz elnevezésű, bécsi vállalkozás fejlesztett ki. A fertőtlenítés mértékét jelző szerkezettel meg lehet állapítani, hogy meddig kell egy műanyag üvegbe öntött vizet kitenni az UV-sugarak hatásának, hogy megtisztuljon a veszélyes coliform baktériumoktól (az E. coli is ebbe a csoportba tartozik), és ihatóvá lehessen nyilvánítani. A SODIS (Solar Water Disinfection) módszerre épülő, kisméretű készüléket elég rácsavarni egy átlátszó, sérülésmentes PET palack tetejére – vagy elegendő csak az üveg mellé helyezni. A készülék saját UV szenzorán beméri az UV-fény erősségét, majd a megfelelő idő letelte után mosolygós fejecskével, a közismert smiley-val jelzi, ha a víz elegendő UV-sugarzást kapott és biztosan baktériummentes.

A SODIS módszer a legjobb eredménnyel az Egyenlítő környékbeli országokban (az északi 35 hosszúsági fok valamint a déli 35 hosszúsági fok között elterülő területen) alkalmazható, ahol a napsütéses órák száma éves viszonylatban magas. Emiatt a WADI is itt a leginkább hatékony. Ezek viszont pont azok a területek, ahol a lakosság többsége napi szinten küzd a megfelelő ivóvíz hiányával.

wadi

A készülék nagy előnye, hogy nem tartalmaz vegyszert, elemet, káros anyagot, és karbantartást sem igényel. Teljesen környezetbarát. A gyártó a készülék két éves (minimum) élettartamára teljes garanciát is vállal.

A cég hivatalos honlapján webshop-ot is üzemeltet: 23-30 EUR-ért bárki hozzájuthat egy készülékhez.

Igaz ugyan, hogy a SODIS módszerrel és a WADI használatával olyan vizet lehet hatékonyan ihatóvá tenni, ami nem zavaros, emellett vegyszertől és egyéb fém-szennyeződéstől eleve mentes, de ez akkor is óriási segítség az ivóvíz-gondokkal küszködőknek. Azt azért bátran kijelenthetjük, hogy ezzel a viszonylag olcsó készülékkel a vízzel terjedő – akár halálos - megbetegedések előfordulása jelentősen csökkenthető az alacsony fejlettségű országokban. És már ez is óriási lépés!

Interjúnkat Martin Wesian-nal, a WADI feltalálójával következő írásunkban olvashatjátok. (Eredeti nyelven pedig itt találjátok meg.)

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found