Augusztus elejétől látogatható, előzetes bejelentkezéssel a budai vár alatti pincerendszer legújabb feltárt szakasza. Különlegessége, hogy megtekinthető, egy 13.századi mikve, azaz zsidó fürdő.

Jelentős történeti emlék ez. Többek között azért is, mert létezése bizonyítja azt a tényt, hogy a budai várnak ezen a részén is éltek zsidó családok, ráadásul másfél évszázaddal hamarabb, mint a vár más részén – a Táncsics utcánál – található zsinagóga környékén. A mikve közelében végül egy másik zsinagóga maradványaira is rábukkantak, amit ugyan a Képes Krónika is említ, de tudósok egy része eddig megkérdőjelezte létezését. Ez lehetne Közép-Európa egyik legrégebbi zsinagóga-maradványa, de sajnos visszatemették, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik felette.

De kezdjük az elején!

A Dísz tér mellett található Palota utca 1. sz. alatti vaskapunál volt a gyülekező.

bejarat

A vaskapu, mint gyülekezőpont.                                  fotó: wizesblog

Az anyagiak rövid elintézése után beléphettünk a pincerendszerbe, az idegenvezető, Miléna pedig mesélni kezdett…

2000-ben értek véget azok az ásatások, melyek három szakaszban, a Palota északi része és a Dísz tér közötti területen folytak. Mi a harmadik feltárt szakasz 1350 nm-es területének nagyjából a harmadát jártuk be.

A legfelsőbb termekben üzemelt 2008-2012. között a Királyi Borház és Pincemúzeum, ezért a mára már egymásba nyíló pincék szépen kiépítettek, és nagy részük ki is van világítva. Itt még csak öt méterrel járunk a földfelszín alatt.

Az 1600-1700-as években, a mikve fölötti pincékben óriási mennyiségű bort tároltak, ami a Buda környéki szőlőskertekből került ide. Szövevényes hálózatuk az éppen aktuális tulajdonos család kénye-kedve szerint formálódott az utóbbi évszázadokban– befalazások, toldások, egybenyitások jellemzőek. A régészek óriási munkával tették mindezt járhatóvá, és alakítottak ki összefüggő folyosókat a helyenként 800 éves, márgába vájt pincékből.

pincerendszer

A pincerendszer egy részlete, ahol egymás fellett jól kivehető a régi és a helyreállítás során kipótolt, új építőanyag.    fotó: wizesblog

A helyreállítás során, ahol csak lehetett, az itt talált anyagokat igyekeztek felhasználni mind a falak, mind a boltívek esetében. Persze kiszúrható, ahol malterral, téglákkal helyettesítették a hiányzó felületeket, de ettől függetlenül megkapó érzés sétálgatni ezen a helyen, az ódon falak között.

Érdekes látványt nyújtott, ha elkaptunk egy-egy semmibe vezető lépcsőtöredéket a homályos oldalfolyosók valamelyikén.

Aztán a budai vár és a benne élő zsidóság története következett. Egész párbeszédesre sikeredett a tárlatvezetés ezen a ponton, mert a látogatók egyike-másika érdekes tudnivalókat fűzött hozzá a hallottakhoz.

Eközben a pincerész egyik legrégebbi ágához érkeztünk: egy 13. századi borospincéhez. Több méter mélyre lépcsőztünk, innen már elemlámpával közlekedtünk. Elég hűvös van, lábunk alatt az eredeti, földből döngölt padló, fejünk felett vasbeton boltozat. Nedves falak, penész, sűrű dohszag. Kedvcsinálónak az oldalvájatokban néhány régi boroshordót hagytak ott a turisták kedvéért, de megtudtuk, hogy ezek nem egyidősek a pincével.

hordo

Tényleg jól mutattak a hordók a beszögellésekben.              fotó: wizesblog

A rituális fürdő

Ezután végre elérkezünk arra a folyosórészre, ahonnan a mikvéhez lehet lejutni. Egy alig egy méter széles, meredek lépcsősor vezet le a mélybe. Korlát van, de ettől függetlenül egyesével mentünk lefelé. Nagyjából 15 méter mélyen voltunk ekkor a mostani utcaszint alatt.

mikve lepcso

A meredek lépcsősor kb. 4 méter hosszú.                          fotó: wizesblog

Ez a rituális zsidó fürdő a márga rétegből kézzel kivájt, 3 nm-es medence, belevezető lépcső-töredékkel. Vasráccsal befedték, így megszemlélhettük a felette lévő, magasba törő szellőzőjárat-féleséget is.

mikve

A zsidó fürdőből jelenleg csak ennyit látni. A rácsok alatt gyűlik a víz.                fotó: wizesblog

Amikor megtisztították a járatot, természetes úton ismét megtelt vízzel. Ezt, a kőzetek között megszűrődött talajvizet használták évszázadokkal ezelőtt is. Ott jártunkkor, a szárazabb időjárás miatt, csak 40 cm magasan állt benne a víz, jócskán a rácsok alatt. Mostanra, a vízmagasságot szabályozandó, természetesen már ellátták szivattyúval a vájatot. Ez előtt azonban a 3. lépcsőfokig is felkúszott a víz egy-egy csapadékosabb időszakban.

Tiszta lélek, tiszta test

Tiszta lélek csak tiszta testben képzelhető el – vallották a zsidók. A hagyományok szerint egy újonnan letelepült zsidó közösség előbb épít mikvét, mint zsinagógát.

Férfiak és nők is használhatták. A Tóra szerint az alámerüléssel megtisztulhatnak, de csakis a szigorú előírások betartásával.

A zsidó férfiak addigi bűneiktől való spirituális megtisztulásukra használták, emellett itt tisztították meg a keresztényektől vásárolt használati tárgyaikat, valamint a kóser konyha eszközeit. De ez nem tényleges „mosogatást”, hanem csak a tiszta edények átmosását jelentette.

A nőknél egészen más volt a helyzet. Ők azért merültek alá, hogy házaséletet élhessenek. Először az esküvőjük előtt egy alkalommal kellett itt megfürdeniük, majd az esküvő után havonta egyszer. Semmilyen ruhadarabot, ékszert nem viselhettek fürdés közben. A zsidó asszonynak a mikvébe lépés előtt alaposan meg kellett tisztálkodnia, azaz itt sem higiéniai szempontok vezérelték a szokást. Szálka sem lehetett a bőrükben, kosz sem maradhatott a körmük alatt, ételmaradék sem a foguk között. Egy felügyelő asszony ellenőrizte, hogy minden szabály szerint menjen, és hogy mindenhol ellepje a nőt a víz.

A teljes egészében feltárt és felújított pincerendszert - benne a rituális zsidó fürdővel – bemutató tárlatvezetésre a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet jelentkezni.

És érdemes is meglátogatni! Egészen különleges érzés úgy bolyongani a föld alatt, hogy az ember tudja, 700-800 évvel ezelőtti helyen, építményben sétál.

A csaknem 45 perces tárlatvezetések hétfő délutánonként indulnak. További információkat a Várkert Bazár honlapján találtok.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found