Egyre tisztább fürdővizek Európában

Friss ropogós jelentésben közöl riportot az Európai Környezetvédelmi ügynökség (EEA). A riport 2016-os adatokon alapul, a fürdőhelyek vizének minősége folyamatosan javul egész Európában. Ahogy kiadványukban írják, ez nem véletlen, hanem szakértők folyamatos kemény munkájának eredménye. Nézzünk néhány adatot ebből a riportból.

A magyar fürdővizek közel kitűnőek

Egy interaktív térkép segítségével böngészhetjük az adatokat, jó segítség nyaralás tervezése előtt. A hazai helyzet elég jó, pár kivételtől eltekintve a mert adatok alapján a fürdővíz minősége kitűnő, de pár helyen a mérés nem megoldható, vagy biztosított. Hol mértek gyenge minőséget? Gergelyiugornya környékén, Tiszakécskén, Makón. Ők pirosak a térképen és új belépők, korábbi jelentésben nem voltak ebben a kategóriában. 2015-ben egy helyet soroltak be a gyenge minőségű vízzel, de mára ők is javítottak. Ezek nagyon jó hírek.

2016 Mo

Irány a tenger, bármerre

Az Európában utazni vágyók bármely irányba indulhatnak. A legkritikusabb adatok Albániából érkeztek, egyelőre nem a legnépszerűbb úticél a magyar nyaralóknak, de Horvátország, Görögország, Olaszország vízpartjai továbbra is tökéletesek.

bathing water 2017a LR

 

Comment (0) Hits: 753

Növekvő ár - alámerült lovasok a klímaváltozás elleni harcban

Szeptember folyamán egy érdekes, a 19. Temze Fesztivál (London legnagyobb szabadtéri és ingyenes művészeti fesztiválja) alkalmából készített szoborcsoportba botlik az, aki a londoni Wauxhall híd közelében sétál a folyóparton.

Az angol szobrásznak, Jason deCaires Taylor-nak nem ez az első meghökkentő munkája. Korábban már bemutattuk víz alatti múzeumát, amit Mexikó partjainál alkotott.

szobrok4

A The Rising Tides (Növekvő ár, 2015) című alkotás

Ez a négy lovas szobor is rozsdamentes acélból és magas sűrűségű, pH-semleges tengeri betonból készült, mint a korábbi, víz alatti alkotásai.

Legújabb kreációjával a klímaváltozás ellen emel szót: fel szeretné hívni a figyelmet a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos használatával bekövetkező veszélyekre.

szobrok7

A lovak feje kitermeléshez használt olajszivattyút ábrázol

A lovasok különböző embertípust jeleníteken meg: az öltönyös férfitól kezdve a fiatal tinédzserig. Az öltönyösök az éghajlati krízis iránti ambivalens hozzáállást képviselik, míg a fiatalok annak reményét, hogy mindez eredményesen megváltoztatható.

szobrok5

szobrok6

A szobrok kétszer, napi néhány órát látszanak csak, az ár-apály jelenségnek köszönhetően. Ez átvitten a tengerszint emelkedés és a remény harcát szimbolizálja. Reméljük, nem hiába!

szobrok3

szobrok2

A végén már csak ennyi látszik az egészből

A fotók forrása, valamint a művész legújabb munkái megtekinthetők itt.

 

Comment (0) Hits: 1176

Megszomjaztál? Hát keress egy tűzcsapot! - Interjú az Ivócsap Projekt megálmodóival

Tart az idei nyár harmadik hőhulláma. Mindenhol szomjoltási és hűsölési lehetőséget keresünk.

Felkerestük hát a tavalyi SUSCO Expo-n látott innováció, a tűzcsapra szerelhető ivócsap ötletgazdáit. Soltész Judittal beszélgetünk arról, hogy mi is történt azóta az Ivócsap Projekttel.

Mi is az Ivócsap Projekt? Honnan jött az ötlet?

2009-ben, amikor másodévesek voltunk a BME Építészmérnöki Karán, volt egy művészeti TDK (Tudományos Diákköri Konferencia – egyetemek közötti verseny) ivóvíz témában. Azt dolgoztuk fel, hogy miért nem lehet Budapesten a köztereken ivóvízhez jutni, miért nincs ivókút. A kérdéskört boncolgatva végül eljutottunk odáig, hogy a legoptimálisabb egy olyan szezonálisan, májustól szeptember végéig működő egységes rendszer lenne, aminek van gazdája, azaz megoldott az üzemeltetése, karbantartása. A tűzcsapok hálózatát megfelelőnek találtuk erre, ezért kitaláltunk egy olyan mobil tárgyat, ami átalakítja a tűzcsapot ivókúttá, miközben annak tűzbiztonsági funkciója nem sérül. A tűzoltók néhány másodperc alatt le tudják szerelni.

