Volt egyszer egy Duna átúszás Dunabogdányban

Zsuzsi megosztotta velünk teljesítményéről készült videót a tavalyi Dunabogdányi Duna átószásról. Youtube csatornánkra feliratkozók már láthatták. Idén lesz-e Duna átúszás? lesz! 2016. augusztus 6-án, jelentkezni már lehet!

 

 


A pesti program eddig sorozatban elmaradt, pedig mi is készültünk az eseményre. Várjuk a fejleményeket.

Comment (0) Hits: 1404

Vigyázz, kész, tűz, RAJT... Gumikacsák versenye a Dunán

Több ezer gumikacsa startolt ma 14:00-kor a Lánchídról. Második alkalommal került megrendezésre a Kacsafutam. Ez nemcsak jópofa hóbort, hanem jótékonysági esemény is egyben. Az úsztatás az UNICEF Magyarországot támogatja a nevezési díjból befolyt összeggel.

Az idei kacsafutam nem indult számomra jól, ugyanis a villamoson, amin épp a rendezvény felé tartottam, rosszul lett valaki. Ezen nem is igen csodálkozom, iszonyú hőség volt ma is… Az a tíz perc, amit viszont emiatt késtem, pont elegendő volt ahhoz, hogy a rajtról lemaradjak, valamint sok használható képet se tudjak készíteni a futamról.

Mire a verseny helyszínére, a Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszra érkeztem, a Várkert Bazárhoz, már csak a futam legvégét kaptam lencsevégre. De, hogy azért legyen elképzelésünk, hogyan is tették vízre a szervezők idén a közel 100.000 db sárga gumikacsát, ezért halásztam egy tavalyi fotót a kedvetekért a netről (itt ugyan még "csak" 54ezer kacsa sárgállik).

kacsafutam indulas

START                                    fotó: www.szeretlekmagyarorszag.hu

A célegyenesben lévő gumikacsa gyűrűt még azért épp elcsíptem; szépen, viszonylag egy kupacban úsztak az árral lefelé.

kacsafutam celegyenesben

A gumikacsák végső hajrája a Dunán.                        fotó: wizesblog

A szervezők igyekeztek aztán minden kacsát kihalászni a vízből. Végül az Erzsébet hídon jócskán túljutva sikerült ez csak nekik.

Dicsérendő, hogy az összeszedett kacsák nem a szemétbe mennek, hanem bedarálják és játszótér alapanyag lesz belőlük.

Az érdeklődő a nyár folyamán, a hivatalos honlapon feltüntetett „kacsalelőhelyek” valamelyikén vagy online tudta beszerezni saját hápiját 999 HUF/darabáron. A wizesblog is indított kacsát az idén :)

kacsafutam w kacsa2

A wizesblog hápija a West End tetőteraszán, napfürdőzve.             fotó: wizesblog

A futam vége után már egy órával elérhető volt az első száz befutó sorszáma a honlapon. Gazdáik hasznos nyereményeket nyertek – nyaralás, utazás, tablet és különféle vásárlási utalványok. Mi nem voltunk köztük, de a fő cél a gyermekek segítése volt.

A futam élő közvetítését a két híd közötti partszakaszon, a nagyjából 50 méterenként kihelyezett hangszórókon bárki figyelemmel kísérhette.

A verseny után a gyönyörű Várkert Bazár Öntőház udvarán, a rendezvény részeként ingyenes koncertet adott Mujahid Zoltán, majd az Anna and the Barbies zenekar. Ez utóbbi igazán igényes volt: jó volt a hangosítás, és az énekesnő sem hazudtolta meg önmagát, extravagáns megjelenésével, dinamikájával és közvetlenségével - a színpadról is lejött, és elvegyült a hallgatóság között.

Egy drágább büfé is üzemelt a helyszínen, de szerencsére az udvaron felállított több méter magas gumikacsa hasánál egy ivókút is üzemelt, amit lelkesen látogattunk is.

Nem volt nagy tömeg sem a verseny, sem a koncertek alatt. Kényelemsen befértünk az Öntőház udvarába. Ez talán a hőségnek is köszönhető. Sok család egyébként gyerekkel érkezett, kellemes hétvégi kikapcsolódásnak betudva a részvételt.

