Neked mi a véleményed a Balatonról?

balatoni lubickolas2013. február 20-ig tart az a felmérés, amely a internetes eléréssel rendelkezők véleményét gyűjti össze, mit is gondolnak a Balatonról, az egész régióról.

A felmérés célja, melyet Turtsányi Diána szakdolgozatához is felhasznál, hogy összegyűjtse a kitöltők véleményét a régió turizmusáról, a programok sokszínűségéről és a szolgáltatások minőségéről.

Te is bekapcsolódhatsz a felmérésbe az anonim online kérdőív kitöltésével.

A kedvenc kérdésem: "Ön szerint milyen eszközökkel, lépésekkel lehetne javítani, fejleszteni a régió turizmusán, programjain?". Hmm, ezen már mindenki elgondolkodhatott nyaralása során. Remélem jó kis ötleteket fognak érkezni!

Az eredmények itt a wizesblogon is közzé tesszük, bemutatjuk véleményeteket a mi szeretett tengerünkről, sokunk gyerekkori kedvenc helyéről.

 

Comment (0) Hits: 1205

Sekélyesen elmúlt a Balatoni Nyár: Fonyód

Az idei nyár akár a Balatonról is szólhatott volna. Az emberek nincsenek túl eleresztve, pedig nyaralni minden évben kell. Külföldre utazni drága, mert az üzemanyag sem volt túl olcsó idén és a Balaton eddig is bevált úti cél volt, mindenkinek van egy pár sztorija az első Balatoni nyárról, a haverokkal töltött idősről, szerelemről, borokról, hajnalig tartó bulikról.

Idén az igazi Balaton Nyár elmaradt. No nem érdeklődés hiányában. Volt fesztivál, volt Balaton átúszás, volt belföldi nyaralás, volt nagyon meleg és elviselhető hűvös is. De mégis, aki kiment a partra, az sekélyes vizet talált, aki bement a büfébe drágaságot látott, aki lement a strandra hétvégén nem talált helyet, aki hétköznap, az törülköző szomszédot, aki házat bérelt volna, azt se tudta amelyiket válassza, üresen álltak.

balatoni napozó

Fonyód

Mi Fonyódon töltöttünk pár napot. A város központja épp átépítés alatt állt. Amolyan magyar módra állt az építkezés, sehol egy munkás, de ott a kerítés, rontja a látványt, kerülni kell. Valami uniós finanszírozást említő tábla ki volt rakva, talán a kivitelező nyaralni ment, vagy csődbe. A fonyódi problémás fejlesztésekről, és a város eladósodottságáról már korábban cikkeztek.

A városban meglepően kevesen voltak. Lehetett németekkel találkozni, igazán nagy tömeg nem is a főtéren, nem is a bazár soron volt, hanem a környék legnagyobb ábécéjében volt.

A szállásunkhoz közel volt a helyi piac területe. Szerdán nagy nyüzsgés volt, kirakodtak, mint a zsibvásárban. Lehetett itt venni lóbalzsamot, bizsut, játékot, dinnyét, ruhát, kutyát, macskát, tyúkot, amit csak akart az ember. A sokadalom mérhetetlen volt, mintha az ecserin, vagy a szigethalmi piacon jártunk volna, tömeg és zsivaj. A környékről mindenki idecsődült, és nem csak onnan, voltak németek, oroszok, szlovákok is.

Fonyódi szabadstrand

A kánikula ellenére a vízparton a tömeg is nagyon gyér volt. De a fű le volt nyírva, szép zöld és rendezett volt. A büfék működtek, volt nyilvános ingyenes és fizetős wc, öltöző. Minden kulturált, szinte 10 pont.

Fonyód Balaton part

Itt láttunk először igazi bringás rendőröket! Tényleg pofás egyen bringával járnak, van gumibot tartó is rajta, és nyárias öltözetben vannak.

Felvertük a frissen vásárolt strandsátrunkat a parton az egyik nagyobb fa alatt, felfújtuk a gyerekjátékokat, lekentük magunkat és usgyi be a vízbe.

A vízben tényleg kicsit sokat kellett gyalogolni, egy jó 200 métert!, amikor már az ember egy vonalban volt a mólóval, ott volt a víz mélysége kb. 1 méteres. Gyerek-pacsálásra ideális :)

Fonyód, balatoni fürdőzők

A víz minősége a híresztelésekkel ellentétben nagyon jó volt, a teteje nagyon meleg, az alja pedig hideg. A helyiek elmondása szerint, annyira száraz a levegő, annyira kevés a víz, hogy nincs meg a szokásos pára burok a Balaton felett. Ez a burok nedvesítette a környék fáit, a gazdák kertjeit, és megvédte őket az éjszakai lehűléstől. Szerintük ezért van 10 fok éjjel, annak ellenére, hogy 30 nappal.A fák, bokrok meg tikkadnak, száradnak.