Mi vitt rá benneteket arra, hogy az elképzelést tovább gondoljátok?

A TDK-n nyertünk, és mindenki nagyon nyitottan fogadta az ötletet. Az egyetem elvégzéséig motoszkált a fejünkben az elképzelés. 2013-ban készítettük el az első prototípust, és indultunk vele a 2013-as Bánkitó Fesztivál pályázatán. Amikor azt megnyertük, azt gondoltuk, hogy az ivócsapnak van létjogosultsága.

ivocsap probauzem bankito

Próbaüzem a Bánkitó fesztiválon.                            Fotó: Ivócsap Projekt

Legelőször tehát ott Bánkon próbáltuk ki. Tetszett az embereknek, merték használni. Más ivókút egyébként nem is volt a tó mellett.

Ki segített a gyakorlati megvalósításban?

Ferenczy Tamás gépész barátunk segítségével közösen találtuk ki, hogyan is működjön, nézzen ki az ivócsap. Önköltségen egy műhelyben pedig legyártattuk a prototípust.

Hány darab ivócsap létezik ma?

Tavaly a Design Terminál Smart City Lab pályázaton is részt vettünk, ahol jelentősebb összegű pénzt is nyertünk. Itt két hónap alatt meg is kellett valósítani a terveket. Októberben a Design hétre 11 ivócsapot szereltünk fel Budapesten a belvárosban.

elso ivocsap

A Design hétre felszerelt első ivócsap éles bevetésre kész.       Fotó: Ivócsap Projekt

Másik jelentősége ennek a pályázatnak az volt, hogy a három szponzor (és egyben zsűri) közül az egyik a Fővárosi Vízművek volt. Velük együttműködve kellett megvalósítani a pályázatot, így sikerült összekapcsolódnunk velük.

Azóta készítettünk egy másik, továbbfejlesztett prototípust is, és most van gyártás alatt ebből 20 darab.

Nemrég láttam veletek egy interjút az Én vagyok itt műsorban. Ott említettétek, hogy a Fővárosi Vízművekkel június végére várható egy együttműködési megállapodás aláírása. Ez mit takar, és hol tart az ügy?

A Fővárosi Vízművek szeretne vásárolni tőlünk ivócsapot. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük, de valószínűleg a sorozatos hőségriadók hatására, most kicsit belassultak a tárgyalások. Egyébként olyannyira elő van készítve az együttműködés, hogy már az ivócsapok konkrét helye is ki van jelölve. Ezeket együtt választottuk ki.

Hallottam egy érdekes kezdeményezésetekről, miszerint tervezitek, hogy örökbefogadhatóak lesznek az ivócsapok. Ez a gyakorlatban hogyan működne?

Van egy Roadrun-R nevű cég, akik kezdő vállalkozásokat segítenek. Velük közösen találtuk ezt ki. Mi már az elejétől kezdve azt szerettük volna, hogyha biztosítva lenne az, hogy ezek az ivócsapok használatban lennének.

A Vízművek által vásárolt ivócsapok olyan ivócsap-gerinchálózatot képeznének a fővárosi köztereken, ahol a leginkább szükség van ivókútra. Az örökbefogadási rendszer pedig arra szolgál, hogy ez az ivócsaphálózat tovább tudjon bővülni és az egész várost át tudja szőni.

Lényege, hogy bárki, aki tenni akar az élhetőbb városért - legyen az magánszemély, önkormányzat vagy cég -, tud ivócsapot örökbefogadni. Az ivócsap örökbefogadási díja tartalmazza a gyártási és az üzemeltetési költséget.

Örökbefogadni lehet teljes szezonra (május elejétől szeptember végéig), illetve lehet bérelni rövidebb távra is, rendezvények alkalmából. Ki lehet választani azt a helyet, ahol ezek az ivócsapok lennének.

Van már érdeklődő?

Van már több cég, akik szeretnének örökbefogadni. Itt már zajlanak a tárgyalások, hogy mennyiért vállalja a Fővárosi Vízművek ezen csapok üzemeltetését.

Ha valaki szeretne csatlakozni, facebook oldalunkon keresztül elér minket.

Valahol megjelenne az örökbefogadó neve?

