A pesti poharazók cikksorozatunk utolsó állomása a Szt. Lukács Gyógyfürdőnél található ivócsarnok.

Az itt feltörő forrásvizet XII. századi lovagrendek által épített kolostorok már bizonyítottan használták. Hajdan a gyógyszállóval és az első budapesti komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel együtt ez volt a Gellért Fürdő megnyitásáig Budapest legmodernebb és legnépszerűbb fürdője. Ekkor alakult ki az a szokás, hogy a gyógyult betegek márvány „hálatáblákat” helyeztek el az épületen, amelyeknek nagy része a II. Világháború során megsemmisült. A megmaradt táblákat a felújítás során az épületek falába építették, érdekes látvány.

A 2011-2012-ben felújított  Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda épületegyüttesei mellett áll az ivócsarnok. 1937-ben nyitott, és azóta is eredeti struktúrájában található itt. Az épületek közötti kert kellemesen parkosított, ősfás.

lukács kint

A csarnok bejárata a parkosított udvarról nézve.

A csarnokot körben hatalmas ablakokkal tették világossá. Belépve középütt egy elzárt, használaton kívüli, márvány szökökút található. A forrásvizet viszont ettől balra, egy szintén márványból készült fali kútnál lehetett korábban inni. Most ez is zárt terület.

lukács csarnok

A központi, valaha működő szökőkút.

lukács kút

A falikút, valamint a háttérben a gyógyvíz kiadása.

 

A gyógyvíz kiadására oldalt alakítottak ki egy kisebb területet, ahol éjjel-nappal folyik a csapból a forrásvíz. Itt szolgálják ki az érdeklődőt.

Ott jártunkkor, 10 perc alatt összesen két személy vett csak vizet, és csupán egy flakonnal. A másik két ivócsarnokban nagyobb forgalmat tapasztaltunk, ott kannákkal és teli kosarakkal távoztak a vásárlók.

Természetesen mi is kóstoltuk a vizet. Frissen, azaz melegen, ebben a nagy hőségben most kifejezetten nem esett jól, de kevéssé volt záptojás szaga/íze, mint a korábban, az ivócsarnokokban kóstoltaknak. Kihűlve erősödött ugyan valamellyest a záptojás szag/íz, de nem ez volt számomra zavaró, hanem inkább az az érzet, mintha állott, enyhén szénsavas vizet ittam volna. Én azt nem szeretem.

Az ivókútból hétköznap 10.00 - 18.00 között hozhatunk gyógyvizet a szokásos árakon: fél liter 40 Ft, 1 liter 70 FT, míg 5 liter 600 Ft.

A gyógyvizek részletes összetételét megtaláljátok honlapunkon.

A korábban látogatott ivócsarnokokról szóló cikkeinket megtaláljátok itt:

A PESTI POHARAZÓK

NE CSAK PACSÁLJUK, IGYUK IS! - A PESTI POHARAZÓK II.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found