Először sikerült eredeti környezetében lencsevégre kapni a mélytengeri horgászhalat – más néven a fekete tengeri ördögöt vagy ördöghalat. Novemberben a kaliforniai Monterey öbölben 580 méter mélyen ezen ritka ördöghal-faj nyomait kutatva botlottak bele kutatók ebbe a magányos példányba.

ördöghal

Az ördöghal sokáig csak fényképeken vagy rajzon nézett vissza ránk. Sokan a Némó nyomában című rajzfilmből ismerhetjük, ahol ez a ragadozó hal próbálta felfalni a Némó keresésére indult kis bohóchalat.

Kerekded alakjával, karomszerű, tűéles, hosszú fogaival leginkább tényleg egy szörnyre emlékeztet, akivel még véletlenül sem szeretnénk összefutni. Szerencsére azonban ez a fajta nem nő nagyra. A nőstények maximum baseball labda méretűek, a hímek még ekkorára sem nőnek meg, sőt ők egyedül nem is túl életképesek. Nőstény nélkül hamar elpusztulnak, ezért aztán amint összeakadnak eggyel, azonnal beléjük csimpaszkodnak: nemes egyszerűséggel beléjük harapnak. Szöveteik is egyesülnek a nőstényével, és hordoztatják magukat addig, amíg csak lehet.

A faj különlegessége, hogy a fején hordoz egy világító végű nyúlványt, melyet a szája elé lógat, és így vonzza magához a gyanútlan áldozatát az örökös sötétségben. A fényt a nyúlvány végén található milliónyi baktérium állítja elő.

A most lencsevégre kapott ördöghal egy 9 cm-es nőstény. A felvétel egyik érdekessége, hogy ez a halfaj eddig még soha nem látott módon használja úszás közben a hátuszonyait.

A videót egyébként egy speciális távirányítású robot segítségével készítették, mellyel végül sértetlenül fel is tudták hozni az ördöghalat. Jelenlegi otthona egy sötét és hűvös, fagyasztóláda-szerű hely, ahol további megfigyeléseket végeznek rajta.

 

Forrás: http://news.nationalgeographic.com/news/2014/11/141125-sea-devil-deep-sea-fish-animals-science/ 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found