Szauna Világbajnokság 2015 - interjú Egri Csaba világbajnokkal

A magyarok ismét a világ élvonalában: szaunamestereink az október végén megrendezésre került 9. Szauna Világbajnokságon remekeltek. Az eredmények azért is kiemelkedőek, mivel csupán negyedik alkalommal vettünk részt az eseményen. Az idei versenyt a németországi Mechernich-ben tartották.

Előkelő helyezéseink a mostani VB-n: Egri Csaba erőventillációs világbajnok lett, Tompek Attila világbajnoki 7. és Zsiga József világbajnoki 12. helyezést érte el egyéniben.

ermek

A díjazottak (balról-jobbra): Tompek Attila, Egri Csaba, Zsiga József.

Az élményekről és az eredmények hátteréről Egri Csabát kérdezgettük, aki már a 2013-as és a 2014-es megmérettetésen is kitett magáért. Csapatversenyben először világbajnoki 3., majd tavaly VB 2. helyezést ért el Fáskerti Ritával.

Mióta érdeklődsz a szaunázás iránt? Mikor tettél szaunamesteri vizsgát?

13 évesen Mosonmagyaróváron voltam először szaunázni. Sokat jártunk akkoriban úszni, és beültünk a - jellemzően - osztrák vendégek mellé a szaunába. Nagyon kellemes élmény volt, és rákaptam. A felöntéseket már közel húsz éve csinálom, főként Ausztriában dolgozom. Szombathelyen lakom, onnan pedig könnyen elérhető az osztrák kulturált és gyönyörű szaunavilág. A szaunamesteri vizsgát végül 2011-ben tettem le. Gondoltam, egyszer szükség lehet rá.

Hogy néz ki egy szauna VB? Hogyan zajlik egy ilyen verseny?

Két kategóriában hirdetnek meg versenyeket. Az egyik a show aufguss, a tulajdonképpeni felöntés. Itt az a döntő, hogy mennyire tetszik a produkció, azaz milyen a téma, zene, fények és az intenzitás összhangja, a törölköző-legyező technika, valamint a közönségre gyakorolt hatás. Ezen belül vannak egyéni és csapatversenyek. Ez utóbbiban két-három fő vesz részt. A másik kategória pedig az erőventilláció. Itt minden szaunamester ugyanazzal a törölközővel egy szélerő mérő szerkezetet hajt, és az nyer, aki a legerősebben forgatja.

A mostani VB-n összesen 35 induló fő volt. Pénteken és szombaton az előfutamok zajlottak, ami középdöntőnek is betudható. Innen az első 10-12 versenyző jut be a vasárnapi döntőbe. A szakmai zsűri általában 6 főből áll. Ők nemzetközileg elismert szaunamesterek vagy szauna- és wellnessközpontok tulajdonosai. A felöntésen résztvevő vendégek is zsűriznek, és e kettő közös eredménye adja meg, hogy ki milyen helyezést ér el.

Külföldön óriási szauna-paradicsomok vannak. Voltunk olyan versenyen az idén, ahol 200 fő fért be, 165 m2-es volt a szauna. (Ilyen pl. a Sinsheim-ben megrendezésre került is. Érdemes megnézni a helyszínt. – a szerk.) Ez a VB most 80 fős szaunában zajlott.

Mekkora volt a magyar csapat?

Idén ötfős csapat képviselte Magyarországot: Tompek Attila, Zsiga József, Szabó Zoltán, Steierlein Tamás és én. József világbajnoki 12., Attila világbajnoki 7. helyezést ért el, és a többiek is kiválóan szerepeltek. Az erőventillációs világbajnoki aranyat most nekem sikerült elhoznom. Idén én azért nem a csapatversenyben indultam, mert a kvalifikációs versenyt Magyarországon én szervezem, és e kettő kizárja egymást.

Azt azért el kell mondanom, hogy nálunk ez hobbi szintű érdeklődés, azaz mindenki saját költségén vesz részt a különböző versenyeken, akár ezen a VB-n is. Se szponzor, se állami támogatás. Mindez csak hobbi, amit óriási lelkesedéssel űzünk.

csapat

A magyar csapat Mechernich-ben, a 2015-ös Szauna VB-n.

ventillacio

Egri Csaba törölköző-pörgetés közben.

