Tart az idei nyár harmadik hőhulláma. Mindenhol szomjoltási és hűsölési lehetőséget keresünk.

Felkerestük hát a tavalyi SUSCO Expo-n látott innováció, a tűzcsapra szerelhető ivócsap ötletgazdáit. Soltész Judittal beszélgetünk arról, hogy mi is történt azóta az Ivócsap Projekttel.

Mi is az Ivócsap Projekt? Honnan jött az ötlet?

2009-ben, amikor másodévesek voltunk a BME Építészmérnöki Karán, volt egy művészeti TDK (Tudományos Diákköri Konferencia – egyetemek közötti verseny) ivóvíz témában. Azt dolgoztuk fel, hogy miért nem lehet Budapesten a köztereken ivóvízhez jutni, miért nincs ivókút. A kérdéskört boncolgatva végül eljutottunk odáig, hogy a legoptimálisabb egy olyan szezonálisan, májustól szeptember végéig működő egységes rendszer lenne, aminek van gazdája, azaz megoldott az üzemeltetése, karbantartása. A tűzcsapok hálózatát megfelelőnek találtuk erre, ezért kitaláltunk egy olyan mobil tárgyat, ami átalakítja a tűzcsapot ivókúttá, miközben annak tűzbiztonsági funkciója nem sérül. A tűzoltók néhány másodperc alatt le tudják szerelni.

Mi vitt rá benneteket arra, hogy az elképzelést tovább gondoljátok?

A TDK-n nyertünk, és mindenki nagyon nyitottan fogadta az ötletet. Az egyetem elvégzéséig motoszkált a fejünkben az elképzelés. 2013-ban készítettük el az első prototípust, és indultunk vele a 2013-as Bánkitó Fesztivál pályázatán. Amikor azt megnyertük, azt gondoltuk, hogy az ivócsapnak van létjogosultsága.

ivocsap probauzem bankito

Próbaüzem a Bánkitó fesztiválon.                            Fotó: Ivócsap Projekt

Legelőször tehát ott Bánkon próbáltuk ki. Tetszett az embereknek, merték használni. Más ivókút egyébként nem is volt a tó mellett.

Ki segített a gyakorlati megvalósításban?

Ferenczy Tamás gépész barátunk segítségével közösen találtuk ki, hogyan is működjön, nézzen ki az ivócsap. Önköltségen egy műhelyben pedig legyártattuk a prototípust.

Hány darab ivócsap létezik ma?

Tavaly a Design Terminál Smart City Lab pályázaton is részt vettünk, ahol jelentősebb összegű pénzt is nyertünk. Itt két hónap alatt meg is kellett valósítani a terveket. Októberben a Design hétre 11 ivócsapot szereltünk fel Budapesten a belvárosban.

elso ivocsap

A Design hétre felszerelt első ivócsap éles bevetésre kész.       Fotó: Ivócsap Projekt

Másik jelentősége ennek a pályázatnak az volt, hogy a három szponzor (és egyben zsűri) közül az egyik a Fővárosi Vízművek volt. Velük együttműködve kellett megvalósítani a pályázatot, így sikerült összekapcsolódnunk velük.

Azóta készítettünk egy másik, továbbfejlesztett prototípust is, és most van gyártás alatt ebből 20 darab.

Nemrég láttam veletek egy interjút az Én vagyok itt műsorban. Ott említettétek, hogy a Fővárosi Vízművekkel június végére várható egy együttműködési megállapodás aláírása. Ez mit takar, és hol tart az ügy?

A Fővárosi Vízművek szeretne vásárolni tőlünk ivócsapot. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük, de valószínűleg a sorozatos hőségriadók hatására, most kicsit belassultak a tárgyalások. Egyébként olyannyira elő van készítve az együttműködés, hogy már az ivócsapok konkrét helye is ki van jelölve. Ezeket együtt választottuk ki.

Hallottam egy érdekes kezdeményezésetekről, miszerint tervezitek, hogy örökbefogadhatóak lesznek az ivócsapok. Ez a gyakorlatban hogyan működne?

Van egy Roadrun-R nevű cég, akik kezdő vállalkozásokat segítenek. Velük közösen találtuk ezt ki. Mi már az elejétől kezdve azt szerettük volna, hogyha biztosítva lenne az, hogy ezek az ivócsapok használatban lennének.

A Vízművek által vásárolt ivócsapok olyan ivócsap-gerinchálózatot képeznének a fővárosi köztereken, ahol a leginkább szükség van ivókútra. Az örökbefogadási rendszer pedig arra szolgál, hogy ez az ivócsaphálózat tovább tudjon bővülni és az egész várost át tudja szőni.