Íme innen is néhány fotó a wizesblog-tól.

kacsafutam bazar

Egy kisebb felállított kacsa a Várkert Bazár külső teraszán, a VIP részlegen.

kacsafutam helyszin

Az Öntőház udvara: a koncertekhez gyűik a nép.

kacsafutam kacsa 

Életkép a tikkasztó hőségben.

kacsafutam kacsa2

A Kincs - egy kislány saját kacsája.

kacsafutam plakat

A Küldetés - plakát a színpad mellett.

kacsafutam koncert

Anna and the Barbies - Pásztor Anna első "jelmezében".

kacsafutam koncert2

Anna and the Barbies - Pásztor Anna harmadik "jelmezében".

Comment (0) Hits: 930

Nemzetközi Duna Nap 2015 Lábatlan

Hétvégén vidéken jártunk. A Nemzetközi Duna Nap – 2004 óta ünnepeljük június 29-én, a Nemzetközi Duna Védelmi Egyezmény (1994. június 29.) aláírásának évfordulóján - alkalmából a helyi vízisport egyesület programokat szervezett, ott volt a helyünk. Igazi családi kikapcsolódásnak ígérkezett.

dunnap kiírás

A helyi vízisport egyesület logója.                       fotó: wizesblog

A helyszín természetesen a Duna-part. A lábatlani hajókikötő melletti területen déltől kezdődött el a rendezvény. Minden program ingyenes volt.

Megnyílt a kézművesek utcája (dekoráció-készítés, gyöngyfűzés, …) és a játszópark. Ez utóbbiban rengeteg játék, elsősorban gyerekeknek: minigolf, horgászás, óriáspuzzle, ugrálóvár, célbadobás, de például a billegető, asztali teke, sajtlabirintus elnevezésű ügyességi (részben népi) fajátékokat és a gólyalábat a felnőttek is bátran kipróbálhatták.

A mentőgyűrű hajító valamint horgonydobó versenyek folyamatosan zajlottak. Volt lovaglási lehetőség és szekéren is lehetett utazni. Egy 10-12 fős motorcsónak pedig közel húsz perces utazásra is elvitte az érdeklődőket. Mentőmellény is járt.

A Lábatlani Sirályok Vizisport Egyesület rendelkezésre bocsátott egy kajak ergométert, amin bárki kipróbálhatta a kajakozást a szárazföldön. Az eszközhöz egy apró mérőt is csatlakoztathattunk, ami mutatta a húzások erejét és a csapásszámot. Kicsit ráérezhettünk a kajakozás ízére. Megjegyzem, nem olyan könnyű sport J

dunanap kajak

A kajak ergométer használat közben.                fotó: wizesblog

De a lényeg mégiscsak a sárkányhajó-evező verseny volt délután 2 órától: a IV. Lábatlani Sirály Sárkányhajó Kupa.

A csapatoknak előre kellett/lehetett nevezni, min. 16, max. 20 fővel + egy dobossal. A kormányost és a felszerelést az egyesület biztosította. Előre egy próbaevezést is kérhettek a nevezők, hogy ne élesben szembesüljenek először a sárkányhajózással.

Szép számmal akadtak jelentkezők, általános iskolás osztályok valamint az idősebb generációból való lakosok, szülők, baráti társaságok és munkatársak. Jó néhány csapat összejött, lelkes szurkolótáborral. Az eredményhirdetésre, kupa átadásra este 8 óra után került sor.

dunanap cél

Sárkányhajók a célvonalban.                        fotó: wizesblog

A rendezvény idején egy büfé és egy hot-dog árus üzemelt, volt kemencés kenyérlángos, valamint eszméletlen finom neszmélyi rétest lehetett venni. Napközben egy kis színpadon zenekarok léptek fel, különböző feldolgozásokat játszottak.

Jó kis szombati program volt, elsősorban gyerekes családoknak. Több hasonló program kellene, és nemcsak itt. Közösség-kovácsoláshoz elengedhetetlen. Egyetlen hátrányként talán a mosdó állapotát említenénk, az néhány óra után eléggé lepusztult...

 

Comment (0) Hits: 914

Kacsakő piknik

A hétvégén megrendezésre került a II. Kacsakő dobó bajnokság a Duna parton. Mi is kint voltunk, láttunk nagy népet, becsületkasszás bort, szörpöt és miegyebet.

II. Kacsakő bajnokság, Budapest, Duna

Fotó: Dankaházi Lóránt

Egész nagy volt az érdeklődés a dobásokra. Mi inkább piknikelni mentünk ebéd után. A résztvevők talán a Föld Napja, talán a délutáni Critical mass miatt is, bringások voltak. No meg kutyások is. És voltak gyerekesek is!