Most hol dolgozol?

Ausztriában. Bécsújhelytől nem messze, Bad Erlachban a Linsberg Asia fantasztikus szaunavilágában dolgozom.

Mik a jövőbeni terveid?

A szaunamesterség – tágabb értelemben vett - tanításával szeretnék foglalkozni. Külföldi tanulmány-túrákat kezdtem el szervezni. Úgy tűnik, hogy januárban Szlovéniába megyünk, februárban Ausztriába, márciusban Münchenbe és áprilisban Hollandiába oda, ahol a 2013-as bajnokság került megrendezésre. Tudniillik jókora előnyben vannak velünk szemben a külföldi szakemberek, mivel óriási, gyönyörű és kulturált wellness központokban tudnak dolgozni. Más a trend, a szokás is. Minél többször tudunk ilyen helyen tapasztalatot szerezni, annál professzionálisabb lesz a munkánk.

Emellett a továbbiakban is szeretném segíteni a szaunamesterek külföldön való elhelyezkedését. Sajnos nálunk se szakmailag, se anyagilag nincsenek megbecsülve ezek a szakemberek.

vb

Így zajlanak a versenyek - belső kamerás felvétel.

Tavaly olvastam valahol, hogy a szaunázást népszerűsíteni szeretnétek. Ezt hogyan valósítanátok meg? Mi az elképzelés?

Néhány éve felmerült, hogy magyar, közismert személyiségekkel próbálnánk népszerűsíteni a szaunázást. Korábban Szabó Győző, legutóbb Horváth Éva segítségével terveztünk közös lépéseket tenni. Feltűntünk kereskedelmi tévékben is, de aztán elakadtunk.

Egy országos roadshow ötlete is szóba került. Itt számos nehézségbe ütközünk. Gyakorlatilag 4-5 olyan megfelelő és potenciális nagyságú hely van Magyarországon, ahol ezt meg lehetne rendezni. Aztán az anyagiak a másik sarkalatos pont. Sajnos nálunk nehézségekbe ütközik a szponzorok keresése, hiszen ha megkérdezik, hogy hány fő vesz részt majd ezeken a rendezvényeken, és meghallják, hogy max.400-500 fő, akkor rögtön nem lesz érdekes a dolog. Még nem vetettük el ezt az elképzelést, de egyelőre félretettük.

 

Vadnyugati cowboy, Flinstone-ék, Bud Spencer és Terence Hill, Shrek és Fiona vagy éppen marcona római harcos. A versenyzőkön végignézve azt gondolnánk, valamilyen jelmezbál zajlik. A hazai megszokott, visszafogottabb szauna szeánszokra nem igazán hasonlítanak ezek a szauna show-k. Ez egy igazi színház zenével, fényekkel!

Ízelítőt láthattok erről és a 2013-as magyar szereplésről ebben a kisfilmben.

AND THE SHOW MUST GO ON... :)

flinstone

Egri Csaba és Fáskerti Rita a tavaly ezüstérmet érő versenyszám közben a Flinstone család tagjaiként.

shrek

Egri Csaba és Fáskerti Rita egy idei versenyen Shrek-ként és Fiona-ként.

 

Comment (0) Hits: 2385

Vízi majális a Népszigeten

Vasárnap kisfiammal kilátogattunk a Budapest Evezős Egyesület által rendezett IX. Vízi Majálisra. A programok evezős versenyekkel kezdődtek a vízitelep melletti kis holt-ágban. Dél-felé látványos sárkányhajó-viadalokat láthattunk diákok és szüleik részvételével; ez volt kisfiam kedvence.

vizi majalis

Az udvarban felállított színpadon ezalatt táncbemutatókat és gyermekeknek szóló, víz témakörhöz köthető színházi előadásokat láthattunk: többek között egy erősen másodosztályú bábelőadást Horgász-kaland címmel. De az Aranyhal meséje c. színházi darab egészen élvezhető volt.