Egyrészt tervezzük, hogy lesz egy ún. okostérkép, amin jelölnénk, hogy hol találhatóak ivókutak. Ezen a telefonos alkalmazáson feltüntetnénk az örökbefogadókat.

Emellett tervezzük, hogy egy pici bilétát a tűzcsapra erősítünk az örökbefogadó nevével, amiből az is látszik majd a jövőben, hogy itt ivócsap volt.

ivocsap bileta

 Egy tűzcsapra erősített biléta tavalyról.                     Fotó: Ivócsap Projekt

Vásárlók is érdeklődnek az innováció után?

A most gyártás alatt lévő ivócsapokból Oroszlány és Pécs vásárolt 3-3 darabot. Ők kerestek meg minket, hallottak rólunk. Ezen kívül Budakesziről is jelezték már az igényt, de itt még csak a legelején tartunk a dolognak.

Pécsett egy nagyszabású európai kórusfesztivál kezdődik jövő héttől, ahol megjelentek. Hány ivócsappal?

Kölcsönadjuk azt a 11 darabot, amink van, mivel a saját tulajdonukba kerülő ivócsapok még gyártás alatt vannak. Ezek hivatalos átadása tervezetten augusztus legelején lesz majd.

Milyen egyéb leszervezett helyszínetek van idénre?

Megyünk a tihanyi ART Placc fesztiválra, ott leszünk a Művészetek völgyében és a Szegedi Ifjúsági Napokon is.

ivocsap hasznalata

Az ivócsap használat közben.                     Fotó: Ivócsap Projekt

Milyen távolabbi elképzelésetek van az ivócsap jövőjével kapcsolatban?

Eddig Budapestre koncentráltunk, de most vidék felé is szeretnénk nyitni. Elkezdtük megkeresni egy bemutatkozó anyaggal a vidéki városok önkormányzatait és vízszolgáltatóit.

Egy idő után természetesen jó lenne külföld felé fordulni, de ez majd egy következő lépés. Érdekes, hogy Amerikából már valaki ránk talált, és egy szakdolgozathoz kért tőlünk anyagot.

Hogyan és milyen irányban tervezitek még népszerűsíteni az ivócsapokat?

A Fővárosi Vízműveknek az együttműködési megállapodás kapcsán van egy olyan kérése, hogy városi sétákkal kössük valahogyan egybe ezeket az ivókutakat, mert ez a Design héten is nagyon jól működött. Akkor ingyen részt lehetett venni a felszerelt ivókutakat is érintő, a város és víz kapcsolatát bemutató ún. Vízfakasztó sétán, a Hosszúlépés.Járunk? nevű városi túrákat szervező cég rendezésében. Jelenleg úgy állapodtunk meg velük, illetve a biciklis városnéző túrákat is szervező Budapest Bike-kal, hogy az ivókutaknál megállnak majd inni, pihenni a sétáik alatt.

Folynak egyeztetések még a Hajtás-pajtással, akik valahogyan hozzájárulnak majd az ivócsapok népszerűsítéséhez.

Emellett megkeresett minket a Budapest Főváros Önkormányzata által nemrég alapított arculatfejlesztő társaság, akik feladata marketinggel, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos. Már találkoztunk is velük. Szeretnénk együttműködni velük, mert ez segítene abban, hogy az emberek tudjanak róla, és használják a kihelyezett csapokat.

 

Nos, adva van négy lelkes ötletgazda: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia.

Adva van egy remek találmány.

Kívánjuk, hogy tudjunk élni a lehetőséggel, és a tervből mielőbb valóság legyen! Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a városok felkarolják az ötletet.

HAJRÁ LÁNYOK!

Comment (0) Hits: 1493

WADI: egy környezetbarát ötlet a tiszta ivóvízért - interjú a készülék tervezőjével

A WADI-ról, azaz az UV-C sugárzás fertőtlenítő erejét mérő, kis készülékről az előzőekben már írtunk. Most interjúnkat olvashatjátok a tervezővel, Martin Wesian ötletgazdával.

Honnan jött a WADI ötlete?

A WADI a SODIS (Solar Water Disinfection, azaz nap általi vízfertőtlenítés) elnevezésű módszeren alapszik, melyet tudományosan a zürichi székhelyű Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zurich) vizsgált. Bebizonyosodott, hogy a biológiailag szennyezett vizet a napsugarak fertőtlenítik.

Mi a WADI?

A WADI egy könnyen használható és olcsó UV-szűrő eszköz, amit főleg az alacsony fejlettségű országok háztartásai részére fejlesztettünk ki. Ilyenek Afrika, Ázsia és Dél-Amerika.

