Az utóbbi néhány évben egyre népszerűbbek az ún. tematikus városi séták Budapesten is. Lényegük, hogy egy idegenvezető/túravezető valamilyen téma köré építve megnyitja előttünk a város egy új arcát, és hirtelen történetet kapnak olyan helyszínek is, ahol eddig nap, mint nap csak átrohantunk munkába menet-jövet.

Hétvégén az Imagine Budapest szervezésében mi is részt vettünk az egyik belvárosi városnéző túrán. A Titkos kertek és terek elnevezésű, 2,5 órás séta alkalmával számos építészeti és botanikai érdekességet láttunk, és hallgattuk történetüket.

Többek között körbenéztünk az 5. kerületi – annó sarkantyúkészítő mesterek utcájának nevezett - Vitkovics Mihály utca egyik barokk stílusú magánházának udvarában. A nagyközönség számára nem látogatható, kétszintes kereskedőház pici belső udvarában kellemes, zöld oázis fogadott minket (és egy szabadon élő rigó család). Az egyik falon egy olyan vörös márványból készült, régi, húzókaros falikút állt 1839-ből, melyből Budapesten csupán 100-150 darab található.

díszkút

Ezek akkoriban még lefolyó nélkül készültek. Érdekesség, hogy a műemlék 2004-es felújításának alkalmával beleépítettek egy két literes, borral megtölthető marmonkannát, így jelenleg borkútként üzemel a háziak nagy örömére.

Jártunk az egykor híres Úttörő és Ifjúsági Áruház területén. Helyére 2009-ben szálloda és irodaház épült, de a földszinten át lehet sétálni egy passzázson a hátsó utcára. Itt pedig a szabad ég alatt találtunk egy díszkutat, mely valaha az áruház előcsarnokát díszítette.

úttörőáruház díszkút

A szép, Kovács Margit által tervezett kerámiamedence alján terrakottából kirakott 'világtérképet' láthatott az arra járó vásárló, és akkoriban aranyhalak is úszkáltak benne. Érdekesség, hogy a térképről lemaradt az amerikai kontinens az imperializmus elleni békeharc jegyében. Jelenleg egy üvegkupola fedi, és nincs benne víz. A túra idősebb korosztályának képviselői mind felismerték, és mesélték, hogy szokás volt aprópénzt beledobni a medencébe amiatt, hogy újra visszatérjen az illető. Hát, most visszatértek :)

Következő állomásunk a Ferenciek teréhez közeli, eredetileg a pálos rend kolostorának belső kertje volt. (A pálos szerzetesrend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend.) Az épület és a hozzá tartozó templom (Egyetemi Templom) ma már a katolikus egyház tulajdona. A régi kolostor épületében ma a Központi Papnevelő Intézet működik. Nem nyitott, csak engedéllyel látogatható.

pálos kút 

Titkos kertek es terek

A szépen gondozott, hangulatos, csendes belső kert kerengőként funkcionál(t). Benne az impozáns Pálosok kútja – más néven Béke-kút. A középpontban, az oszlop tetején a czestochowai Madonna márványból kifaragott képe áll. A kőoszlop mellett kétoldalt, egy-egy térdelve imádkozó pálos szerzetes életnagyságúnál valamivel nagyobb alakja látható. A kútban apró tavirózsákat nevelgetnek.

Itt megtudtuk azt is, hogy ez az első pesti kertek egyike. Sokáig ugyanis nem volt divat kerteket kialakítani a házaknál. Az első gondozott kertek a kerengőkben jelentek meg, és csak azután terjedtek el.

A túra alkalmával az egy saroknyira lévő, gyönyörű Károlyi kertben is jártunk. Hihetetlen nyugalom fogadott minket a bérházak dzsungelében! Növény-különlegességek, játszóterek, saját Károly nevű (óriás)nyúl, szökőkút.

És még sok az érdekes látnivaló a túra során. Ezt, valamint a hasonló városnéző sétákat mi csak ajánlani tudjuk. Nekünk nem ez volt az utolsó.

Végre mesélni kezdett a város…

Köszönjük Ildikónak a fotókat!

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found