Egy szép, májusi hétvégén a pilisszentkereszti Mária-forráshoz kirándultunk. A Pomáz és Pilisszentkereszt közötti műúton található balra, a szőlőkbe vezető úton végighaladva, nagyjából 1-1,5 km-re az erdőben. A kék kereszt-jelzés mentén könnyen megtalálható.

mariaforras

A kiépített Mária-forrás.                      fotó: wizesblog

A forrás kiépített, Szentkútnak nevezik. Csodatevő helynek ismerik, zarándokhely. Története szerint, régen egyszer egy vak kisgyerek a kereszt felé nézett, és imádkozás közben hirtelen meglátott egy fehér galambot (Szűz Máriát), és ettől kezdve látott. Azóta több legenda is kering arról, hogy beteg emberek meggyógyultak a forrás vizétől.

A víz egyébként bevizsgált, ’megfelelő ivóvíz’ minősítésű. Jól látható helyre kifüggesztették a legfrissebb, 2014. októberi adatokat.

mariaforrasvizsg

A forrásvíz minősítése.                              fotó: wizesblog

A környékbeliek flakonokkal, demizsonokkal hordják el a friss forrásvizet. Ott jártunkkor is többen óriási táskákban vízzel teli PET-palackokkal megpakolva távoztak. A forrás vize hűvös, utóíztől mentes, finom.

A falusiak egy kis, színes (kék-fehér), nyitott szabadtéri kápolnát is emeltek a forrás fölé. Szépen rendben is tartják a nevezetességet. Állítólag évente kétszer, a közeli búcsúk idején virágokkal fel is díszítik.

szentkut

A kegyhely a forrással.                     fotót: wizesblog

Kellemes kirándulás volt, gyermekeseknek is ajánljuk, mert az autót egy közeli parkolóban ott lehet hagyni, onnan pedig már nincs messze. Akinek kedve van nagyobb túrát tenni, az tovább is indulhat a kék vonal-jelzés mentén és a Dera-patak szurdokvölgyében barangolhat. A Szentkút is, és a szurdok is a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found