WADI on Bottles

A WADI elnevezésű készülék használat közben.            Fotó: Helioz GmbH

Hogyan működik?

A WADI a nap állandó UV-sugárzását méri, és egy mosolygós arccal, a közismert smiley-val jelzi számunkra, amint a víz ihatóvá válik. A WADI használata garantálja a vizsgált vízben azt, hogy a – víz útján terjedő betegségeket okozó - közönséges coliform baktériumok (ilyen például az E.coli is) csírái legalább 99,9%-os mértékben inaktiválódnak.

(Ez a csak biológiailag szennyezett vízre vonatkozik. Az egyéb más módon – vegyszerektől, fémektől - szennyezett vízre nem igaz. – a szerk.)

Mikor és hogyan alakult a Helioz GmbH? Mi ennek a szociális vállalkozásnak a küldetése?

A Helioz GmbH-t 2010 júniusában alapítottuk azzal a hosszú távú céllal, hogy az alacsony fejlettségű országok számára minőségi és megbízható terméket fejlesszünk ki és adhassunk tovább. Küldetésünk végül is az, hogy az olyan alapvető szükségletek elérésében, mint amilyen a tiszta víz is, segítsük az alacsony fejlettségű országokban élőket. Ezzel szeretnénk önállósodásukhoz hozzájárulni.

WADI Uganda

Fotó Ugandából, ahol már használják a WADI-t.      Fotó: Helioz Gmbh

Mely országokkal van már együttműködésetek? Nagyjából hány készülék lehet használatban világszerte?

A WADI jelenleg többek között Etiópiában, a Fülöp-szigeteken, Ugandában, Pápua Új Guineában szolgáltat ivóvizet. Leszerződött partnereink a világ több mint 40 országában forgalmazzák.

Számos díjat mondhattok magatokénak már a kezdetektől. Melyiket tartod a legjelentősebbnek?

Nehéz kérdés. Mindegyik nagy elismerést hozott, és megerősített minket abban, hogy a helyes úton járunk. Értékes kapcsolatokat szereztünk általuk. Forgalmazóink nagy része is ezek után keresett meg minket, hogy a WADI készülék terjesztői kívánnak lenni.

(Legutóbbi elismerésüket Madridban kapták tavaly októberben: a Helioz GmbH a döntősök közé került az Európai Befektetési Bank 3. alkalommal megrendezett Társadalmi Innovációk Versenyén. Korábban pedig többek között az alábbi díjakat kapták: Fenntartható Jövő Díja (Bécs, 2013), Társadalmi Befektetések Úttörője a szociális cégek kategóriában (Kolumbia, 2013), a Vízhez Kötődő Innovációk Versenyének legjobbja a leginkább etikus és humanitáriánus kezdeményezés kategóriában (Rio de Janeiro, 2011). - a szerk.)

MartinWesian Helioz

Martin Wesian ötletgazda, a Helioz GmbH alapítója.             Fotó: Helioz GmbH

Milyen elképzelésetek van a WADI valamint a cég jövőjével kapcsolatban?

Tulajdonképpen a WADI egy ideiglenes megoldás kéne legyen ahhoz, hogy az emberek saját kezükbe vehessék az életüket. A végső megoldást a vezetékes tiszta víz jelentené, amit meg is céloztunk, … de ez még messze van.

Április 17-én Bécsben lesz egy jótékonysági koncert egy ugandai WADI projekt érdekében. Mit jelent ez a Helioz GmbH életében?

Ezek a jótékonysági koncertek számunkra nagyon fontosak: az adott országban élők szükségleteit más szemmel láthatják az európaiak. Az ott élők nem szeretik a szegénységet, hajlandóak és képesek változtatni ezen, amint esélyt és lehetőséget adunk nekik arra, hogy önállóak legyenek.

Az említett jótékonysági eseményt az egyik legrégebbi afrikai népcsoport, az Ugandában élő Batwa Pygmi-k javára szervezzük. Ott az öt évesnél fiatalabb gyermekek halálozási aránya 50% feletti, aminek a fő oka a víz útján terjedő betegségek. Kevés pénzzel is sokat tehetünk a változásért.

 

Comment (0) Hits: 1465

WADI, az UV-sugárzás fertőtlenítő erejét mérő készülék

Régóta ismert tény, hogy a Nap tisztítja a vizet. Az UV-C sugárzást ivóvíz-fertőtlenítésre egy ideje vízművekben is alkalmazzák a vegyszeres tisztítás (klórozás) kiegészítésére, mivel szétroncsolja a mikroorganizmusok DNS-ét és meggátolja szaporodásukat. Ezt a baktériumölő hatásfokot laboratóriumi elemzésekkel mérik, de egy könnyen használatos készülékkel, a WADI-val ezt ma már magánemberként is egyszerűen megtehetjük.

