Kerüljük a műanyag flakonokat!

poharEgyre több a kétely és a fogyasztók már eligazodni se tudnak ebben a témában. Az bizonyított, hogy nem olyan stabilak a műanyag termékek, napfény, hő hatására a kötések felbomlanak, a szerkezet sérül és fizikailag is leválhatnak részek egy műanyag termékből.

Csak gondoljunk az alábbi példákra: nyári napra kirakott kerti szék, BpA palackok, műanyag szatyrok. Egyes gyártók például a sport, vízszűrő-kancsó készítők, az otthoni szóda készítő eszközök műanyag palackjaira már ráírják, hány évig érdemes a terméket használni, aztán biztonsági okokból érdemes lecserélni őket.

"A Nature Communications lapján közzétett munka eredménye szerint a BpA-mentes műanyag palackokban sokszor megtalálható BHPF sem teljesen veszélytelen, ez ugyanis éppen ellenkező hatást vált ki. Amíg az Európai Unióban jelenleg is vizsgált biszfenol A az ösztrogénhez hasonló hatást fejt ki egyes sejteknél, addig a BHPF az élesztősejtek esetében blokkolja ezt a hormont... A kínai szakemberek ezért arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyiben mutatható ki a BHPF jelenléte az emberi szervezetben, itt pedig 100 diákból 7 jelzett pozitív eredményt, a bevizsgált három BpA-mentes bébi üvegből vett vízminta pedig szintén tartalmazta azt. " (Forrás: Sg.hu)

Ha teheted, válaszd az üveget, nemcsak a műanyag veszélyeitől véded meg magad és a családod, de a környezeti terhelés is alacsonyabb.

Comment (0) Hits: 1260

Egészséges táplálkozás és a wellness kapcsolata

saladItt egy újabb felmérés, amibe Te is besegíthetsz! Természetesen a felmérés eredményeit itt a wizesblog.hu oldalon is leolvashatjátok majd.

A kutatást Bogár Nóra Bianka készíti, a Budapesti Metropolitan Egyetem egészségturizmus szakának végzős hallgatója. Sokan vagyunk úgy vele, hogy bizonyos diétát tartunk, vagy speciális étrendet követünk, legyen az paleo, vega, vegán, gluténmentes, tejmentes, cukormentes stb., de ugyanakkor élvezni szeretnénk a wellness hotelek szolgáltatásait.

Megfelelő menüt a vendégeknek összeállítani nem egyszerű. A kérdőív kitöltésével Te is hozzájárulhatsz az igények megismeréséhez:

Egészséges táplálkozás és a wellness kapcsolata

(Fotó: Michael Stern | flickr.com)

Comment (0) Hits: 1155

Veritas Gold ásványvíz

veritas

Az albertirsai Aquarius-Aqua Kft. Aquarius nevű ásványvizét már górcső alá vettük. A Vertias Gold prémium kategóriás ásványvizet is ők palackozzák. Víznyerőhelye: Albertirsa, Veritas Gold kút.

A két ásványvíz összetételében eltér egymástól. Számottevő különbség például a Na tartalom, mely a Veritas esetében nagyon alacsonynak mondható, 9 mg/l, míg az Aquariusban 50 mg/l feletti. A Veritas nyugodtan ajánlható nátrium-szegény diétához.

Összes oldott ásványianyag tartalma is alacsony, mindennapi fogyasztásra kedvező: 431 mg/l. Íze semleges, üdítő.

A gyártó honlapja abszolút korrekt, jól szerkesztett. Naprakész információt találhatunk a cég életéről is, például az új irodaépület építéséről. Tavaly új csarnoképülettel bővültek, idén beüzemeltek egy új gépsort is.

89 Ft-ért vettem 1,5 literes kiszerelésben, közepes árkategóriájú. Széndioxiddal dúsított változat mellett létezik oxigénnel dúsított fajtája is. Ez utóbbit már ugyan természetes ásványvíz alapú italnak nevezik a jogszabályi szigorítások után.

Az ásványvíz részletes összetételét megtaláljátok szokásos táblázatunkban.

Comment (0) Hits: 1715

Valvert, belga ásványvíz

valvert

A reptéren vettem a belga Valvert szénsavmentes, természetes ásványvizet; fél literjét 1,2 EUR-ért. A duty free shop-ban tulajdonképpen nem is találtam más fajta ásványvizet. Természetesen (itt is) kicsit drágább volt, mint a szénsavas, cukrozott üdítők, de ezt már kezdem megszokni. Ha egészségeset innál (ennél), fizess többet :(

Etalle-ban palackozzák, 3500 hektárnyi erdőség közepén, ezért erősen hangsúlyozzák a víz tisztaságát. Csecsemők számára is ajánlják alacsony össz. oldott ásványianyag tartalma miatt: 301,2 mg/l. Nátrium tartalma egyébként kivételesen alacsony (1,9 mg/l).

Íze jellemzően semleges, de frissítő. 

Hivatalos honlapja francia és holland nyelvű, így én onnan plusz infót nem nyertem.

Az ásványvíz összetételét megtaláljátok táblázatunkban.

 

 

Comment (0) Hits: 1015

Theodora ásványvíz

theodora

A Theodora bemutatása valahogy eddig kimaradt, pedig egy elég népszerű és ismert márkáról van szó.

A Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozza, forgalmazza. A cég neve ezen kívül még sok más ásványvízhez is köthető (Perrier, Nestlé, AquaPanna, S.Pellegrino), francia és olasz eredetű vizeket importálnak Magyarországra.

A Theodora ásványvizek a Balaton-felvidéki Káli-mednecéből származnak.  A Theodora Kereki elnevezésű, szénsavval dúsított (és enyhén dúsított) változatot a mindszentkállai Theodora Kereki kútból hozzák a felszínre, míg a Theodora Kékkúti, szénsavmentes természetes ásványvíz Kékkútról való.

Összetételét tekintve a két víz hasonló, enyhén szulfátos jellegű. A szénsavmentes Kékkúti azonban viszonylag magas ásványi anyag tartalmú (1600 mg/l), magas kálcium (280 mg/l) és hidrogénkarbonát (1110 mg/l) tartalommal bír. A szénsavas Kereki közepes oldott ásványi anyag tartalmú (904 mg/l).

Palackjuk, címkézésük korrekt, a honlap információ-gazdag. Megbízható víznek tartom. (Bár ez tipikusan jöhet abból az emberi "hibából" is, hogy a Kékkúti Zrt. sokat költ marketingre, emellett sokszor feltűnik a nevük különböző sportesemények kapcsán szponzorként.)

Az ásványvizek részletes összetételét megtaláljátok táblázatunkban.

 

Comment (0) Hits: 1695

Jégbár a Váci utcában

Végre a wizesblog is ellátogatott a Váci utcai Icebar Budapest-be néhány héttel ezelőtt. A hely 2011 őszén nyitott, hazánk első jégbárjaként. (Egy évvel később konkurenciájukként - szintén a sétáló utcában - kinyitott az Icy Penguins Bar is, de ők ma már nem léteznek.)

Kíváncsian indultunk neki egy ötfős társasággal. Kaptunk a bejáratnál egy–egy hosszú, meleg, kapucnis pancsót, és beléptünk a -3 - -4 fokos hidegbe. Odabent félhomály fogadott, a jégszobrok és a bárpult volt csak megvilágítva.

A bejáratnál egy rénszarvas fejet megidéző jégtömbbe ütköztünk, amivel fotózkodni lehetett.

icebar szarvas

A bárpulton egy óriási paprika, vodkás üveg, női felsőtest jégszobor. Ez utóbbi ún. italcsúszdaként funkcionált: a tetején, a nyakánál egy tölcséren keresztül lehetett az italt beletölteni, és a mellbimbón keresztül meginni. Egyikünk sem próbálta ki, nem voltak a fiúk bevállalósak.

A falak szabályos, faragott jégtéglákból voltak, itt-ott faragott tengeri halat ábrázoló jégképpel. Volt még részlet-gazdag Titanic, ősember, arcképek. A színes jégakvárium marha jól mutatott élőben.

icebar akvarium

Leülni nem igazán lehet. Volt ugyan két pad, meg egy trónszerűség (felette nagy mikulás fej), de nem hiszem, hogy bármelyik hosszú távon kényelmes lehet, emellett le sem tudtunk volna egyszerre ülni. Asztalként a falak mentén elhelyezett jégpult szolgált, ott lehetett ácsorogni.

icebar tron

Itt úgy van, hogy a belépőjegy előre tartalmazza az ital árát. Egy itallal 3000 Ft, kettővel 3900 Ft, hárommal 4500 Ft-ba kerül. Két alkoholmentes itallal 3000 Ft.

6-7 fajta pálinka vagy vodka alapú alkoholos koktélból és 3 típusú alkoholmentes variációból választhattunk. Ezeket guszta kis jégpoharakban szolgálják fel, nagyjából 5 cl italt tartalmazhatnak. (Reméltük, hogy a használt poharakat elolvasztják és nem újra fagyasztják…)

icebar poharak

A koktélok fantázianevei néhol kissé erőltetettek. Pl.: a Ne tapizd a hógolyómat! elnevezésű, ami egyébként pálinka, narancslikőr, licsiszirup és narancslé keveréke.

A helyiség nagysága amúgy némi csalódást okozott: mindössze 20-25 nm-es volt az egész, és amikor bejött utánunk egy másik társaság, már kerülgettük egymást.

Egyébként nincs időkorlátozás, mindenki addig marad, amíg szeretne – illetve, amíg le nem fagy a keze J Nem tudom, így hogyan oldják meg, hogy egyszerre ne legyenek túl sokan a bárban.

A személyzet segítőkész volt, de nem azok az igazi, nagy dumás, vendéglátós fajták.

Állítólag 35 tonna jégből készült az egész, egy többszörösen díjazott magyar jégszobrász keze műve. Mondták, hogy a szobrokat néhány havonta cserélik, ezért érdemes újra ellátogatni a bárba a jövőben. A hangulat tényleg érdekes, a jégszobrok különlegesek, de abban egyetértettünk mindannyian, hogy a magyar átlagfizetéshez mérve azért drága a hely.

Sokkal jobb lenne, ha az italokat viszonylag normális áron adnák, emellett lenne egy alap belépő díj. Akkor talán szívesen iszogatna itt egy-egy baráti társaság.

Egy valamiben azért biztosak lehetünk: itt nem vizezik az alkoholt.

A mellékelt fotókat a wizesblog készítette. További információt, fényképeket a hivatalos honlapon találtok.

Comment (0) Hits: 1119