Meglepődve vettem le a polcról. Eddig még sosem láttam ilyen ásványvizet, pedig a cég honlapjáaz olvasható, hogy 2008 óta forgalmazzák. 1,5 literes kiszerelésben, szénsavval dúsított és szénsavmentes változatban is fellelhető. Én ez utóbbit 233 Ft-ért vettem a Tesco-ban, azaz nem tartozik az olcsó vizek közé.

peridot

A következő meglepetés akkor ért, amikor a víz címkéjét elolvastam: pH értéke 8,8. Még sosem találkoztam 8 pH érték feletti ásványvízzel. Ez nagyon lúgosnak számít, hiszen a többi palackozott víz lúgossága átlagosan 7,2-7,8 közé esik.

Ez a magas érték egyébként nem rossz, hiszen népbetegségnek számít a szervezet elsavasodása a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt. A különböző betegségek savas közegben kimutathatóan hamarabb kapnak lábra, ezért hallhatunk évek óta sokat arról, milyen fontos szervezetünket lúgosítani és méregteleníteni - pl. nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel.

A palackon szerepelt az is, hogy a Peridot víz természetes deutérium tartalma 139 ppm. Az átlag ember nem feltétlenül tudja, hogy ez pontosan micsoda. Utána olvastam: a deutérium valójában a nehézhidrogén. Az érték jelentése pedig: a vízben egymillió hidrogénatom között 139 nehézhidrogén atom található. Összehasonlításképpen, a felszíni természetes vizek deutérium tartalma 150 ppm körül van, de a magasabban fekvő területeken ennél alacsonyabb.

Kis kitérő: A deutériumot a wikipédián kívül sok fórum és egészségtudatos életmóddal foglalkozó blog emlegeti. Ez utóbbiak tömegével cikkeznek a csökkentett deutérium tartalmú víz pozitív hatásairól. Némely jogi fórum, illetve áltudományokkal foglalkozó blog pedig azon állítást támadja, miszerint az ilyen víz fogyasztása kedvező hatású a daganatos betegségek elleni küzdelemben.

Bennem az a kép alakult ki némi olvasgatás után, hogy ugyan klinikai vizsgálatok igazolták a deutérium-megvonás különböző betegségekre gyakorolt pozitív hatását, beleértve a daganatos sejtek anyagcseréjének megzavarását is, de ez eddig csak állatokon nyert kimutatást. Emellett jelenleg nem bizonyított tény az, hogy a csökkentett deutérium tartalmú víz fogyasztásával valóban elérhető a(z emberi) szervezetben a deutériumszint eredményes csökkenése.

És ez utóbbi tényt nem igazán említik (persze szándékosan) a csökkentett deutérium tartalmú termékeket terjesztő hálózatok. Ez kőkemény üzlet. Reklámjaikat úgy fogalmazzák, hogy az olvasó felületes tájékozódás után összekapcsolja a két fenti állítást, és gyógyhatást tulajdonítson valamely étrend-kiegészítőként forgalmazott árunak.

És itt félreértés ne essék! Én nem állítom annak ellenkezőjét, hogy kedvező hatású a csökkentett deutérium tartalmú ásványvizek fogyasztása. Csak annyit, hogy ezen tény még sem bizonyítva, sem cáfolva nincsen megfelelő, embereken végzett tudományos vizsgálatokkal. Aki olyan étrend-kiegészítőt forgalmaz, ahol klinikai vizsgálatokkal nem mutatható ki valódi összefüggés a betegség javulása és a termék fogyasztása között, az fogalmazzon óvatosan, korrekt információt nyújtva.

Évente sok bírságot szab ki a fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal. Témánkba vágó példa: néhány éve a Preventa ivóvizek megtévesztő marketingje miatt kirótt büntetés. Példaértékű viszont ez a honlap (lásd a megjegyzés rovatot), amit a témában való kutakodásom közben találtam. Azaz lehet ezt jól csinálni.

Kanyarodjunk most vissza a Peridot-hoz. A cég honlapja elég egyszerű, és túl sok információval sem szolgál. A szervezet lúgosításának fontosságát hangsúlyozzák leírásukban, illetve a belinkelt cikkekben. A díjak fül üresen figyel. Furcsán hat számomra több dolog is: a kutatások, vízvizsgálat hivatkozáson nem olvashatóak a vizsgálati jelentések, rettentő apró fotókat tettek fel ezekről. Elismeréseikhez pedig egy horvát díj van feltéve, ami mellé két sort sem írtak magyarul, hogy mi is. Ezekre jobban is figyelhettek volna. Egyébként is látható, hogy régebben több terméket forgalmaztak, mára már csak az ásványvíz maradt.

A honlapon jelenleg nem olvasható megtévesztő írás az alacsony deutérium tartalom hatásairól, sőt igazán említést sem tesznek róla. (De találtam ilyen jellegű megtévesztést egy korábban a honlapjukon megjelentetett, ma már ott nem elérhető írásban – hogy a google mi mindenre jó, nem igaz? Azonban legyünk igazságosak: pozitív, hogy már levették.)

A Peridot védett vízadó rétegből származik az Etyeki-dombságból. Kellemesen selymes ízű, közepes ásványi anyag tartalmú (1000 mg/l) ásványvíz. Viszonylag magas nátrium tartalma van (260 mg/l), emiatt a wizesblog mindennapi fogyasztásra nem javasolja. A palackon szerepeltetik is azt a figyelmeztetést, hogy a szigorú sódiétát alkalmazók konzultáljanak orvosukkal.

A víz összetételét megtaláljátok táblázatunkban.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found