A WADI egy napelemmel működő kis eszköz, amit a 2010-ben alakult Helioz elnevezésű, bécsi vállalkozás fejlesztett ki. A fertőtlenítés mértékét jelző szerkezettel meg lehet állapítani, hogy meddig kell egy műanyag üvegbe öntött vizet kitenni az UV-sugarak hatásának, hogy megtisztuljon a veszélyes coliform baktériumoktól (az E. coli is ebbe a csoportba tartozik), és ihatóvá lehessen nyilvánítani. A SODIS (Solar Water Disinfection) módszerre épülő, kisméretű készüléket elég rácsavarni egy átlátszó, sérülésmentes PET palack tetejére – vagy elegendő csak az üveg mellé helyezni. A készülék saját UV szenzorán beméri az UV-fény erősségét, majd a megfelelő idő letelte után mosolygós fejecskével, a közismert smiley-val jelzi, ha a víz elegendő UV-sugarzást kapott és biztosan baktériummentes.

A SODIS módszer a legjobb eredménnyel az Egyenlítő környékbeli országokban (az északi 35 hosszúsági fok valamint a déli 35 hosszúsági fok között elterülő területen) alkalmazható, ahol a napsütéses órák száma éves viszonylatban magas. Emiatt a WADI is itt a leginkább hatékony. Ezek viszont pont azok a területek, ahol a lakosság többsége napi szinten küzd a megfelelő ivóvíz hiányával.

wadi

A készülék nagy előnye, hogy nem tartalmaz vegyszert, elemet, káros anyagot, és karbantartást sem igényel. Teljesen környezetbarát. A gyártó a készülék két éves (minimum) élettartamára teljes garanciát is vállal.

A cég hivatalos honlapján webshop-ot is üzemeltet: 23-30 EUR-ért bárki hozzájuthat egy készülékhez.

Igaz ugyan, hogy a SODIS módszerrel és a WADI használatával olyan vizet lehet hatékonyan ihatóvá tenni, ami nem zavaros, emellett vegyszertől és egyéb fém-szennyeződéstől eleve mentes, de ez akkor is óriási segítség az ivóvíz-gondokkal küszködőknek. Azt azért bátran kijelenthetjük, hogy ezzel a viszonylag olcsó készülékkel a vízzel terjedő – akár halálos - megbetegedések előfordulása jelentősen csökkenthető az alacsony fejlettségű országokban. És már ez is óriási lépés!

Interjúnkat Martin Wesian-nal, a WADI feltalálójával következő írásunkban olvashatjátok. (Eredeti nyelven pedig itt találjátok meg.)

Comment (0) Hits: 1268

Csapra fel!

logoAz öt nagy állami víziközmű-szolgáltató tavaly december elején indította útjára a tudatos csapvízfogyasztást népszerűsítő, Csapra fel! nevet viselő kampányát. A kezdeményezés első részében országos csapvízkóstoló versenyt hirdettek, amelynek keretében a budapesti Árkád Bevásárlóközpontban a víziközmű-szolgáltatók vízbázisaiból kiválasztott 15 féle vízből lehetett kiválasztanunk a nekünk legjobb ízűt. A megmérettetés karácsony előtt záródott, és a több mint 6000 kóstoló szavazata alapján az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek Zrt. szilvásváradi Szalajka-völgyi vize nyert.

 A szervezők ezzel egyidőben országos rajzpályázatot is indítottak iskolások részére: a diákok a nyertes víz palackjának címkéjét tervezhették meg. A napokban hirdettek eredményt, miszerint egy szegedi általános iskola 4. osztályos tanulója, Kóbor Hanna Panni nyert. A képen ő látható pályaművével.

pályázat

A kampány most roadshow-val folytatódik: a győztes Szalajka-völgyi csapvizet palackozva viszik a főiskolákra, egyetemekre, ahol táblagépekre optimalizált szórakoztató és egyben ismeretterjesztő tesztekkel igyekeznek népszerűsíteni a csapvízfogyasztást a fiatalok körében. Az üvegeken természetesen a Hanna által készített rajz lesz látható.

Bővebb információ a kampány hivatalos oldalán olvasható, bár a roadshow részleteit még nem közölték le.

 

Comment (0) Hits: 979