A lazuláshoz a fülbevalót egy dízsé nyomta, és mindehhez kerékpáron tolták az áramot!

2. kacsakő bajnokság, áramgenerátor, eredménytábla

Fotó: Dankaházi Lóránt

Láttam a héten hasonlót, lehet ez a banda volt, a Kassák Lajos utcában a kerékpár úton mentek nagy rajban és az egyik hátán a mostanihoz hasonló hatalmas hangfal volt. Szóval környezetbarát muzsika.

A hangerő nekünk nem volt csecsemő barát, így egy pár méterrel odébb tudunk lecövekelni, hogy Beni aludni tudjon, de onnan is jól lehetett szemlélni az eseményeket. Közben lehetett heverészni a parton és élvezni a napsütést.

Comment (0) Hits: 1131

Jég a Dunán

Ilyet már régen láthattunk!

Péntek délután kinéztünk Ádámmal a pesti rakpartra. Úgy indultunk, hogy ki tudja mi lesz a vízen, de jó lenne ez a Széchenyi jégtörőt megcsodálni! Ádám szerint valami különlegesség lehet, valószínű bivaly erős, talán még nagy is?!

Verőfényes napsütést fogtunk ki, nem is mondta volna meg senki sem, hogy röpködnek a mínuszok. A vízparthoz közel nem tudtunk menni, a jég miatt nem jár egy hajó se, lezárták a Szabadság-híd környéki lépcsőket.

szabadsaghid

Pár fotó kattintása után, egy hajó jelent meg! Nem lehet más, mint a Széchenyi, hisz hajózási tilalom van, mekkora mák!

szechenyi

A hajó gyorsan szelte a vizet, mintha motorcsónak lett volna, ne nem olyan könnyedén, legalább Rákóczi mérete van. Megállapítottuk, hogy igazán nem különleges, valószínű meg van erősítve a karosszériája, és valami turbósabb motor van benne. Csak 5 képet tudtam csinálni róla és el is tűnt...

Anno egy bodrogi vízitúra végén megcsodálhattuk a Tokajnál állomásozó tiszai jégtörőket. Kenuból hatalmas monstrumoknak tűntek.

Persze ez sem kicsi, kicsit utánanéztem, 40 méter hosszú és 420 tonna. Ez nem csekély. sőt, egyes források szerint az ország legnagyobb jégtörője.

Hogy mi lesz a Dunával? Ha így megy tovább, szépen lelassul, feltorlódik a felszínén a jég és megfagy, befagy. Ilyet még nem láttam. A napokban a Tiszán látni, jó kis szegedi képek érkeztek a Flickr albumunkba, a legjobbakat közzé tesszük.

zajlikaduna2

Ha befagy is, nem valószínű, hogy átszaladhatunk rajta, akinek van kedve, szabadideje, felkeresheti a Duna kisebb öbleit, biztos szép látványban lehet már most része pl. a Hajógyári sziget északi csücskénél. Küldjetek képeket!

Comment (0) Hits: 1354

Vörösiszap a vízbe

Nagy Gábor: No comment...Pár éve még a romániai-kanadai szomszédainkat szídtuk, egy nagyobb adag cián került a lefolyóba. Most közelebbről tapasztalhatjuk meg, mennyire nem vigyázunk saját magunkra és a környezetünkre.

A szennyezés nem is a vörösiszap miatt válik nagyon kártékonnyá, hanem az iszap tárolása közben használt lúg miatt. Ez a lúg úgy hat a Torna patak élővilágára, mintha sósavat eresztettünk volna a mederbe.

A patak hozama nem akkora, hogy tudná csökkenteni maró hatását, így biztos hogy ki fog halni, valamint végigfolyik majd az egész országon, bele a Rábába és a Dunába is, remélhetőleg fokozatosan csökken közben kártékonysága is.

Hogy mindez megtörténhetett, nem a véletlen műve. Az ország még egy tanulási folyamatban van benne, környezetvédelem, és életvédelem terén, valahol ott tarthatunk, mint egy banánköztársaság, a tőke csinál egy jövedelmező üzletet, itt kb. évi 40 milliárd Ft árbevételről van szó, hisz a magyar timföldgyártás páratlan a bauxit adta lehetőségek miatt itt Közép-Európában, és közben az emberélet, a környezet kiszipolyozásra kerül.

Comment (0) Hits: 1035