A szervezők igazi családi napnak szánták ezt a megmozdulást. A vásárosok és a büfé mellett megtalálható volt a már szinte elmaradhatatlannak számító ugrálóvár és pónilovaglási lehetőség, valamint a (13.) kerületben a gyermekes családok körében jól ismert Tücsöktanya jóvoltából kézműves foglalkozás, játszószőnyeg.

A délutáni programokat nem vártuk meg, hazahajtott minket az eső f1 környékén :( A színpadi programokat annyira nem bántuk – x. X-Faktor x. helyezettjeinek fellépése -, de sajnos lemaradtunk a szabad evezési lehetőségekről. Szívesen kipróbáltuk volna kisfiam kedvencét, a sárkányhajót, vagy a 10 személyes evezős hajót. Jövőre jó időt rendelünk, és újra elmegyünk.

vizi majalis2

Comment (0) Hits: 887

Végvári leevezte a következő etapot

Végvári Tamás a Kajakkal Európa körül projektet felmelegítve idén egyszercsak vízre szállt! Arra lettünk figyelmesek, hogy mindenféle bejelentés nélkül a Facebook oldalán megjelent egy üzenet: ".... Nyolc órakor bebandukoltam a faluba. A >>főtéren<< ücsörögtek vagy harmincan - és rám vártak!!! Hát, erre azért nem számítottam. Mindenkivel kezet kellett fogni, teázni: egyszerűen hihetetlen volt. Csináltam képeket... "

Tamás sebtiben leutazott a nyár közepén a hajójához, hogy egy újabb távot teljesítsen az ő projektjéből. A görög-török hatáson átkelni nem kis kalandnak bizonyult. Valamint igazán nagy fizikai és mentális kihívásokkal a szárazföldön találkozott.

Kajakkal Európa körül - Szúnyogháló

"Este még elhúztam pár kilométert a hajót, aztán izzadtan, büdösen lefeküdtem egy szántóföldön. Éjszaka jöttek a határőrök, de nem nagyon értettem mit csinálnak. Rohangáltak körbe, kérdezték, hogy egyedül vagyok-e. Az útlevelem nem is kérték. Néztek, mit keresek itt egy kajakkal... Magyar tengeri kajakosnak nem kell tenger! Jó neki a szántóföld is. "

Négy nap evezés után Tamás elérte úti célját, a hajó átkerült Görögországba és most Thesszaloniki környékén várja a következő kalandot. Reméljük hosszabb lesz!

Comment (0) Hits: 1100

Véget ért a Kék szalag futás

A Duna torkolatától a forrásáig futotta végig gyerekkori álmát Molnár Péter, aki a projektet a tervek szerint teljesítette, dacára az árvíznek. Az eredmény 42 nap és közel 3000 kilométer.

az eddigi információk alapján a futás szinte eseménytelen volt. Senki nem lett rosszul, nem volt kutyás támadás. Az időjárás sokszor nem volt kedvező, a napsütés, hőség, a szél, az esőzések, az áradás miatt az útvonalat is módosítani kellett, Péter profi módon vette az akadályokat, csapata is segítségére volt, hogy a nem mindennapi megmérettetést teljesítse.

Nagyné Ancsa: Kékszalag futás  - Nyergesújfalu

Fotó: Nagyné Ancsa (FB)

Pétert sok barátja, érdeklődő kísérte végig. Az igazán legnépszerűbb szakasz szülővárosa volt, kedvenc képem, amikor kisiskolások támogatják mosollyal, nevetéssel. Hajrá, Péter!

Comment (0) Hits: 1326

Start elhalasztva, a Dunai hajóút idén indulna

Idei indulást tervez Gergely Zsolt vitorlásával a Dunán végighajózva. A múlt hétvégén a Balatonfűzfőn jártunk, meglátogattuk Zsoltot a Marina-Fűzfő kikötőjében.

Zsolt hajója egy Balaton 31'-es, ami egyedi fa berakásokkal készült, belmotoros és több technikai kis kütyüvel is fel van szerelve. Ilyen a tv, rádió, számítógép, antennák stb.

balaton 31-es

A májusi indulás nem jött össze Zsoltnak. Nem volt alkalmas rá a Sió, hogy a hajójával lecsorogjon rajta, illetve a csapat sem állt össze még, akik nemcsak élveznék az utat, hanem a hajó kezelésében is segédkeznének.