A pacsálás után megéhezik az ember. Na, a strandon fogyasztani nagyon költséges. Mintha egy jól menő étteremben költenénk, csak a tányér műanyag és a fogások nem olyan ízletesek. 1500 Ft egy saslikért krumplival, talán a budai várban ennyi augusztus 20-án! Úgy tűnik a vendéglátóknak is rövid a szezon.

Egyik nap benézett hozzánk Erik. Magányos kerékpár túrát szervezett magának a Balaton körül. Hát vendégül láttuk egy dinnyére, meg kávéztunk, lángosoztunk egyet. A munkások már igyekeztek a kikötő melletti tér burkolatát lerakni, talán a közelgő bornapokra készültek ennyire.

Napjában többször is jár a Badacsony nevű komp. Hatalmas, szinte nem is a Balatonra illő, magas, széles katamarán, mindenképp egyedi megjelenésű. Többnyire tele van utassal. A balatonhajo.hu adatai szerint '79-es gyártmányú, pedig nem is látszik öregnek. 400 fő fér el benne, 30 méter hosszú és több mint 5 méter magas.

Fonyódi Badacsony katamarán

Összegzés

Fonyód fejlődik, változik. A vasútállomás mellé kitett táblák alapján a fürdőváros korábban szebb napokat is megélt. Most kicsit elnéptelenedett és messziről látszik, hogy építés alatt áll. A fiatalok külföldön keresnek munkát, a nyaralni vágyók pedig elkerülik.

A strandos élményünket szempontjaink szerint táblázatban is pontoztuk. A kevés vendég miatt a Balaton igazán alkalmas volt egy nyugodt pihenésre, a víz és a jó strand ehhez hozzájárult, bár az úszáshoz kicsit sétálni kellett.

Comment (0) Hits: 1419

A Kék hullám zászló

kekhullam zaszlo 2009Miről is van szó

A Kék hullám zászló a 100 éves múltra visszatekintő Balatoni Szövetség védjegye. A szövetség minden évben meghirdeti a hazai tavak strandjainak és kikötőinek minősítésére a pályázatot. Akik a vizsgálatok alapján elnyerik a Kék hullám zászlót, azok ezt feltüntethetik. Ezen kívül egy csillaggal megjelölt besorolást is kapnak a nyertesek

Akik nem nyertek, azokról nem tudunk. A pályázat nem túl átlátható, a Balatoni Szövetség honlapja szerint még az eredmények sincsenek publikálva.

Kikből áll a szövetség

A szövetség alapítói a balatoni önkormányzatok. A díj ítélésében egy bizottság dönt.

A legjobb strandok

Megtévesztő volt a Pénzcentrum sajtóhíre, miszerint meglennének 2012 legjobb strandjai. Tavaly készült ugyan egy felmérés a fürdőzők véleménye alapján, amikor is Gyenesdiás strandja lett a legjobb.

Ha valamelyik strand zászlót kap, nem válik a legjobb stranddá, még a 3 csillag minősítés esetére sem.

Szempontok

Ezek nem ismertek. A Vidékfejlesztési Minisztérium egy tavalyi közlése szerint a strandokat a Balatoni Szövetség minősítette az ÁNTSZ, civil és szakmai szervezetek bevonásával.

Itt felsorolják a szempontokat:
- a vízminőség jó,
- a partszakasz tiszta
- a hulladékgyűjtés megfelelő,
- a zuhanyzók és illemhelyek száma és minősége
- gyerekek számára is biztonságos strand
- fürdőzök tájékoztatása a vízminőségről,
- mozgáskorlátozottak számára akadálymentesen megközelíthető létesítmények és fürdővíz,
- sportolási, étkezési, szórakozási lehetőségek


Szigorú biztonsági követelmények
- úszómesteri szolgátal megfelelő,
- elsősegélynyújtó hely megfelelő,
- vizimentők elérhetősége.

Kik a legjobb pályázók

Csak a pályázók közül kerülhetnek ki, pl a 130 balatoni strandból 30 nevezett. A 30 pályázóból 25 kapott elismerést. A kiesőkről nem tudunk.

