Béke kút - sorbanállókHa sorban állsz a Dagály pénztárainál, vagy a Duna-parti kerékpárúton tekersz, áthaladsz az Árpád híd alatt, és mennél Újpest felé, akkor gyorsan szedd elő a nálad lévő vizes palackokat, és töltsd tele mindet a Népfürdő utcában, a fürdő bejáratánál. Megéri. Annál inkább, mert ingyen van. Biztos, hogy várnod kell egy kicsit, mert mindig lesz ott valaki, aki épp tisztára mosott, ötliteres pet-palackot, marmonkannát, demizsont tölt, de velem mindig kedvesek és kedélyesek voltak, akik – legyenek akár borostás bringások, szolidan öltözött családanyák vagy galambősz nyugdíjas bácsik – a Béke kút vizét hordják haza. Akik akár Szentendréről is eljönnek ezért a vízért.

Miért csinálják ezt?

Mert ez a víz büdös, de jó. Finom, egészséges, és ingyen van. A kút terméskőből épült, az ásványvíz egy barokkot idéző műkő szörnyetegfej szájából folyik, nem sikerült kiderítenem, kinek az alkotása, viszont mellé odatettek két igényesen elkészített információs táblát az ásványi összetevőkről és a gyógyhatásról. Ezekből megtudjuk, hogy ha hurutos bél és gyomorpanaszaink vannak, vagy ezeket szeretnénk elkerülni, a legjobb helyen járunk.

Ha pedig az érdekel minket, hogy pontosan milyen ionokat tartalmaz a Béke vize, a kút állítója (a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei ZRt) nem marad adós az adatokkal:

Béke kút - ajánlásBéke kút - összetétel

A gyógyfürdő honlapján közölt összetétel-táblázat egyébként más számadatokat tartalmaz, az a gyanúm, az a táblázat a hiteles. A magas kéntartalmat mindenképp érezni fogod. Szerintem kellemes tojásszag. Én szeretem.

A 37 C fokos víz összetételét felvettük összesítő táblázatunkba.

De mióta ihatunk ebből a kútból? A hely históriája nagyon izgalmas, érdemes végigfutnunk rajta. Mióta ismerem a történetét, másképp szagolom ezt a büdösvizet.

Már a rómaiak is…

Ha 106−108 között látogattál volna el a Danubius partjára (görögül beszélő entellektüeleknek Iszter), akkor nagy építkezéseknek lettél volna szemtanúja, egy Hadrianus nevű helytartó (később a Római Birodalom császára) ahhoz képest, hogy egy isten háta mögötti provinciát igazgatott, gigantikus palotát épített azon a szigeten, amit aztán mi Hajógyárinak kereszteltünk. (A palota geometrikus padlómozaikjait a restaurátorok máig rakosgatják, egy részét végre meg lehet nézni az aquincumi múzeumban.) A palotát hajóhíd kötötte össze a budai oldalon álló Aquincum polgárvárossal, és a folyó barbár, szarmaták lakta túloldalával is, amit ma Pestnek hívunk. Itt állt a Római Birodalom utolsó hídfőállása, Transaquincum, ma a Láng gépgyár és a Duna közötti sportpályákat láthatod az erőd helyén. Az erődítmény és a szigeten álló palota között, a Rákos-patak torkolatánál azonban volt egy néhány focipálya területű kis sziget, azon pedig tíznél is több meleg vizű forrás fakadt. A rómaiak természetesen fürdőt építettek erre a szigetre. Úgy gyanítják, hogy amikor a magyarok ide érkeztek, még állhattak a fürdő falai, mert valószínűleg nem véletlenül neveztük el Fürdő-szigetnek.

Béke kút - csobogóA Duna jön, a Duna az mindig jön…

Nem történt semmi érdemleges 1775-ig, amikor egy levonuló jeges ár leborotválta, élővilágával együtt, a sziget felszínét. (Az árvizet egyébként a Göddel szembeni sziget okozta, miatta halmozódott fel a zajló jég, ami aztán Pesten és Vácott több száz lakóházat lerombolt. A gödi szigetet emiatt a 18. század végén töltésekkel hozzákapcsolták a Szentendrei-szigethez.) A Fürdő-sziget ezentúl megszűnt sziget lenni, csak akkor látszott ki a vízből, ha alacsony volt a vízállás. Zátonnyá vált, ami akadályozta a hajóforgalmat. (Ha rákeresünk a Ferenc József által elrendelt II. katonai felmérés térképének digitalizált verzióján, nem is találjuk ott, ahol a leírás alapján lennie kéne. Feltételezem, a felméréskor épp víz borította.)

Az 1850-es években Pest dinamikusan növekedni kezdett, meg kellett oldani az egyre nagyobb város ivóvízellátását, és komoly tervek kívánták a zátonyon található forrásokat ivóvízbázisként felhasználni. A tervet elvetették, és ezzel a sziget-zátony sorsa megpecsételődött: nem volt érdemes fenntartani a hajózást és a folyamszabályozást gátló időszaki szigetet, 1874-ben a Duna-szabályozás során egyszerűen elkotorták. A rajta lévő hőforrások természetesen tovább működtek, ezentúl a Duna medrének fenekén fakadtak fel, és a hévíz elfolyt a folyam vizével együtt.

1944-ig kellett várni, amíg megvalósult a terv: mégiscsak hasznosítani kellene ezeket a forrásokat. Akkor fúrtak artézi kutat a rég eltűnt sziget helyén, és 126 méterről felfakadt a mai Béke kút büdösvize. A világháború után, 1948-ban erre a kútra építették a Dagály strandot, ez látta el a medencéket vízzel egészen addig, míg csökkenő vízhozama miatt, 1970-től a Széchenyi fürdő forrásainak is „be kellett segíteniük”. A kétezres évek elején jutott eszébe a fürdő vezetőinek, hogy ingyenes közkútként mindenki rendelkezésére bocsájtják a Béke vizét, akkor építették ezt a kutat. A szolgáltatás pillanatok alatt nagyon népszerű lett, azonban nem működött problémák nélkül. A fürdő vezetőségét kifejezetten zavarta, hogy hajléktalanok oda járnak vízért, arra is panaszkodtak, hogy állítólag építkezésekre hordták a vizet. (Ezt nehezen tudom elképzelni, a víz éppen csak csordogál, egy öt literes kannát három-négy percig töltenek, nem tudom, hogy lehet ilyen vízhozammal ipari mennyiségű vízhez jutni.) 2008 nyarán egy műszaki hiba, csőtörés volt az indoka annak, hogy bezárják és körülkerítsék a kutat. A kerítésre egy táblát helyeztek el a következő szöveggel: „A Béke kút bizonytalan ideig nem üzemel”. A Dagály vezetői nem is kívánták újra a régi módon üzembe helyezni a kutat, ők (akkori sajtóértesülések szerint) mindenképpen egy zárt helyen, talán a fürdő belterületén kívánták újra megnyitni a szolgáltatást. Az, hogy mégsem így alakult, valószínűleg az állampolgári elégedetlenségnek és az önkormányzat beavatkozásának köszönhető. A Dagály vezetősége és a 13. kerületi Önkormányzat megegyezésének köszönhetően 2011. július 4-én ismét üzembe helyezték a kutat, az ásványvíz ismét ingyen van és mindenki számára elérhető, minden nap reggel hattól este nyolcig folyik.

Források:

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found