Zsolt elmondása szerint idén mindenképp indulni szeretne, a kikötőt a hónap végén elhagyja és átviteti a hajót az Újpesti rakpartra. Innen már mindenképp könnyebb lesz az utat megszervezni, társakat találni.

Páran kérdezték már tőlem is, mire számítson, aki beszállna a projektbe. Zsolt számításai szerint kb 10 nap alatt végig lehet menni a Dunai szakaszon, a tengeri kalandokban részt venni mindenképp 3-4 héttel lehet számolni.

A leendő csapat tagoknak mindenképp figyelembe kell venniük a vízi szabályokat, a kapitánnyal együtt kell működniük. Zsolt a kalandért juttatást nem vár, de a költségek megosztásában számít rátok, ez az ő számításai szerint fejenként 10eFT/éjszaka.

Mit lehet egy ilyen út során csinálni? Azért ez nagy kaland csak dobok pár témát: vitorlázást, hajókezelést kicsit megtanulni, napozni, fotózni, videózni, könyvet/verset írni, olvasni, hidakat számolni, népekkel ismerkedni, nyelvet tanulni, búvárkodni, elszabadulni otthonról.

Az elsőnek kimondható célállomás a Görög-tengeren van. A közben kiszállóknak több buszos hazautazási lehetőség is van, pl. a bolgár Burgaszból hazarepülni kb 13eFT. Nekem ilyen olcsó járatot nem sikerült találnom, a Bravofly kb. 100eFTért hirdet innen induló járatokra repülő jegyeket.

hajó kiemelő, Marina-Fűzfő

Tervben van egy árboc csere. A 31-es árboca túl magas ahhoz, hogy minden híd alatt átférjen a Dunán a hajó. Egy kisebb árboccal sok üzemanyag megspórolható majd.

Mint olvashatjátok, elég sok a bizonytalanság az indulásról, bízunk benne, hogy hamarosan a részletek tisztázódnak és végig követhetjük Zsolt útját.

Comment (3) Hits: 1350

Elindult a Kék Szalag Futás, 3 000 km a Duna mentén

kekszalag indulasMolnár Péter indítja az idei első nagy projektet, ami a Dunához köthető. Gergely Zsolt még nem indult el a Dunai hajóút projektjével, de erről majd később.

Molnár Péter hosszútáv futó, paratriatlon Európa-bajnok, négyszer teljesítette az Ironmant, 27-szer a maratont, nyolcszor a 24 órás futást, egyszer pedig a 6 napos futást, utóbbin 621 kilométert tett meg.

Évek óta a sport szerelmese, sok sportoló ismeri őt jól. Ugyanúgy küzdi le a kilométerek, mint minden futó, de ő egy születési rendellenesség folytán a bal karjára csak részben számíthat. Mindez nem tántorítja el a nagyobb akadályoktól sem.

kekszalag futas

Péter Nyergesújfaluról származik, évek óta tervez egy Duna menti futás, akár végigfutni a Duna teljes hosszán.

Idén elindult a nagy projekt Európai Kék Szalag Futás néven! Péter vasárnap a Duna-deltájától indult el, és futása a Duna forrásáig tart majd. Ez összesen 3 ezer kilométer. A küldetésének célja felhívni a figyelmet a Duna értékeire, a környezet védelmére. A projekt zárása, hogy június 29-én, a nemzetközi Duna Napra Donaueschingenbe ér.

kekszalag logoPétert folyamatosan kíséri unokaöccse, támogatja őt egy jól felszerelt kísérő kocsi is, valamint sok futótársa, ismerőse becsatlakozik kisebb-nagyobb szakaszokra.

A tervek szerint június 8-án érkezik Magyarországra és 5 éjszakát tölt itt sorrendben Homorúd, Foktő, Tass-Szentgyörgy-puszta, Budakalász, Nyergesújfalu településeken. Ha találkozni, vagy kísérni szeretnéd őt, ezeken a szakaszokon találkozhatsz vele. Persze az időpont változhat, reméljük sikerül a tervet tartani, érdemes követni az eseményeket és térképet is figyelni, hol jár Péter.

Comment (0) Hits: 1554