gyenesdias_strandIdén immár harmadszorra rendezte meg a BalatonTipp.hu az olvasók megkérdezésére alapuló felmérést. Az elég tetszetős módszertannal dolgozó oldal csak a legalább 35 értékelést kapott strandot hagyta a mezőnyben, az olvasóknak 10 szempont alapján kellett osztályozni 1-5-ig a strandokat. Ilyen szempont volt a víz, a meder állapot, a part, az illemhelyek, úszási lehetőségek, személyzet, parkolás, vendéglátás minősége. Elmondhatjuk, hogy elég komplex felmérésről van szó.

A strandok nagyon jól szerepeltek a megmérettetésben, 4 alatti átlagpontot alig kapott a 10 szempont valamelyikében. Ez kicsit megkérdőjelezi a fürdőzők kritikai érzékét, de nem tudhatjuk.

Az első helyezett idén is a Gyenesdiási strand lett a 4,7-as összesített átlagával. Kerek 5-5 pontot ért el a sport és gyerekjátékok átlagban a 117 értékelő alapján. A legrosszabb teljesítményt, ami 4,24 a víz és meder minőségében érte el. Miben jó még a Gyenesdiási strand? Kimondottan az előbb említett Sport és Gyerekjátékok szemponton kívül nem teljesített kiugróan. Elsők között végzett az illemhelyek minőségében és a személyzet, és a kereskedők viselkedését értékelve. Az ár/érték arányt értékelők szerint is a dobogósok köz végzett.

Nézzünk néhány érdekességet a strandok között, mit árunak el az adatok.

Hasonlóan sokan, több mint 100 értékelték a Balatonalmádin lévő strandot. Ez egy nagyon népszerű strand, én is többször megfordultam ott. Ami miatt érdekes, hogy utolsók között végzett 4,11-es összegátlaggal. A legtöbb pontot a gyerekjátékokra és a mosdó állapotára kapta. Az értékelőknek leginkább a parkolás nem tetszett, 3,6 kapott átlagosan.

A parkolás szívügye a strandolóknak. Érthető, hogy a strandolás előtti parkolóhely keresés bosszús perceket okozhat, aztán a hosszas strandolás után nem mindig esik jól egy fárasztó, porban csoszogós nyomvályús túra a napon főtt autóhoz. A legkisebb pontszámot a teljes értékelésben Badacsonytomaj kapta 2,43-as átlagértékkel. Ez a strand az utolsók között végzett.

balatonistrand2011

Mi kell ahhoz, hogy a legjobb strandot üzemeltessük? A fenti ábrán jól látszik az eltérés a győztes, az átlag és az utolsó helyezett között. Ez alapján úgy tűnhet, hogy gyerekjátékok, sportolási lehetőségek és megfelelő parkolás szükséges. A medence és a víz minősége, valamint a kiszolgálás minősége nem annyira meghatározó, illetve az egyes strandok között nincs nagy különbség.

Az értékelők szerint a legjobb víz a révfülöpi, a legjobb vízpart a balatonlellei strandon található. A gyenesdiási víz az átlag, sőt Tomaj alatt végzett!

Nektek melyik a kedvenc balatoni strandotok?

 

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found