Évekkel ezelőtt olvastam valahol, hogy napi rendszeres fogyasztásra az a jó, egészséges ásványvíz, aminek nátrium tartalma 20 mg/l alatti, valamint az összes oldott ásványianyag tartalma 500 mg/l körül van. Ettől kezdve vásárláskor mindig megnézem a víz összetétel táblázatát, és lehetőleg ilyet választok. A Mizsét is évek óta veszem, szeretem. Össz ásványianyag tartalma 510 mg/l, nátrium tartalma 15,8 mg/l. A csomagoláson külön ki is emelik, hogy alkalmas nátriumszegény diétához. A szénsavmentes változat pedig eredendően lúgos kémhatású, ami jó hatással van szervezetünkre.

mizse

A Mizsét 2006 óta fogyasztjuk. Az ásványvíz a nevét lelőhelyéről kapta: Lajosmizse K115 mélyfúrású kútjából nyerik. Jelenleg az öt legnépszerűbb ásványvizek egyike Magyarországon. Ezt kedvező árának (69 Ft-ért vettem 1,5 literes kiszerelésben) is köszönheti amellett, hogy lágy, semleges íze nagyon jó szomjoltó.

Én a szénsavmentes változatot iszom, de most megkóstoltam a szénsavval dúsítottat is. Egyáltalán nem erős szénsavas jellegű, frissen kitöltve is inkább olyan, mintha már órák óta állna és kiment volna belőle a szénsav. Inkább enyhén dúsított víznek adnám el.

Érdekesség, hogy fogyasztói döntés alapján 2012-ben és 2013-ban az Év Terméke Díjjal jutalmazták az ásványvizet.

A gyártó, Magyarvíz Kft. neve ismerős lehet számunkra. Idén augusztusban hat különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Kft. több terméke is érintett volt: Mizse 1,5 literes kiszerelésű szénsavmentes ásványvize, Zafír elnevezésű szénsavmentes és széndioxiddal dúsított, 1,5 literes változatai is.

A NÉBIH vizsgálataiban Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenlétét mutatta ki ezen termékek bizonyos lejárati dátumú vizeiben. A gyártó sajtóközleményében jelezte, hogy a hivatal által biztosított ellenmintát saját laborján kívül három független magyar laboratóriummal is bevizsgáltatta, melyeknek eredményei minden esetben kifogástalanok voltak. Ettől függetlenül a vizsgált tételeket az érintett partnereknél lecserélték.

Emellett honlapjukon kiemelik: „A Magyarvíz Kft minden gyártó sorról minden termék esetében minden két órában mintát vesz és bevizsgálja mind vízkémiára, mind mikrobiológiára. A vizsgált termékek labor mintatárolóba kerülnek, ahol másfél évig visszakereshetőek és visszaellenőrizhetőek.” Úgyhogy szerintem nyugodtak lehetünk a víz minőségével kapcsolatban.

Az ásványvíz összetételét megtaláljátok táblázatunkban.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.

People in this conversation

  • Guest - Bus István

    Sajnálom de nekem nagyon zavaró és kifejezetten dühít az a tény hogy a szénsav mentes ásványvíz(Mizsei) lefagyasztott állapoban és ki engedés után algák úszkálnak benne és ezért elviszem egy bemérésre hogy nem -e veszélyes és idegen anyagot tartalmaz

    from Békéssámson, Hungary