A funkcionális vizek hagyományos ivóvízre, ásványvízre vagy forrásvízre épülő, vélhetően jótékony hatással rendelkező, egészségvédelmi célból - elektromos kezeléssel vagy adalékolással - készített speciális vizek.

A minap belefutottam kétféle Nanna vízbe. Nem ismertem eddig ezt a termékcsaládot. Utánaolvasva honlapjukról kiderült, hogy az általuk gyártott (állítólag 11 ezer éves) Főnix természetes ásványvizet felhasználva többféle funkcionális víz fejlesztésével és gyártásával is foglalkoznak: termékpalettájukon megtalálhatóak a lúgos, savas, oxigénnel dúsított valamint jódos-szelénes vizek is. Ezeket úgy értékesítik, mint Főnix természetes ásványvíz alapú italok. A Főnix ásványvizet egyébként Debrecentől nem messze nyerik ki, a hajdúsámsoni K-79 kútból.

szelénes víz

Első kiszemeltem a pozitív jóddal és szelénnel dúsított szénsavmentes víz. Kétféle kiszerelésben kapható: 1,6 literes és 0,5 literes. Ez utóbbit kifejezetten kismamáknak ajánlják - fantázianeve: AquaMama :) -, ami koncentrált formában tartalmazza a jód-szelén ionokat. Én a 1,6 literes mennyiséget 290 Ft-ért szereztem be.

Ízét nem találtam kellemetlennek, de valami enyhe, számomra beazonosíthatatlan mellékíz érezhető.

A palackon és honlapjukon is feltüntetik a jód és szelén napi ajánlott beviteli értékeit (RDA). A honlapon cikk és leírás is szerepel e két nyomelem hatásáról, nélkülözhetetlenségéről. Napi fogyasztásra maga a gyártó egy palacknál többet nem javasol ebből a vízből.

A víz összetételét megtaláljátok táblázatunkban. Összes oldott ásványianyag tartalom: 585,7 mg/l.

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found