Beszámoltunk már róla, hogy Végvári Tamás idén nagy projektbe vágja a fejszéjét. Belekezd a valószínűleg négy évig tartó Európa megkerülése túrájába. Ez egy kajakos, magányos túra, tele kihívással, megpróbáltatással. Az idei szakasz 7 ezer km, és a Dunáról indul, a tengert elérve a part mentén haladva Rijekáig tart. A mostani beszélgetést e-mailben rögzítettük, Tamást a felkészüléséről kérdezzük és egy különleges kajakot is szeretne bemutatni nektek.

Hogy állsz a felszereléssel? Úgy tudom, ha nincs tavaszi ár, akkor hamarosan itt az indulás.

Így van. Az indulás tervezett időpontja 2012. április 14. szombat, vagy április 15. vasárnap, tehát a közvetlenül Húsvét utáni hétvége.

A felszerelés már 90%-ban összeállt, most a finomhangolás folyik. Az az igazság, hogy rengeteg a még a tennivaló az indulásig, nagyon felpörögtek az események. Egy kicsit kezdenek összecsapni a fejem felett hullámok – szerencsére csak képletesen :)

Norvgia7-1024x663

Tudjuk, hogy napi edzések vannak, a fizikailag is fel kell készülni a 7 ezer kilométerre, de a sportoló teljesítményébe a mentális dolgok, a szellemi felkészülés is nagy hangsúlyt kap. Ebbe a mindennapi ember kevésbé lát bele, de ismeri például Fa Nándor, Méder Áron visszaemlékezéseit a magányról, az akadályok leküzdéséről, a kitartásról, a hullámvölgyekről. Te erre hogyan készülsz fel?

Azt hiszem, erre csak a tapasztalatok hosszú során át lehet felkészülni. Mindenki kialakítja magának azokat az apró technikákat, amelyek segítenek elviselni az egyedüllétet és átlendítenek a hullámvölgyeken, a nehezebb időszakokon.

Általános érvényű „szabály” például, hogy az ember mindig foglalja le a testét és az elméjét. Ha túl sok az üresjárat, szétcsúsznak a dolgok és kész a baj.

Ami a fizikai felkészülést illeti, annyi a lényeg, hogy a tenyerem rendesen hozzászokjon a lapáthoz a tél után. Néhány begyulladt vízhólyag a minden napi, folyamatos evezés közben nagyon komoly gondokat tud okozni. Indulás után szép lassan tervezem elérni az „üzemi hőmérsékletet”, nem szeretnék kapkodni, idő van, az önfegyelem később meghálálja majd magát.

Úgy látom nem csak az extrém vízi kihívások érdekelnek, hanem barkácsolsz, tervezel, építkezel is. Ha a látogató körülnéz a KajakkalEuropaKorul.hu honlapodon, akkor láthat egy érdekes kajakot. Ez egy saját készítésű, laikus szemmel nézve áttetsző kajak. Hogy jött az ötlet, hogy egy kajakot építs?

shine4

Ebben a kajakban jó háromhavi munkám van benne. A forma saját tervezés, persze sok hasznos, praktikus információt gyűjtöttem be az internetről. Az eddig általam használt grönlandi típusú kajaklapátokat is én készítettem.

Élvezem ezt a fajta alkotást is. Ráadásul a tervezés, barkácsolás, a végeredmény kipróbálása, használata közben szintén rengeteg tapasztalatot lehet szerezni.

A kajak váza trópusi irokó fából épült, klasszikus, karcsú forma. Több mint öt és fél méter hosszú, 55 cm széles.

Bár minden további nélkül használható, használtam is, a hajó inkább egyfajta dizájn termék, gyönyörű dísz. De talán a képek magukért beszélnek. Igazi különlegessége az átlátszó bőr, amely tökéletesen hagyja érvényesülni a váz szépségét, belső szerkezetét.

vz1shine9

Most azért beszélgetünk erről a kajakról, mert megválnál tőle, pontosabban szükséged van még némi segítségre a túra megvalósításához.

Az expedíció költségvetése majdnem teljes, már „csak” 300.000 Ft hiányzik ahhoz, hogy nyugodtan, minden szükséges felszerelés birtokában indulhassak útnak. Arra gondoltam, a még hiányzó támogatásért cserébe felajánlom ezt az egyedi kajakot.

Aki a szponzoroddá válik, mit kaphat Végvári Tamástól?

Szponzoraimnak elsősorban reklám lehetőséget nyújtok. A hajón, a felszereléseken megjelennek a partnereim és ez a képeken, videókon is átjön. De van több támogatóm is, akik egyszerűen szimpatizálnak terveimmel, céljaimmal és segítenek a megvalósításban.

Ez a hajó szerintem elsősorban esztétikai élményt nyújt és jól szimbolizálja az expedíciót, illetve a cél elérésére tett erőfeszítéseimet. Igazi értéke ebben rejlik. Nem eladni szeretném, hanem a még hiányzó támogatásért cserébe, mint egy plusz "szolgáltatás", felajánlani a szponzornak.

Köszönjük a kajak bemutatását, sok sikert kívánunk az indulás előtti akadályok leküzdéséhez. További információk és elérhetőségek a KajakkalEuropaKorul.hu honlapon megtalálhatóak.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • No comments found