caneles_Walk_in_the_Rice_FieldsA virtuális víz egy új fogalom, én is nem régen hallottam róla. Semmiképp nem hozható össze egy virtuális áruház, a virtuális szerelem, vagy a virtuális pénz fogalmaival, bár ezek is újak, és nagyjából azért virtuálisak, mert valamilyen elektronikus eszköz, vagy az internet segítségével elérhetőek és felhasználhatóak. A virtuális víz nem ezért lett virtuálisnak megjelölve.

A virtuális víz fogalmát John Anthony Allan definiálta, vettete fel, találta ki. Ezzel a fogalom bevezetésével arra hívta fel a társadalom figyelmét, hogy a víz egy alapvető érték mellett egy alapvető alkotóelem, amelyet rengeteg termék és szolgáltatás létrehozása során használunk fel. Ezáltal kifejezhetővé válik, hogy az ebédünkre elfogyasztott étel, vagy a felépített családi házunk hozzávetőleg mennyi víz felhasználásával történt meg.

Itt sem csak arra kell gondolni, hogy a levesbe beleraktuk a vizet, felforraltuk, a diszperzitet hígítottuk. Minden élő és élettelen dolog valamekkora víztartalommal rendelkezik és valamekkora vízre van szükségünk az előállításához, vagy termesztéséhez, tenyésztéséhez.

Mondhatni elég hatásvadász lett a fogalom, mennyi víz szükséges egy tyúktojás előállításához? mennyi víz szükséges a szotyola előállításához, ha a napraforgómagot elültetjük és a növekvő növényt gondozzuk, locsoljuk, a magokat a vásárló elé teszükk bármilyen csomagolási formában.

Azon kívül, hogy hatásvadász,  érthető is, amikor az iható víz mennyisége ennyire a figyelem középpontjába került, hogy mennyi víz felhasználásával áll elő egy termék, mennyi virtuális vizet tartalmaz például egy kilogram marhahús, ha figyelmebe vesszük az állat teljes életútját (lásd marhalevél :).

A témával foglalkozó WaterWiki.net publikált is ilyen számokat, persze nem pontos értékek, de arányaiban jól jelzik, az elfogyasztott termék előállítása mennyi vizet igényel.

 

Termék Felhasznált virtuális víz,  liter/1 Kg termék
Rizs 3 000
Kukorica 900
Búza 1 350
Marha 16 000

 

A fogalom valószínű bele fog kerülni a köztudatba, idővel, és részét képezni majd az előállított termékek környezet tudatos felhasználásnak, hiszen nem mindegy, mennyi az aktuálisan felhasznált víz mennyisége és mennyi az adott folymatot kiváltó - víztakarékosnak hitt - termék felhasználásának virtuális víz igénye.

Az adatok gyűjtése különféle projektekben folyik, Magyarország nem jár élen.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found