Idén csak a balatoni strandok neveztek, a többi tó strandjai távol maradtak. Arról nincs még információ, mi az oka a bojkottnak.

kekhullam atado

Fotók: balatonregion.hu

Lássuk az idei 3 csillagot elnyert strandokat:
- Keszthely városi strandja,
- Gyenesdiás Diás strandja,
- Balatonfüred Esterházy strandja,
- Balatonlelle Napfény strandja,
- Siófok Nagystrandja,
- Balatonföldvár Keleti strandja,
- Vonyarcvashegy,
- Balatongyörök,
- Alsóőrs,
- Csopak
- Balatonboglár strandja


A kikötők:
- Balatoni Hajózási Zrt. szigligeti kikötője
- Balatoni Hajózási Zrt. balatonboglári kikötője
- a zánkai gyerektábor kikötője

 

Comment (0) Hits: 1110

Balatonfüredi tükör

Már rég jelentkeztem és most sem véletlenül hoztam balatoni fotókat, ugyanis anyukám a füredi szívkórházban újul meg éppen és nála voltunk látogatóban.

Nagyon érdekes hangulatú volt a víz, ilyen tükörsimának szerintem még nem is láttam, igaz én ritka madár vagyok a tónál dunai nyaralónk lévén.

Tettem egy nagy sétát a parton, a majdnem üres strandon, és nem tudtam levenni a keresőt a szemgödrömről a számomra lenyűgöző látvány miatt. Nem célom elárasztani a blogot számos egyforma képpel, de még 1-2 bejegyzés tuti lesz a témában. Soha nem gondoltam volna, de lassan nyithatok egy külön mappát a balatoni felvételeimből.

Anyu meg egyre jobban van :)

Juice balatonfured molo

Juice balatonfured hajo

Juice balatonfured molo tukor

Forrás: by Juice

Comment (0) Hits: 1037

Melyik a legjobb balatoni strand? Gyenesdiás!

gyenesdias_strandIdén immár harmadszorra rendezte meg a BalatonTipp.hu az olvasók megkérdezésére alapuló felmérést. Az elég tetszetős módszertannal dolgozó oldal csak a legalább 35 értékelést kapott strandot hagyta a mezőnyben, az olvasóknak 10 szempont alapján kellett osztályozni 1-5-ig a strandokat. Ilyen szempont volt a víz, a meder állapot, a part, az illemhelyek, úszási lehetőségek, személyzet, parkolás, vendéglátás minősége. Elmondhatjuk, hogy elég komplex felmérésről van szó.

A strandok nagyon jól szerepeltek a megmérettetésben, 4 alatti átlagpontot alig kapott a 10 szempont valamelyikében. Ez kicsit megkérdőjelezi a fürdőzők kritikai érzékét, de nem tudhatjuk.

Az első helyezett idén is a Gyenesdiási strand lett a 4,7-as összesített átlagával. Kerek 5-5 pontot ért el a sport és gyerekjátékok átlagban a 117 értékelő alapján. A legrosszabb teljesítményt, ami 4,24 a víz és meder minőségében érte el. Miben jó még a Gyenesdiási strand? Kimondottan az előbb említett Sport és Gyerekjátékok szemponton kívül nem teljesített kiugróan. Elsők között végzett az illemhelyek minőségében és a személyzet, és a kereskedők viselkedését értékelve. Az ár/érték arányt értékelők szerint is a dobogósok köz végzett.

Nézzünk néhány érdekességet a strandok között, mit árunak el az adatok.

Hasonlóan sokan, több mint 100 értékelték a Balatonalmádin lévő strandot. Ez egy nagyon népszerű strand, én is többször megfordultam ott. Ami miatt érdekes, hogy utolsók között végzett 4,11-es összegátlaggal. A legtöbb pontot a gyerekjátékokra és a mosdó állapotára kapta. Az értékelőknek leginkább a parkolás nem tetszett, 3,6 kapott átlagosan.

A parkolás szívügye a strandolóknak. Érthető, hogy a strandolás előtti parkolóhely keresés bosszús perceket okozhat, aztán a hosszas strandolás után nem mindig esik jól egy fárasztó, porban csoszogós nyomvályús túra a napon főtt autóhoz. A legkisebb pontszámot a teljes értékelésben Badacsonytomaj kapta 2,43-as átlagértékkel. Ez a strand az utolsók között végzett.

balatonistrand2011

Mi kell ahhoz, hogy a legjobb strandot üzemeltessük? A fenti ábrán jól látszik az eltérés a győztes, az átlag és az utolsó helyezett között. Ez alapján úgy tűnhet, hogy gyerekjátékok, sportolási lehetőségek és megfelelő parkolás szükséges. A medence és a víz minősége, valamint a kiszolgálás minősége nem annyira meghatározó, illetve az egyes strandok között nincs nagy különbség.

Az értékelők szerint a legjobb víz a révfülöpi, a legjobb vízpart a balatonlellei strandon található. A gyenesdiási víz az átlag, sőt Tomaj alatt végzett!

Nektek melyik a kedvenc balatoni strandotok?

 

 

Comment (0) Hits: 8545