Lényege, hogy bárki, aki tenni akar az élhetőbb városért - legyen az magánszemély, önkormányzat vagy cég -, tud ivócsapot örökbefogadni. Az ivócsap örökbefogadási díja tartalmazza a gyártási és az üzemeltetési költséget.

Örökbefogadni lehet teljes szezonra (május elejétől szeptember végéig), illetve lehet bérelni rövidebb távra is, rendezvények alkalmából. Ki lehet választani azt a helyet, ahol ezek az ivócsapok lennének.

Van már érdeklődő?

Van már több cég, akik szeretnének örökbefogadni. Itt már zajlanak a tárgyalások, hogy mennyiért vállalja a Fővárosi Vízművek ezen csapok üzemeltetését.

Ha valaki szeretne csatlakozni, facebook oldalunkon keresztül elér minket.

Valahol megjelenne az örökbefogadó neve?

Egyrészt tervezzük, hogy lesz egy ún. okostérkép, amin jelölnénk, hogy hol találhatóak ivókutak. Ezen a telefonos alkalmazáson feltüntetnénk az örökbefogadókat.

Emellett tervezzük, hogy egy pici bilétát a tűzcsapra erősítünk az örökbefogadó nevével, amiből az is látszik majd a jövőben, hogy itt ivócsap volt.

ivocsap bileta

 Egy tűzcsapra erősített biléta tavalyról.                     Fotó: Ivócsap Projekt

Vásárlók is érdeklődnek az innováció után?

A most gyártás alatt lévő ivócsapokból Oroszlány és Pécs vásárolt 3-3 darabot. Ők kerestek meg minket, hallottak rólunk. Ezen kívül Budakesziről is jelezték már az igényt, de itt még csak a legelején tartunk a dolognak.

Pécsett egy nagyszabású európai kórusfesztivál kezdődik jövő héttől, ahol megjelentek. Hány ivócsappal?

Kölcsönadjuk azt a 11 darabot, amink van, mivel a saját tulajdonukba kerülő ivócsapok még gyártás alatt vannak. Ezek hivatalos átadása tervezetten augusztus legelején lesz majd.

Milyen egyéb leszervezett helyszínetek van idénre?

Megyünk a tihanyi ART Placc fesztiválra, ott leszünk a Művészetek völgyében és a Szegedi Ifjúsági Napokon is.

ivocsap hasznalata

Az ivócsap használat közben.                     Fotó: Ivócsap Projekt

Milyen távolabbi elképzelésetek van az ivócsap jövőjével kapcsolatban?

Eddig Budapestre koncentráltunk, de most vidék felé is szeretnénk nyitni. Elkezdtük megkeresni egy bemutatkozó anyaggal a vidéki városok önkormányzatait és vízszolgáltatóit.

Egy idő után természetesen jó lenne külföld felé fordulni, de ez majd egy következő lépés. Érdekes, hogy Amerikából már valaki ránk talált, és egy szakdolgozathoz kért tőlünk anyagot.

Hogyan és milyen irányban tervezitek még népszerűsíteni az ivócsapokat?

A Fővárosi Vízműveknek az együttműködési megállapodás kapcsán van egy olyan kérése, hogy városi sétákkal kössük valahogyan egybe ezeket az ivókutakat, mert ez a Design héten is nagyon jól működött. Akkor ingyen részt lehetett venni a felszerelt ivókutakat is érintő, a város és víz kapcsolatát bemutató ún. Vízfakasztó sétán, a Hosszúlépés.Járunk? nevű városi túrákat szervező cég rendezésében. Jelenleg úgy állapodtunk meg velük, illetve a biciklis városnéző túrákat is szervező Budapest Bike-kal, hogy az ivókutaknál megállnak majd inni, pihenni a sétáik alatt.

Folynak egyeztetések még a Hajtás-pajtással, akik valahogyan hozzájárulnak majd az ivócsapok népszerűsítéséhez.

Emellett megkeresett minket a Budapest Főváros Önkormányzata által nemrég alapított arculatfejlesztő társaság, akik feladata marketinggel, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos. Már találkoztunk is velük. Szeretnénk együttműködni velük, mert ez segítene abban, hogy az emberek tudjanak róla, és használják a kihelyezett csapokat.

 

Nos, adva van négy lelkes ötletgazda: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia.

Adva van egy remek találmány.

Kívánjuk, hogy tudjunk élni a lehetőséggel, és a tervből mielőbb valóság legyen! Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a városok felkarolják az ötletet.

HAJRÁ LÁNYOK!

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found