Ha tengerpartra gondolunk, többnyire vakítóan fehér homokot és végtelen kékséget vizionálunk. De korántsem ilyen egyhangú a képlet. Íme, néhány különleges strand a világ minden tájáról.

1. Ez az olivazöld homokkal borított strand a hawaii Papakolea Beach.

papakolea

papakolea beach2

A Világ négy pontján található csak ilyen part: Norvégiában, a Galapagos-szigeteken és a csendes-óceáni Észak-Mariana-szigeteken. A - színe után - olivin névre keresztelt ásvány vulkánkitörések nyomán keletkezik. Egy olyan szilikát, mely változó arányban tartalmaz magnéziumot, vasat és egyéb elemeket.

2. Izlandon található ez a természeti szépség a Vatnajökull Nemzeti Parkban.

jokul

jokul2

A Jökursálón nevű jeges tó húzódik a képen látható öböl mögött, ahonnan a jéghegyek lassan a tenger felé áramlanak. A partszakaszra tévedt kisebb-nagyobb jégdarabok olyanok, mint a csillogó kristályok. A fekete, vulkanikus kőzet-talaj még jobban kiemeli a látványt. Különlegessége miatt több hollywoodi film helyszíne is volt: a Halj meg máskor c. huszadik, jubileumi James Bond-film, a Halálvágta c. tizennegyedik James Bond-film, Lara Croft: Tomb Raider és a 2005-ös Bathman: Kezdődik! c. film.

3. Kalifornia legnagyobb tava a Salton-tó (kb. 1000 km2), melynek partja érdekes látványt nyújt.

salton sea 2

salton sea

A tó maga egyébként sekély, legmélyebb pontján is csupán másfél méter mély. A tó sótartalma extrém magas: 44 g/L, ami nagyobb, mint a Csendes-óceán sókoncentrációja (35 g/L). Mivel a tónak nincs kifolyása, a sótartalom fokozatosan nő, évente 1%-kal. Emiatt a halfajok többsége fokozatosan – illetve volt példa tömegesre is, pl. 2014-ben - kihal a tóból, és az algák egyre inkább elterjednek. A fehér partot messziről meglátva strandolásra hívogat, és azt gondolnánk, hogy az gyönyörű homokkal borított. Aztán odaérve bokáig süllyedünk a kisebb-nagyobb halcsontokban…

4. A Punalu’u Beach a legismertebb strandok egyike Hawaii-n.

punaluu4

punaluu

punaluu3

Vulkanikus tevékenység nyomait őrzi a fekete homokkal (valójában nagyon apró, bazalt kő) borított tengerpart. A hely a védett zöld tengeri teknős élőhelye is egyben.

5. A Mexikóhoz tartozó apró, lakatlan Marieta-szigetek egyikén található ez a gyönyörű tengerpart a föld alatt: Playa del Amor (szerelem strandja).

hidden beach

hidden beach3

hidden beach2

Ismertebb nevén - találóan- ez a Hidden Beach (azaz rejtett strand). Csak egy nagyon szűk alagúton át közelíthető meg a tenger felől, a sziklákon keresztül, és csakis apály idején. Dagály idején csak profi búvárok jutnak rajta át. Amilyen szép és érdekes, olyannyira borzasztó keletkezésének története: bombarobbanás-teszt okozta ezt a lyukat a földben. Az I. Világháború idején ugyanis a mexikóiak ezen saját szigeteiken kísérletezgettek, lakatlanok lévén. Ma már szerencsére nemzeti parkként tartják számon a szigeteket.

(Források fentebb, helyenként megjelölve.)

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found