csapat_a_hidonA Ljubljanica! Na ne mondd ki sokszor, mert lehet kitörik a nyelved. Az elmúlt hétvégét Szlovénia fővárosában töltöttük. A kis folyó mindössze 41 km hosszú, és nem is olyan széles mint a Duna Budapest egyes szakaszain, de jelentősen meghatározza a városképet. Hány híd megy át rajta? Van olyan szakasz, ahol 3 is 100 méteren belül. Hány gyaloghídja van? Sok.

A kis folyó, mint Velence csatornája körbeöleli és átszeli az óvárost és a belvárost. Rajta hajók közlekednek, lehet utazgatni rajtuk, Semmiképp nem olyan bűzös, szép természetes színe van, esténként meg érdekes zöld fénnyel világítják meg a hidak alól, amitől nagyon futurisztikus érzése támad az embernek, de remek háttérvilágítás is.

A folyóparton egész nap nagy élet van. Híres és ki is próbáltuk a szombat reggeli piacolást. Ilyenkor nagy a kirakodóvásár, tömve friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, most épp medvehagymával, a parton működik a halpiac, valamint végig a piac mentén a parton kávézók várják az ébredőket, napozni vágyókat.

Ebéd után bárki hűsölhet az árnyékban a part mentén, este a mediterrán országokban megszokott korzózás indulna, ami az éjszakába nyúló sörözésékbe és egyetemi bulikba torkollik.

ljublanica

A folyópart a belváros mentén szépen kiépített; teraszos, parkos, pihenős, sörözős részek váltogatják egymást, fákkal, érdekesen megtervezett ledből kialakított hangulatvilágítással.

Egy ljubljanai kirándulást mindenkinek melegen ajánlunk, így tavasszal egy hétvégét nyugodtan el lehet tölteni.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found